[email]

Buscaglia: We staan altijd vol energie op het veld

21/08/2019

Maurizio Buscaglia is de nieuwe bondscoach van het Nederlands team. Hij is aangesteld als de opvolger van Toon van Helfteren. De komende tijd zal Buscaglia zijn taak als bondscoach van de Orange Lions combineren met zijn positie van hoofdcoach van Grissin Bon Reggio Emilia in de  Serie A.

Het bestuur van het Nederlands team was voor deze nieuwe periode op zoek naar een bondscoach met veel Europese ervaring. De zoektocht werd begonnen met het maken van een ‘long list’ met potentiële namen van nationale en internationale coaches die het Nederlands team naar een nieuw niveau zou kunnen helpen. Vanuit die lijst werd er verder gekeken naar het feit of de coaches zich zouden kunnen vinden in de denkwijze van de Orange Lions, en of ze ook beschikbaar waren tijdens de FIBA windows. Uiteindelijk was Buscaglia een van de namen op de shortlist, en na meerdere gesprekken bleek de Italiaan de juiste man om het Nederlands team richting kwalificatie voor het EK 2021 te krijgen.

Deze week had Buscaglia zijn eerste kans om zijn visie toe te passen op het nationale team tijdens een trip naar het Poolse Lublin. Daar wordt vanavond een wedstrijd tegen het Poolse nationale team, op volle oorlogssterkte, afgewerkt. Voor Polen is de vriendschappelijke wedstrijd tegen Nederland de laatste stop voordat zij zullen afreizen naar China voor het WK.

Jouw basketbal filosofie is dat het team altijd boven het individu gaat. Hoe breng je dat bij aan je team in zo’n korte periode?

Dat is een goed punt. Voor nu, tijdens deze vriendschappelijke wedstrijd, heb ik maar één doel. Ze moeten hier met 1 basisprincipe in hun hoofd vertrekken. Dat principe is belangrijker dan het playbook, of alleen focussen op deze wedstrijd. Ik wil dat het team weet en laat zien dat wij een team zijn dat altijd vol energie op het veld staan. Dat ons nationale team agressiviteit op het veld laat zien, en ook aanvallende rebounds pakt. Dit zijn enkele details die het team één geheel, één brand maken; veel meer dan een enkele optie, of het spel later afhangen van een speler.

Daarbij is het ook belangrijk om een systeem te creëren, zodat alles op z’n plaats valt zodra we in februari bij een komen voor een geheel window. Natuurlijk zijn het de resultaten die tellen tijdens het window, maar we moeten voorbereid de kleedkamer uitstappen, klaar om het gevecht aan te gaan. Ik denk dat het systeem juist ook werkt door de FIBA windows. Je krijgt de spelers maar voor een week en in die week is het: “fly, practice, play, fly, practice, play, bye, see you in a few months.”

Wat kan je de spelers leren tijdens een window?

Window coaching is natuurlijk anders dan het coaching van een club team, maar niet voor alles wat je je team wil aanleren heb je een langere periode nodig. Sommige dingen kan je ze gelijk leren en meegeven.

Drie dagen, een vriendschappelijke wedstrijd, een zomer stage gedurende komende zomer, het maakt niet uit welk moment het is of hoe lang de periode is, we komen als team altijd weer terug bij dezelfde basisprincipes. En voor de windows zelf is het simpel. We hebben een gameplan voor een wedstrijd, en focussen dan ook alleen op die wedstrijd. Dus eerst kijken we alleen naar Turkije, dan naar Kroatië, en ga zo maar verder.

“But the most important thing is that they play like a machine, and that the system always goes over the single player.”

Hoe blijf je in contact met alle spelers door het seizoen heen?

We hebben nu een grote lijst met spelers samengesteld die we in de maanden september, oktober, november, december en januari gaan volgen. En tijdens de periode, zullen mijn team, met daarbij mijn assistent coach Matthew Otten, en ik zelf, al die spelers volgen en ook contact met ze houden. Dit kan online zijn, maar natuurlijk zullen we ook naar de wedstrijden toevliegen om ze live te zien spelen.

Ik wil zeker goed in contact blijven met al die jongens in de komende maanden, zeker omdat mijn doel is om één spirit te creëren binnen het team, om een goede band te vormen. En als dat het geval is, zullen we de resultaten daarvan al zien in de kleedkamer in februari.

Houd je ook de talenten in Amerika in de gaten?

Ja, ik denk zeker dat dat ook erg belangrijk is. Ze zijn misschien nu niet altijd beschikbaar voor het nationale team, maar ik denk dat het voor hun belangrijk is om te weten dat we weten dat ze er zijn en dat we ze volgen en in de gaten houden. Ze moeten weten dat ze een kans hebben om het team te halen, misschien niet nu, dan wel later.

Had je Nederland al zien spelen voordat je de positie als bondscoach aannam?

Wat ik me herinner van het Nederlands team is de geweldige spirit die ze lieten zien op het veld gedurende de laatste periode.

Ik ben me bewust van hun reputatie en wat ze hebben laten zien op het veld. Ik ben van mening dat de vorige periode, onder de oude bondscoach, zeker erg belangrijk is. Het team heeft toen al laten zien wat ze waard zijn en wat ze kunnen bereiken, en natuurlijk is het nu aan mij de taak om verder te bouwen op wat daar begonnen is.

Je kan het zien als de eerste pagina van een langer verhaal. Ze hebben goed gepresteerd de afgelopen jaren, het EK bereikt, en ik denk dat dat zeker een goed beginpunt was. Daar hebben ze goede wedstrijden gespeeld, een goede overwinning, en ze hebben veel spirit getoond op het veld. Ik denk dat ze op dat moment de lat hoger hebben gelegd, en dat iedereen er omheen ook kon zien dat het nationale team beter en beter werd.  Nu, met de nieuwe EK kwalificatie om de hoek, is het tijd voor pagina 2. Dit betekent dat we de opwaartse lijn moeten doortrekken en op die manier het team naar een nieuw niveau krijgen.

Wat is tot nu toe je beeld van de spelers?

In de tijd die ik al heb doorgebracht met de spelers, heb ik opgemerkt dat de spelers zelf ook graag het team naar een nieuw niveau brengen, en ook zelf beter willen worden. Dat is zeker een goede mentaliteit. Dat is meer dan alleen op het veld zelf, maar ook naast het veld. Hun gedrag, maar ook hun gevoel voor het nationale team. De FIBA windows zelf zijn natuurlijk cruciaal, maar de spelers moeten zich ook in het systeem inpassen. Ik verwachtte die verandering niet zo snel te zien, maar toch heb ik dat toch al veel opgemerkt de afgelopen dagen.

Wat is jouw visie op het Nederlandse basketbal?

Ik denk dat dit precies het juiste moment voor mij is om in te stappen, en om te helpen om op die manier het Nederlandse basketbal naar een nieuw niveau te krijgen. Aan de andere kant, dat betekent ook dat het een grote verantwoordelijkheid is om de taak als hoofdcoach op mij te nemen. De afgelopen jaren waren goed, maar ik denk dat dit het moment is dat we een echte verandering kunnen doorvoeren.

Daarbij is het belangrijk dat we die boodschap ook uitdragen op het veld, niet alleen wanneer we spelen, maar ook als we bijeen komen, wanneer we contact hebben met andere coaches en spelers van andere landen. Nederland is dan misschien wel een voetballand, maar als we er veel werk en tijd in stoppen, zullen we ook als team meer positieve aandacht krijgen. Het zal niet makkelijk zijn, maar dat zal ons ook op het veld helpen.

Dit kan op veel verschillende manieren. De spelers kunnen dan bijvoorbeeld ook door het jaar heen over het nationale team posten op social media, bijvoorbeeld wanneer ze tegen een Orange Lions teamgenoot spelen, hun Nederlands team shirt op straat dragen, of gewoon doordat er door het jaar heen meer updates komen over het doen en laten van de spelers van het nationale team.

Wat zijn je doelen voor het team?

Zoals ik al eerder zei, bij mij gaat het belang van het team boven het individu. Als iemand niet lekker in de wedstrijd zit, maakt het niet uit wie het is, maar dan zal ik een andere speler voor hem in het veld zetten.

Toen ik met de spelers sprak die mee zouden gaan op deze trip, werd hun enthousiasme mij al snel duidelijk. Iedereen zei gelijk: “I’m ready, I’m ready, I’m ready”. Ik denk dat dat niet alleen hun enthousiasme laat zien, maar ook dat ze voor hun land willen spelen, en dat ze deel uit willen maken van het team.

Daarnaast wil ik dat de spelers altijd het team een beetje beter verlaten dan wanneer ze aankomen voor een window of een vriendschappelijke wedstrijd. Natuurlijk is er maar één doel elk window, en dat is de wedstrijden winnen, en daarnaast ons kwalificeren voor het EK, maar we moeten altijd ook onze focus houden op de manier waarop we willen spelen. Het Nederlands team moet hard spelen, we moeten onze spirit laten zien, en we moeten aan iedereen bewijzen dat we onszelf naar een nieuw niveau kunnen krijgen. Het team en de spelers hebben in het verleden al bewezen dat ze deze mentaliteit hebben, nu moet het er alleen bij alle wedstrijden uitkomen.

Hoofdcoach Maurizio Buscaglia met assistent Matthew Otten.