[email]

De tegenstanders van de Orange Lions (1)

02/02/2016

In de kwalificatieronde voor EuroBasket 2017 is Nederland in Groep B ingedeeld met Duitsland, Oostenrijk en Denemarken. De groepswinnaars en de vier beste nummers twee van de zeven groepen scharen zich bij de dertien landen die zich al gekwalificeerd hebben voor EuroBasket 2017. In de komende weken bekijken we de landen waartegen Nederland het gaat opnemen. Dit keer richten we ons op Duitsland.

Duitsland is in de groep van de Orange Lions de grote favoriet. Dirk Nowitzki, jarenlang het boegbeeld van Duitsland, heeft al aangekondigd niet mee te doen en daar mag Nederland blij mee zijn. Zijn deelname aan EuroBasket 2015 betekende het einde van zijn loopbaan als international. Verlenging was nog wel aan de orde geweest wanneer de Duitsers zich voor Rio hadden geplaatst.

Schröder

Duitsland speelde een teleurstellend EK. In Berlijn wist het team zich niet te plaatsen voor de laatste zestien. Na vijf wedstrijden in de groepsfase zat EuroBasket 2015 er voor de Duitsers al op. Dennis Schröder was in aanvallend opzicht de beste Duitse speler. De 1.85 meter lange spelverdeler van de Atlanta Hawks was in vijf wedstrijden goed voor 105 punten. Na Pau Gasol (25.6 punten per wedstrijd) was Schröder de enige speler op het EK met een gemiddelde score van meer dan 20 punten, namelijk 21 punten per wedstrijd.

Doordat Nowitzki ook nog 69 punten bijdroeg, tekende dit duo voor 174 van de 370 Duitse punten, oftewel bijna de helft (47%). De derde scorer van de Mannschaft was Tibor Pleiss die momenteel voor de Utah Jazz uitkomt. Zijn gemiddelde score bedroeg 9.2 punten.

Nu is het heel goed mogelijk dat NBA-spelers de kwalificatieronde aan zich voorbij laten gaan. Zo trad Montenegro in 2014 tegen Nederland aan zonder Nikola Pekovic en Nikola Vucevic. Als Duitsland het zonder Schröder en Pleiss moet doen, dan staat de ploeg voor de zware taak om 60% van de scores van het EK op te vullen.

Hoog niveau

Tegen de grote toplanden van Europa komt Duitsland hier niet mee weg, in de kwalificatieronde moet dat toch mogelijk zijn. Konstantin Klein (hij was er niet bij op het EK) en Johannes Voigtmann toonden in de FIBA Europe Cup tegen Zorg en Zekerheid Leiden al aan dat zij van hoog niveau zijn. Zij zullen in de nationale ploeg van Duitsland zeker een belangrijkere rol krijgen, nog ongeacht of de NBA-spelers wel of niet terugkomen om Duitsland te helpen. Naast Voigtmann kan Duitsland onder de borden ook weer beschikken over Maik Zirbes. Deze 115 kilo zware beul haakte in de aanloop naar het EK geblesseerd af. Zoals Worthy de Jong na de loting al stelde, beschikt Duitsland over veel basketballers die op topniveau spelen.

Voor Paul Zipser, een van de Duitse internationals die op het EK actief was, bestaat er geen twijfel dat Duitsland naar EuroBasket 2017 gaat. “We hebben er alle vertrouwen in dat wij ons gaan plaatsen. We hebben een goed team. We hebben goede spelers, goede coaches en een prima systeem. Laat de andere ploegen zich maar zorgen over ons maken”, aldus de 21-jarige small forward die op EuroBasket 2015 gemiddelden neerzette van 5.2 punten, 5.2 rebounds en 1.8 assists.

De 2.03 meter lange Zipser verwacht dat de Orange Lions tegen Duitsland niet voor problemen gaan zorgen. “Ze hebben een snel en klein team. Als ze het op hun heupen krijgen, kunnen ze misschien een probleem voor ons zijn. Maar ik denk dat we in deze groep op weinig problemen zullen stuiten.” De forward van Bayern München wordt volgens de experts tijdens de NBA draft op 23 juni aan het eind van de eerste ronde verwacht. Het is de vraag welk NBA-team Zipser draft en of hij dan nog beschikbaar is tijdens de EK-kwalificatiewedstrijden.

Het verleden

Met dank aan het voortreffelijke archief van Jacob Bergsma was het verleden prima te achterhalen. Sinds 1992 heeft Nederland elf wedstrijden tegen Duitsland gespeeld. Allemaal vriendschappelijke duels. Slechts twee keer leverde dat een zege op, beide keren in Leiden. Op 7 augustus 2009 werd het 77-56, op 1 augustus 2010 won Nederland met 60-58. In beide gevallen was Gadi Kedar coach van de Nederlandse ploeg. De laatste twee ontmoetingen vonden in het Italiaanse Trento plaats. Op 12 juli 2014 kregen de Orange Lions dik klop: 42-73. Op 31 juli 2015, bij de volgende editie van het toernooi in Trento, was het verschil stukken kleiner: 55-59. Tot aan de laatste minuut hadden de Orange Lions kans om te winnen.

Voor 1990 had Nederland te maken met West-Duitsland en Oost-Duitsland. Tegen de voormalige DDR heeft Nederland vier keer gespeeld. Voor het eerst op 30 maart 1964. Onder bondscoach Cees Burgert kreeg Oranje met 56-74 klop. De andere twee oefenwedstrijden leverden wel winst op. Op 11 april 1963 werd het in het Roemeense Cluj 67-66 voor Nederland. Op 16 mei 1976 werd in het Bulgaarse Sofia gewonnen met 83-68. Slechts één keer troffen beide landen elkaar voor kwalificatie voor een EK. Dat was ook in 1973 (13 mei), een maand na de door Nederland gewonnen oefeninterland. Oost-Duitsland won dit kwalificatieduel echter met 58-68.

Tegen West-Duitsland is Nederland 33 keer in actie gekomen: vijf keer op een EK, één keer voor kwalificatie voor de Olympische Spelen, vijf keer voor een kwalificatiewedstrijd voor een EK en 22 keer op vriendschappelijke basis. In totaal leverde dat 22 keer een zege voor Nederland op.

De allereerste interland tussen beide landen vond plaats op 17 april 1960. Onder leiding van bondscoach Jan Janbroers was Oranje in Osnabrück met 64-58 te sterk voor de Duitsers. Vooral in de jaren zestig en zeventig sloeg de balans in 17 van de 22 gevallen naar Nederland door. Het Nederlandse basketbal stond in die tijd hoger aangeschreven dan het Duitse basketbal, maar vanaf de jaren tachtig werden de rollen omgedraaid.

In die periode wist Oranje nog maar vier van de elf duels te winnen. Zonder meer de belangrijkste zege viel op 27 mei 1983. Op het EK versloeg Nederland in Caen Duitsland, ondanks de aanwezigheid van Uwe Blab en Detlef Schrempf, met 79-67. Mitchell Plaat ging de nationale ploeg voor met 24 punten, Dan Cramer gooide er 17 in. De ploeg van bondscoach Vladimir Heger eindigde dat EK destijds als vierde.

Tijdens de twee daaropvolgende EK’s moest Nederland het onderspit delven. In 1985 werd het in Leverkussen 79-104. Twee jaar later was Duitsland in Athene ook te sterk, al was het verschil minimaal: 75-76.