[email]

Het mirakel van Tirana

Het mirakel van Tirana

19/08/2017

De Orange Lions hebben na een stroeve start flink huis gehouden in Tirana. Albanië werd compleet zoek gespeeld en kreeg een 37-111 nederlaag te slikken. Door dit enorme verschil hebben de Orange Lions alsnog de prekwalificatiegroep afgesloten als winnaar.

Na de nederlaag van afgelopen woensdag tegen Oostenrijk leek het niet meer mogelijk om groepswinnaar te worden. Immers, er moest met 49 punten verschil gewonnen tegen een ploeg die in Amsterdam slechts met 91-77 werd verslagen. In Oostenrijk waande men zich safe. Zeker na de eerste tien minuten spelen, want Albanië maakte het de Orange Lions behoorlijk lastig.

Door de afwezigheid van de geblesseerde Charlon Kloof opende hoofdcoach Toon van Helfteren met Leon Williams als spelverdeler. Yannick Franke nam in de startende vijf de plaats over van Jessey Voorn en werd geflankeerd door Worthy de Jong, Thomas van der Mars en Henk Norel. Ook Albanië startte met een gewijzigde opstelling. Schutter Franko Bushati hoefde dit keer niet van de bank te komen.

Hoewel de Orange Lions goed van start gingen (via Franke en twee keer Norel werd het al snel 2-6), was het Albanië dat de wedstrijd overnam. Via driepunters van Mike Moser en Bushati gooide Albanië er een 11-0 run tegenaan. Halverwege het eerste kwart greep Van Helfteren bij een 13-6 achterstand dan ook naar de time-out. Het inbrengen van Maarten Bouwknecht, die meteen een drietje door de ring liet glijden, pakte goed uit voor de Orange Lions. Door een score van Roeland Schaftenaar en twee vrije worpen van Norel eindigde het eerste kwart bij een 16-14 achterstand. Op dat moment was het winnen van de groep nog ver weg.

In het tweede kwart stond er opeens een veel feller Nederland. Jito Kok maakte wat oorlog in de bucket en werd met wat vrije worpen, waaronder een and-1, beloond. Vervolgens raakte Arvin Slagter op dreef. Zijn eerste driepunter zorgde voor een gaatje: 18-24. Gerti Shima antwoordde nog wel met twee vrije worpen, maar daarna denderden de Orange Lions via een 0-19 run snel over de Albanezen heen: 20-43. In deze fase zat ook een curieuze actie van Bouwknecht. In plaats van zelf een lay-up te lopen, gaf hij de bal aan Slagter die uit een moeilijke situatie toch nog wist te scoren en een onsportieve fout meekreeg. De bonus van Slagter ging raak en uit de zijkant bal knalde Voorn er nog een driepunter in. Uiteindelijk sloot Nederland de eerste helft af met een 24-45 voorsprong. Een kwartstand van 31-8 beloofde nog wel wat voor de tweede helft. In Oostenrijk werden sommige mensen ietwat onrustig.

Na de pauze gingen de Orange Lions plankgas verder. Albanië had het lastig tegen de pressende oranjehemden en vrije schoten werden ook al niet meer weggegeven. Zo blockte Worthy de Jong nog een lay-up van Shima. Aanvallend dunkten Van der Mars en De Jong er op los. Vlak voor het verstrijken van het derde kwart schoot Voorn met een driepunter het verschil van 49 punten op de borden. Diezelfde Voorn zorgde aan het eind van dit kwart voor een 29-80. Slechts vijf punten wist Albanië aan hun totaal toe te voegen. In Oostenrijk zullen ongetwijfeld enkele mensen wit weggetrokken zijn.

Norel toonde aan het begin van het vierde kwart nog eens zijn klasse. Met enkele hookjes en een assist op Williams liepen de Orange Lions meteen door naar 29-90. Hierna was het de periode van Kok, die enkele rebounds meteen doordunkte, waaronder een spectaculaire linkshandige doordunk op een misser van Franke. Willem Brandwijk kwam ruim twee minuten voor tijd ook nog binnen de lijnen. Hoewel hij meteen een aanvallende fout noteerde, droeg de debutant ook zijn steentje bij met een driepunter en een alley-oop dunkje op een pass van Bouwknecht. Hiermee werd de eindstand op 37-111 bepaald. Een zege waar alle spelers hun steentje aan bijdroegen. Geen enorme uitschieter qua scores en maar liefst 31 assists duiden op een prima team effort. Bovendien was de marge van 74 punten meteen nieuw record voor verschil in uitwedstrijden. Dat record stond namelijk op 46 punten verschil en stamde al uit 1962.

“Wat één punt een wereld van verschil maakte afgelopen woensdag”, stelde hoofdcoach Van Helfteren na afloop. “Nu maken we een verschil van 74 punten. De mannen hebben fantastisch gespeeld!”

Door deze ruime zege sluiten de Orange Lions, dat in de rebound domineerde (50 om 16) de groep als winnaar af. Komende donderdag vindt de loting plaats voor de eerste ronde van de kwalificatiereeks voor het WK van 2019, dat in China gehouden wordt.