[email]

Franke: ‘Waken voor onderschatting’

02/08/2016

Als 19-jarige maakte Yannick Franke deel uit van het Nederlands Team dat vorig jaar aantrad op EuroBasket 2015. Alleen tegen Kroatië kwam Franke binnen de lijnen. “Dat was voor mij wel een memorabele wedstrijd omdat ik mijn eerste bal, een driepunter, meteen raak schoot.”

De 1.94 meter lange Franke ging naar het EK om te leren en te kijken hoe de Europese toppers het allemaal doen. “Als ik wat van EuroBasket 2015 heb geleerd, dan is dat meer op mentaal vlak dan qua basketbal. Afgaande op één wedstrijd is het moeilijk om vast te stellen waar ik nog te kort kom en waar ik aan moet werken. Mentaal is een ander verhaal. Ik was een van de jongste spelers en wist vooraf dat ik niet veel zou spelen. Ik moest me blijven focussen op die ene wedstrijd waarin ik er wel in zou komen. Dat is lastig. Het voelt toch als tegenslagen, want elke wedstrijd waarin je niet speelt, is weer een wedstrijd zonder speeltijd. Maar het is zoals het is. Dit jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen.”

Voor Franke was afgelopen seizoen een apart verhaal. De topscorer van de Dutch Basketball League ruilde Challenge Sports Rotterdam in voor Donar. Franke beleefde een goede start in Groningen. Naarmate het seizoen vorderde, nam de speeltijd van Franke echter af. “Uiteindelijk was het toch verstandig om uit elkaar te gaan”, aldus Franke. Dat gebeurde halverwege februari.

Finland

Franke zette zijn loopbaan voort in Finland, bij Bisons Loimaa. Die club komt niet alleen uit in de Finse competitie, maar ook in de VTB United League. In zes wedstrijden voor de VTB United League kwam Franke tot een gemiddelde score van 15.7 punten, in twaalf wedstrijden in de Finse competitie tekende Franke voor gemiddeld 7.5 punten. “In de VTB United League heb ik me prima kunnen manifesteren. Dat is een competitie met spelers van EK-niveau. Je moet je proberen te meten met de besten om te zorgen dat je daar beter van wordt. Daarna moet je kijken of je beter kunt worden dan de beste spelers in die competitie.”

Franke, die op fysiek vlak al enkele stappen heeft gemaakt, hoopt bij de Orange Lions meer minuten te kunnen maken dan vorig seizoen. “Vorig jaar was ik een van de jongste spelers en had ik eigenlijk nog geen plek in de rotatie. Dit jaar is dat anders, hoop ik. Mijn doel is om in Europa te blijven en naar de top te komen. De interlands met de Orange Lions geven mij de motivatie om te bewijzen dat ik mee kan met de top.”

Wedstrijd stelen

In principe zouden de Orange Lions in de ogen van Franke een kans op plaatsing voor EuroBasket 2017 moeten hebben. Belangrijk is om thuis in elk geval van Oostenrijk en Denemarken te winnen. “Duitsland heeft een goed team. Daar kun je van verliezen, dat is geen schande. Je moet kijken of je on the road een wedstrijd kunt stelen, bij voorkeur in Oostenrijk en Denemarken. We moeten die teams niet onderschatten. Het zijn allemaal aparte wedstrijden en elk team heeft zo zijn eigen kwaliteiten. Duitsland is en blijft favoriet. Hun internationals spelen in de Bundesliga, Spanje of Frankrijk. Dat verschil is er wel.” Als Duitsland zich voor de laatste wedstrijd tegen de Orange Lions al gekwalificeerd heeft, maakt dat volgens Franke niets uit. “Als je professional bent, blijf je voor de winst spelen. Ook als je al geplaatst bent.”

Franke, die inmiddels elf interlands op zijn naam heeft staan, is als speler veranderd. Volwassener geworden, zo zegt hij zelf. “Ik zal altijd alles geven voor het team. Iedereen kijkt naar de scores, maar basketbal is meer dan alleen scoren. Het draait ook om passen, vrijlopen, verdedigen. Je moet kijken hoe je daar een weg in weet te vinden.” Hoe dan ook, Franke is een creatieve speler met een drang naar de ring. Als de Orange Lions een score nodig hebben, dan is Franke een van de spelers die hier een slag kan slaan. “Ik zal naar voren stappen wanneer dat nodig is.”