[email]

Fris Oranje redt het nèt tegen Estland

01/08/2013

 

Het was spannend, heel spannend, maar het Nederlands team is de jacht op het laatste EK-ticket begonnen met een overwinning. In een boeiende wedstrijd werd Estland met 74-71 verslagen. Robin Smeulders was matchwinner, maar de opvallendste man was Worthy de Jong.

Hij bracht zijn team op gang, haalde zichzelf met zijn derde fout wat uit de wedstrijd, maakte zich op een niet zo handig moment schuldig aan een frivoliteit, maar maakte dat goed met scores en beslissende scores toen het noodzakelijk was. “Het was een rollercoaster”, zei De Jong na afloop in de Bossche Maaspoorthal. “Dat moet niet zo, je hebt liever een stijgende lijn omhoog. Het moet constanter en daar zijn we mee bezig.”

Symbool

De Jong staat symbool voor dit nieuwe Oranje. Soms briljant, soms wisselvallig. De Jong: “Er wordt niet zo positief over ons gesproken omdat we zo jong zijn, maar wij brengen ook energie. Dat hebben we nodig, alleen maar jongens die écht voor Oranje willen spelen.” Er zaten af en toe slordigheden in, maar er stond wel een ploeg op de planken die in uitstraalde alles te geven voor het Nederlands Team. “We zijn allemaal jongens die echt willen leren”, vervolgde De Jong. “We geven alles en dat willen we overbrengen op de jeugd die komt kijken. Veel jongens die ik gisteren in Den Bosch zag bij onze clinic, zag ik net in het publiek. Dat is een goed teken.”

Oranje begon stroperig, misschien wel wat zenuwachtig. De start was dan ook voor Estland, maar het duurde niet heel lang voordat de Oranje-motor begon te draaien. Vooral Worthy de Jong had goede ideeën. en daarnaast viel de eerste echte kennismaking van het Nederlandse publiek met center Josh Duinker niets tegen. De Jong toverde zich een weg naar de basket, voor hij met een puntgave assist ook Kees Akerboom in de wedstrijd betrok. Ondanks een 2-7 start, stond er na het eerste kwart een mooie voorsprong op het bord: 21-12.

Monsterdunk

Ook het tweede kwart begon voortvarend, zowel Duinker als Sean Cunningham liet een score met bonus vrije worpen noteren en die laatste gooide ook nog een bom door de ring. Bij vlagen swingde het, zoals bij de pass van Mohamed Kherazzi die met een monsterdunk werd beantwoord door Jeroen van der List. Kherazzi liet zich aan beide kanten van het veld zien en nadat hij voor 38-20 zorgde, mocht hij even genieten van een welverdiende pauze. Met hem op de bank begon Estland er ook eens wat ballen in te gooien en Oranje snakte naar de rust. Ook de derde persoonlijke fout van De Jong was een tegenvaller en halverwege (42-33) stond Estland weer binnen tien punten.

Met vijf punten op rij verklaarde Akerboom de tweede helft voor geopend, maar dat was het dan ook even. 47-33 werd 47-45 en Toon van Helfteren kon niets anders dan een time-out nemen. Via drietjes van Cunningham en Van der List bleef Oranje aan de goede kant van de score, maar de flair van fases uit de eerste helft was er niet meer.

Zwaarbevochten

Toch hield Oranje stand. Steeds als je dacht dat het touwtje zou knappen, was daar een driepunter van Van der List, een score van Robin Smeulders of van De Jong. Op veertien tellen kon Estland met een drietje op gelijke hoogte komen, maar de steal van Smeulders en de twee daaropvolgende vrije worpen zorgden voor de zwaarbevochten, maar absoluut verdiende overwinning.

Scores

Scores Nederland: Akerboom 13 punten, Duinker 13 (8 rebounds), Cunningham 12, De Jong 10 (9 rebounds), Van der List 10, Smeulders 8 (9 rebounds), Kherrazi 8.