[email]

Jeroen van der List debuteert in het land van de Rijzende Zon

24/01/2017

Afgelopen weekend debuteerde Jeroen van der List voor het Japanse team Shinshu Brave Warriors, nadat hij de eerste maanden van het seizoen uitkwam voor het Franse NM2 team van Tremblay AC.

Door de lange reistijden in Japan spelen de teams vaak twee keer tegen elkaar, op zaterdag en op zondag. Na een busreis van circa tien uur maakte Jeroen afgelopen zaterdag zijn debuut in de Japanse B-league D2. In deze wedstrijd liep het team van Jeroen achter de feiten aan en werd met 96-71 van het plankier geveegd door Aomori Watts. Jeroen kwam door foutenlast slechts 14 minuten in actie en zou 8 punten, 6 rebounds en 1 blok noteren.

Zondagmiddag was de tweede ontmoeting en wist Shinshu een stuk beter voor de dag te komen. Tot de rust speelde het team stukken agressiever wat ook resulteerde in een 35-34 ruststand. Het derde kwart nekte de ploeg van Jeroen waarna Aomori de wedstrijd goed uitspeelde: 74-63. Jeroen van der List was een belangrijke pion voor Shinshu in deze wedstrijd met 19 punten, 6 rebounds en 3 bloks in 24 minuten. Komende weekend speelt Jeroen met Shinshu twee uitwedstrijden bij Iwata.

Een andere Nederlander maakte afgelopen week zijn opwachting bij het Kroatische Zadar. Na een zwerftocht langs de Griekse teams van Promitheas Patras en AEK Athene ondertekende één van de grootste talenten van Nederland, Yannick Franke, een driejarige contract bij Zadar. Afgelopen zondag speelde Franke zijn tweede wedstrijd voor Zadar. Ditmaal een wedstrijd voor de ABA league tegen Mega Leks, nadat hij afgelopen woensdag debuteerde in de Kroatische A1-league voor Zadar met winst tegen Kvarner (101-64). Franke had 6 punten, 4 rebounds, 1 assist en 1 steal in 13 minuten.

Yannick Franke (rechts) speelde sterk voor Zadar (Foto: Ivica Veselinov)

De wedstrijd tegen Mega Leks verliep minder voor Zadar. Na een dramatisch slechte eerste helft (53-27) wist Zadar – aan de hand van Franke – in het tweede gedeelte zich wat te revancheren. Het werd uiteindelijk 92-75 voor Mega Leks. Yannick Franke speelde 29 minuten en was goed voor 14 punten, 3 rebounds en 4 assists.

Yannick Franke tijdens de persconferentie: ‘We speelden een heel slechte eerste helft. In de tweede helft waren we agressiever in de verdediging en liep het aanvallend ook beter. Dit is mijn tweede wedstrijd in de week dat ik arriveerde en ik ben redelijk tevreden over mijn spel. Ik hoop dat we vooruitgang blijven boeken met dit team en dat we de komende weken wedstrijden gaan winnen.’

Fred Roggen bericht wekelijks over de verrichtingen van Nederlandse topspelers in buitenlandse competities. Volg Fred Roggen met al zijn nieuws over Nederlanders in den vreemde via zijn Twitteraccount of via Facebook