[email]

Fred Roggen zet ze op een rijtje: Nederlanders in ‘March Madness’

13/03/2017

We staan aan de vooravond van de postseason-toernooien in Amerika. Gelukkig met Nederlandse deelname, zodat ‘March Madness’ ook een beetje oranje kleurt.

 

NCAA Divisie I

NCAA Tournament

* Bryan Alberts gaat met Gonzaga University aan het toernooi beginnen als de nummer één in de regio West en komt in de eerste ronde uit tegen de nummer zestien, South Dakota State. Bryan Alberts kreeg niet veel speelminuten dit seizoen maar bewees wel een betrouwbare back-up guard te zijn. Gonzaga won zowel de WCC reguliere titel als het WCC-toernooi en eindigde als vierde in de nationale polls met een 32-1 record.

* Freshman Lucas N’Guessan maakt met Oklahoma State University zijn debuut op het NCAA-toernooi. De Cowboys zijn in de Mid-West regio als tiende geplaatst en zullen het in de eerste ronde moeten opnemen tegen de nummer zeven, Michigan University. Met twee NCAA-titels, zes Final Four-optredens, 11 Elite Acht en 11 Sweet 16’s op zijn naam heeft Oklahoma State een rijke traditie in 27 optredens in het NCAA-toernooi. Alleen UCLA, Kentucky, Indiana, North Carolina, Connecticut, Duke, Kansas en Louisville hebben meer NCAA-kampioenschappen dan Oklahoma State,

 

Het NIT

* Jordy Kuiper won met UNCG de SoCon reguliere seizoen-titel en eindigde het seizoen met een 25-9 record, het beste record in de 50-jarige geschiedenis van UNCG. Daarnaast bereikten ze de Socon Tournament finale, maar moesten in de laatste seconden de zege aan East Tennessee State laten. In de eerste ronde komt nummer acht UNCG uit tegen nummer één. Syracuse University.

* Shane Hammink en Derrik Smits komen met Valparaiso University ook uit in het ‘NIT’. Dit is de tweede opeenvolgende uitnodiging voor Valpo nadat Valparaiso vorig seizoen de NIT-kampioenschapsfinale haalde in de Madison Square Garden. Dit seizoen wonnen de Crusaders een gedeelde Horizon League reguliere seizoen-titel. Met een 24-8 record stapt het team het NIT-toernooi binnen. Valparaiso zal het zonder de geblesseerde ‘player of the year’ Alec Peters moeten doen. Hierdoor zal guard Shane Hammink – die gemiddeld 15,5 punten en 4,1 rebounds per wedstrijd noteerde – Valparaiso bij de hand moeten nemen in het NIT-toernooi.

 

NCAA Divisie II

De 22-jarige pointguard Boy van Vliet heeft met Dallas Baptist University tot nu toe een sterk seizoen achter de rug. Hij behaalde met DBU de reguliere titel van de Heartland Conference en bereikte de finale van het Heartland Conference Tournament, waarin werd verloren werd van Fort Smith. Hierna namen ze deel aan het NCCAA Regional Tournament waar ze in de halve finale strandden op Central Baptist. Komende week beginnen Boy van Vliet en DBU aan de laatste klus, het National Championship Tournament. DBU is als derde geplaatst en komt woensdag uit tegen de nummer zes, Ohio Christian University.

 

Fred Roggen bericht wekelijks over de verrichtingen van Nederlandse topspelers in buitenlandse competities. Volg Fred Roggen met al zijn nieuws over Nederlanders in den vreemde via zijn Twitteraccount of via Facebook