[email]

De terugkeer van Dimeo van der Horst

15/08/2016

Net als Jessey Voorn is Dimeo van der Horst een tijd uit beeld geweest bij de Orange Lions. Ook de 25-jarige guard van Apollo Amsterdam had te kampen met blessures. Nu hij weer helemaal fit is, is Van der Horst weer teruggekeerd in het Nederlands Team.

Van der Horst maakte zijn interlanddebuut op 30 juli 2011. In een oefenwedstrijd won Nederland, dat toen nog onder leiding stond van Gadi Kedar, van en op Cyprus met 58-64. Toch stond de teller van het aantal interlands van Van der Horst voor aanvang van de huidige voorbereiding pas op elf. “Ik heb steeds ongelukkige blessures gehad bij het Nederlands Team”, legt de 1.95 meter lange guard uit. “Steeds als we onderweg waren met de trainingen. Het was beter voor beide kampen als ik aan mijn benen zou werken. Ik had in die tijd last van een geïrriteerde kniepees (jumper’s knee) en dat kon alleen genezen door rust te nemen. Ik heb er nu geen last meer van. Ik ben fit aan de voorbereiding van de Young Lions begonnen en ben ook fit gebleven.”

Van der Horst kijkt met een positief gevoel terug op zijn tweede seizoen bij Apollo Amsterdam. “Het ging afgelopen seizoen nog iets beter dan het seizoen daarvoor. We hopen steeds een stapje hogerop te komen. We hadden geen brede selectie.” Of dat komend seizoen wel het geval is, is nog niet te zeggen. Oudgediende Joël Brandt keert terug, maar het aanblijven van Nikki Hulzebos is nog onzeker.

Van der Horst kwam afgelopen seizoen in de reguliere competitie 27 wedstrijden uit voor Apollo Amsterdam. De guard kreeg gemiddeld iets meer dan 34 minuten speeltijd. In de Dutch Basketball League stonden alleen ploeggenoot Aron Royé en Worthy de Jong van Zorg en Zekerheid Leiden langer binnen de lijnen. Gemiddeld was Van der Horst goed voor 13.2 punten, 4.5 rebounds en 3.2 assists.

Leider

Bij Apollo Amsterdam heeft Van der Horst zich afgelopen seizoen wel in de kijker gespeeld. Een uitnodiging voor de Nederlandse selectie was het gevolg. “Bij Apollo leer ik om leiding te nemen. Ik wil in het veld echt een leider worden. Daarnaast zorg ik ook voor scorend vermogen. Dat ik in het veld meer afdwing en mezelf meer als een leider presenteer, heeft er ook wel mee te maken dat ik nu geselecteerd ben.”

De Young Lions baarden in Litouwen opzien door Wit-Rusland en Venezuela, dat momenteel op de Olympische Spelen uitkomt, te verslaan. Ook gastland Litouwen werd, op het tweede kwart na, goed partij gegeven. “We hadden daar een sterk team, maar we misten ervaring. Er stonden jongens in het veld die meenden dat we tegen Litouwen echt honderd procent moesten gaan, want anders zou het niks worden. Als je met een groep veteranen bent, benader je zo’n wedstrijd op andere manier. Zij weten precies hoe het moet.”

Van der Horst verwacht bij de Orange Lions vooral een bijdrage te kunnen leveren als spelverdeler. “Ik kan rust houden en weet wanneer ik moet versnellen. Ook weet ik voor wie ik een spelletje moet spelen, bijvoorbeeld voor een schot van Arvin Slagter of een iso voor Worthy de Jong.”

Obstakel

Wat de kansen voor plaatsing voor EuroBasket 2017 betreft, is Van der Horst optimistisch. Een eerste of een tweede plaats behoort tot de mogelijkheden. Duitsland ziet de momenteel zeventienvoudig international als het grootste obstakel. “Tegen Oostenrijk en Denemarken moeten we ons best doen en proberen om die wedstrijden te pakken. Tegen Duitsland zien we wel waar we komen.”

Als de Orange Lions in Leiden spelen, bestaat de kans dat Van der Horst nu eens een keer wordt aangemoedigd door het fanatieke publiek. “Dat zou wel fijn zijn”, zegt hij met een brede lach op zijn gezicht.