[email]

Uit de catacomben: klaarmaken voor Almere

27/09/2017

De eerste kwalificatieronde voor de WK 2019 start over een kleine twee maanden. Voor de Orange Lions is er op 23 november eerst een thuiswedstrijd tegen Kroatië en drie dagen later een uitwedstrijd tegen Roemenië.

Terwijl de spelers zijn uitgewaaierd naar hun clubs in Europa, zijn voor ons als bestuur van het Nederlands Mannenteam de voorbereidingen al een tijdje gaande. Voor de wedstrijd moeten we alles regelen, van de komst van spelers tot de speaker bij de wedstrijd. Als thuishaven hebben we gekozen voor Almere, een van de weinige hallen die voldoet aan de eisen van de internationale basketbalbond FIBA. Almere ziet de Orange Lions graag komen en verleent aan alle kanten medewerking zodat het team zich daar volledig op zijn gemak kan voelen.

De kaartverkoop is inmiddels gestart. Daaraan merken we dat de animo groot is, want de verkoop verloopt goed. Deze zomer merkten we bij de voorronde van het kwalificatietoernooi ook al dat het publiek graag Oranje wil zien spelen. Op bijzondere wijze wist de ploeg van Toon van Helfteren de eerste plaats in de poule te veroveren, door de laatste wedstrijd in Albanië met 37-111 te winnen. Een uitslag die veel publiciteit opleverde.

De eerste kwalificatieronde speelt zich af in drie series (windows) van twee wedstrijden. Behalve in november ook in februari (twee uitwedstrijden) en juni (twee thuiswedstrijden, locatie volgt spoedig). In de poule met Kroatië, Italië en Roemenië is minstens een derde plaats nodig om verder te komen. Een pittige opdracht, maar dat maakt het des te interessanter. Het zijn gerenommeerde tegenstanders die deze maand alle actief waren op het EK.

Dat er enthousiasme is, merken we ook aan de aanmeldingen voor de Vrienden van de Orange Lions. Voor minstens 5 euro per jaar kunt u een bijdrage leveren aan de activiteiten van het Nederlands team. Daar krijgt u ook het nodige voor terug.

Elke euro is welkom, want de ondersteuning van het team gebeurt grotendeels via sponsors en giften en met een kleine groep vrijwilligers.

De groep sponsors zien we natuurlijk graag groeien. Ook hiervoor is Almere een goede locatie omdat we potentiële sponsors op gastvrije wijze kennis kunnen laten maken met het Nederlands team. Wie belangstelling heeft, kan zich melden via info@oranjebasketball.com.

Behalve met de organisatie van de wedstrijden en het ondersteunen van het team – na het vertrek van Peter van Noord is een nieuwe teammanager nodig – zijn we ook druk bezig de begroting en plannen voor volgend jaar rond te krijgen. Onze inzet is daarbij niet alleen gericht op de Orange Lions, maar ook op de jeugdopleiding. Want ons langetermijndoel is om het Nederlands mannenbasketbal naar een hoger niveau te helpen.

Dit doen we graag voor de spelers, de talenten en voor u als publiek.

Bert Kragtwijk

Voorzitter bestuur Nederlands Mannen Team