[email]

Estland moeiteloos langs IJsland

21/08/2015

Voor de Toyota Four Nations Cup heeft Estland de eerste wedstrijd ook in winst omgezet. IJsland werd met 85-65 verslagen. België leed gisteren een 70-68 nederlaag tegen Georgië.

Estland begon sterk aan het duel tegen IJsland en nam in het eerste kwart al een 18-9 voorsprong. Lange tijd schommelde het verschil rond de tien punten, maar in de laatste periode namen de Esten flink afstand: 86-65. Opvallend was dat Estland maar liefst twaalf driepunters raak zag vallen en dat maakte meteen het verschil. IJsland kwam namelijk niet verder dan vijf rake bommen. Qua tweepunters en vrije worpen hielden beide ploegen elkaar in evenwicht, al mogen de IJslanders zich nog wel even achter de oren krabben. Zestien vrije worpen raak ui 32 pogingen is ver beneden de maat.

Estland had vier spelers in de dubbele cijfers. Siim-Sander Vene tekende voor 19 punten en 9 rebounds. Gregor Arbet noteerde 14 punten en 7 rebounds. Rain Vaideman kwam tot 12 punten. Spelmaker Sten-Timmu Sokk was goed voor 11 punten en 6 assists. Bij IJsland was Haukur Palsson topschutter met 17 punten. Hlynur Baeringsson eindigde met 14 punten en 7 rebounds.

In het Franse Rouen leed België een kleine nederlaag tegen Georgië. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit, want halverwege genoten de Belgian Lions een voorsprong van 45-38. Na de pauze voerden de Georgiërs de boventoon. Dat leverde hen uiteindelijk een 70-68 overwinning op.

Bij België was Matt Lojeski, die zich pas zondag bij de ploeg had aangesloten, topschutter met 18 punten. Pierre-Antoine Gillet finishte met 10 punten. Zaza Pachulia ging Georgië voor met 17 punten en 5 assists. Beka Burjanadze was goed voor 13 punten. Viktor Sanikidze sprokkelde een double double bijeen met 11 punten en 10 rebounds. Power forward Tornike Shengelia bleef vanwege een blessure aan de kant. Tijdens de Tbilisi Cup was Shengelia ook al niet van de partij.