[email]

Oranje vloert België

10/07/2014

Nederland heeft de eerste wedstrijd tijdens de derde Trentino Basket Cup gewonnen. Oranje versloeg verrassend de nationale ploeg van België met 56-53. Het Nederlands team speelt nog tegen Italië (morgen) en Duitsland.

De ploeg van Toon van Helfteren is in voorbereiding op zes interlands die in augustus kwalificatie voor het EK in 2015 moeten opleveren.

Continu de leiding

Nederland had gedurende de wedstrijd vrijwel continu de leiding. In het tweede kwart liep de voorsprong zelfs op naar 14 punten. Dat gat was bij rust wel geslonken tot 3 punten: 32-29. Oranje schoot niet alleen beter dan de Belgen, het was ook sterker in de rebound. Opvallend was het grote aandeel dat de Nederlandse bank in de overwinning had. Maar liefst 29 van de 56 punten kwamen op naam van speler die niet in de startende vijf waren opgenomen. De Belgische bankspelers produceerden slechts 10 punten.

Arvin Slagter was topscorer voor de Nederlandse ploeg met 13 punten, gevolgd door Worthy de Jong met 12 punten. Ook Nick Oudendag eindigde in de dubbele cijfers met 11 punten.

Dexter Hope, Kevin Bleeker en Matthias Runs maakten tegen de Belgen hun officiële debuut in de A-selectie. Daarmee telt Nederland nu 312 A-internationals in de historie van het Nederlands team.

Tien jaar

Voor het eerst in tien jaar en voor het eerst in tien wedstrijden wint Oranje van België! Aan de 56-53 zege in Trento van vanavond gingen negen nederlagen vooraf. De laatste zege van Nederland in de Derby Der Lage Landen dateerde van 4 september 2004. Toen werd onder bondscoach Glenn Pinas in Luik met 68-63 voor het laatst van de Belgen gewonnen.

De winst tegen België is de 24ste Nederlandse zege in de historie van de Derby Der Lage Landen. Het is ook de 24ste overwinning van Toon van Helfteren als bondscoach.

Scores

De scores van Nederland: Arvin Slagter 13, Worthy de Jong 12, Nick Oudendag 11, Mohamed Kherrazi 8, Kevin Bleeker 5, Craig Osaikhwuwuomwan 4, Dexter Hope 2, Leon Williams 1. Thomas Koenis (hij viel vrij snel uit met een enkelblessure), Ralf de Pagter en Matthias Runs kwamen niet tot scoren. Kherrazi plukte 6 rebounds uit de lucht, Oudendag pakte 5 rebounds.