[email]

EuroBasket 2017 opnieuw in vier landen

13/12/2015

De FIBA heeft zaterdag in München bekend gemaakt dat EuroBasket 2017 opnieuw in vier landen wordt afgewerkt. De keuze is gevallen op Turkije, Finland, Israël en Roemenië. De tweede fase van het EK vindt eveneens in Turkije plaats.

EuroBasket 2015 vond voor het eerst in vier landen plaats. Dit was een onverwacht succes. Voor de FIBA was dit reden genoeg om voor 2017 dezelfde formule te hanteren. In Turkije worden niet alleen groepswedstrijden gespeeld, ook de finale fase vindt in dat land plaats. Turkije heeft een aardige historie met grote toernooien. In 1959 en 2001 was Turkije al eens gastland van EuroBasket, in 2010 werd het WK daar verspeeld en in 2014 organiseerde Turkije nog het WK voor dames. Als speelplaatsen hebben de Turken gekozen voor de Abdi Ipecki Arena en de Sinan Erdem Arena, allebei in Istanboel.

Finland was in 1967, ter ere van vijftig jaar onafhankelijkheid van het land, al eens gastheer van EuroBasket. In 2017 viert het land honderd jaar onafhankelijkheid. Helsinki is uitgekozen als speelplaats.

Voor Roemenië en Israël wordt het de eerste keer dat zij gastland zijn van (een deel van) EuroBasket. Roemenië trad dit jaar wel op als co-host van het EK voor dames. De wedstijden in Roemenië worden gespeeld in Cluj-Napoca. De speelplaats in Israël wordt Tel Aviv.

De Orange Lions hebben zich nog niet geplaatst voor EuroBasket 2017. In januari vindt de loting voor de kwalificatiegroepen plaats.