[email]

Bijzondere mijlpaal voor bondscoach Toon van Helfteren

25/07/2013

 

Toon van Helfteren, de bondscoach van het Nederlands mannen basketballteam, bereikt dit weekeinde een bijzondere mijlpaal in zijn loopbaan als coach. De oefenwedstrijd die Nederland zaterdag in Andenne tegen België speelt, markeert het vijftigste duel van Van Helfteren als coach van de nationale ploeg. De twee oefenduels tegen België die Nederland vrijdag en zaterdag speelt, staan volledig in het teken van de EK-kwalificatieduels die voor Oranje op het programma staan op 1 (in Den Bosch tegen Estland) en 16 augustus (in Leiden tegen Portugal).

Meer wedstrijden

Sinds 1947, het jaar waarin de geschiedenis van het nationale team een aanvang nam, hebben slechts vijf bondscoaches meer wedstrijden op hun naam geschreven dan Toon van Helfteren. Die vijf zijn: Ruud Harrewijn (84 interlands), Vladimir Heger (82), Jan Janbroers (78), Bill Sheridan (56) en Egon Steuer (55).

Daarbij zij aangetekend dat Harrewijn zijn record vestigde in de jaren tachtig, toen het Nederlands team gemiddeld 17 officiële wedstrijden per seizoen speelde. In de eerste jaren na de milleniumwisseling kelderde dat aantal naar gemiddeld 5 interlands per seizoen. Inmiddels is het gemiddelde aantal wedstrijden weer gestegen naar 11 per seizoen.

10 interlands

Nederland speelde in het seizoen 1974-1975 met Bill Sheridan als bondscoach nog 28 officiële wedstrijden. Toon van Helfteren zal dit seizoen op een totaal van 10 officiële interlands uitkomen.

De mijlpaal krijgt voor de huidige bondscoach van het Nederlands team extra reliëf, omdat hij fier bovenaan prijkt op de lijst van internationals die de meeste wedstrijden voor het Nederlands team hebben gespeeld. Van Helfteren is al jaren recordhouder met 207 wedstrijden, een totaal dat met het huidige speelschema van Oranje tot in lengte van jaren stand zal houden.

Cruciaal

Toon van Helfteren bereidt zich met de nationale ploeg voor op een viertal cruciale EK-kwalificatieduels. Volgende week, op 1 augustus, start het Nederlands team de weg naar het EK van 2015 in Oekraïne met de kwalificatiewedstrijd tegen Estland. Dat duel in de Maaspoort in Den Bosch begint om 20.00 uur. Op 16 augustus rondt Oranje in de Leidse Vijf Meihal de poulefase af met de interland tegen Portugal.

Overleeft Nederland de poulefase, dan wacht op 25 augustus in Martiniplaza in Groningen de halve finale. Ook een eventuele finale zal Nederland in Groningen spelen.

Uiteindelijk is er in de kwalificatiefase slechts één ticket voor het Europees kampioenschap van 2015 te verdienen.