[email]

Eerherstel van de Orange Lions

17/09/2018

Twee minuten te gaan in de tweede verlenging en de Orange Lions komen op een 89-92 voorsprong. Wie dat vooraf had voorspeld zou zeker voor gek verklaard zijn. Mooier werd het echter niet. Litouwen wist toch nog de winst uit het vuur te slepen: 95-93.

Na het teleurstellende optreden van de Orange Lions in de thuiswedstrijd beloofde hoofdcoach Toon van Helfteren dat zijn team meer intensiteit aan de dag zou leggen. Het vijftal dat het vanaf de eerste minuut moest doen, bestond uit Charlon Kloof, Worthy de Jong, Shane Hammink, Roeland Schaftenaar en Thomas van der Mars.

Schaftenaar en De Jong zorgden net als tegen Hongarije voor een 0-4 voorsprong, maar daarna was er lange tijd geen doorkomen aan voor de oranjehemden. Via Hammink werd het nog wel 6-6. Aanvallend begon het vervolgens stroef te lopen bij de Orange Lions, die vier minuten lang niet aan scoren toekwamen. Litouwen was vooral via Mindaugas Kuzminskas weggelopen naar 18-6. Kloof en Mohamed Kherrazi (op assists van Yannick Franke) maakten een einde aan een scoreloze periode.

Leon Williams en Nick Oudendag (linkshandig hoekje) lieten zien dat de bank ook aanvallend mee kon doen. Een halve minuut voor het einde van het eerste kwart zorgde Van der Mars voor 22-16, maar met nog twee seconden te gaan, werd Litouwen naar de lijn gestuurd. Arturas Gudaitis faalde niet. Met 24-16 werd het eerste kwart afgesloten.

In de tweede periode opende Gudaitis weliswaar met een dunk, maar daarna kwamen de Orange Lions opzetten. Na een vrije lay-up van Van der Mars en een driepunter van Franke kon Darius Adomaitis het niet verder aanzien. De Litouwse coach haalde na anderhalve minuut bij een stand van 26-21 zijn ploeg naar de kant. Twee dunks van de zeer energiek spelende Jito Kok en een eenvoudige lay-up van Oudendag bezorgden de Orange Lions halverwege de tweede periode voor het eerst een voorsprong: 28-29. Nederland liet zich van zijn beste kant zien, zeker toen Kloof eerst een driepunter binnen schoot en vervolgens vanaf de kop naar de ring vloog voor een dunk plus bonus. Hammink zette beide ploegen bij het sluiten van de tweede periode weer op gelijke hoogte: 39-39.

Het begin van het derde kwart was weer voor de Orange Lions. Na een dunk van Van der Mars op een prachtige pass van De Jong was het 39-45 en moest Adomaitis na amper een minuut spelen zijn team weer naar de kant halen. De Orange Lions bleven lange tijd op voorsprong staan. Oudendag scoorde na een fraaie hi-low met Kok en vlak daarna pakte Kok een backdoor. Leon Williams doorzag dat en speelde Kok perfect aan voor het betere trapezewerk. Een driepunter van De Jong bezorgde de Orange Lions een 49-55 voorsprong. Nu is Litouwen zeker niet de minste ploeg in de poule. Sterker nog, de eerste zeven wedstrijden werden allemaal gewonnen. Lukas Lekavicius en Eimantas Bendzius schoten met driepunters Litouwen naar 57-55.

In het vierde kwart leek na twee minuten het definitieve gaatje geslagen te worden. De Orange Lions bleven meer dan drie minuten zonder score, terwijl de Litouwse trein doordenderde naar 73-59 halverwege het vierde kwart. Tijdens Nederlandse time-outs namen Kloof en aanvoerder Arvin Slagter geregeld het woord. Met een vrije worp doorbrak Kloof de ban. Het was de aanzet voor een 12-0 run van de Orange Lions: 73-71. Kloof en Yannick Franke misten allebei een vrije worp in de slotfase. Met nog zestien seconden te gaan had Litouwen bij een 75-73 voorsprong balbezit. Als een duveltje uit een doosje pakte Kloof de steal op Kuzminskas en dunkte vervolgens een gelijke stand op het bord: 75-75 en dus een verlenging. Ongekend en al helemaal onverwacht.

In de eerste overtime kreeg Nederland een aantal kansen, zeker toen de arbitrage twee keer op rij een aanvallende fout voor Litouwen floot en Kloof ook nog eens een lay-up van Lekavicius de tribune in mepte. De 81-82 voorsprong werd echter niet uitgebouwd, onder meer door een drie seconden overtreding. Edgaras Zelionis verzilverde op 12 seconden een and-1 na een aanvallende rebound. Uit de time-out kon Franke vogelvrij een lay-up binnenlopen: 84-84 en nog een verlenging. Die aanvallende rebounds van Litouwen leverde de thuisploeg overigens wel heel erg veel tweede kansen op.

In de tweede verlenging bleef het opnieuw billen knijpen tot het einde. Hammink bracht met een driepunter Nederland op 86-87. Een aanval later gooide Oudendag een alley-oop pass naar Kok, die met een dunk de stand op 89-89 bracht. Twee minuten voor tijd pakte Franke een verdedigende rebound, dribbelde naar de overkant en vuurde een driepunter af voor 89-92. Time-out Litouwen.

Mantas Kalnietis betaalde Nederland met gelijke munt terug. Kloof leek vervolgens 92-94 te scoren, maar zijn schot was een fractie van een seconde te laat losgelaten, zo bleek uit de beelden aan de jurytafel. Een misser van Kalnieties bood de Orange Lions nog weer een kans, maar Franke had zijn vizier niet meer op scherp staan. Vijf seconden voor tijd schoot Kalnietis opnieuw een driepunter raak voor 95-92. Natuurlijk maakte Litouwen bij de balinname meteen een fout op Kloof. Met nog drie seconden te gaan, was de tactiek duidelijk. De eerste vrije worp raken en de tweede missen in de hoop uit de aanvallende rebound de gelijkmaker te scoren. Deel één lukte, maar de tweede vrije worp van Kloof raakte de ring niet: 95-93.

Ondanks de nederlaag – en het toch wel zure missen van de zege – hebben de Orange Lions zich van hun beste kant laten zien. Zo’n wedstrijd spelen tegen een wereldtopper als Litouwen, dan is er toch sprake van eerherstel. Maar zo zullen de spelers en coaches nu nog niet over denken. Het gevoel dat overheerst is toch dat hier een overwinning mogelijk was geweest.