[email]

Kloof niet in actie tegen Albanië

18/08/2017

Charlon Kloof komt zaterdag niet in actie tegen Albanië. De spelverdeler van de Orange Lions raakte woensdagavond tegen Oostenrijk geblesseerd, al kwam hij in de slotfase nog wel even terug binnen de lijnen. Willem Brandwijk voegt zich als vervanger bij de ploeg van hoofdcoach Toon van Helfteren.

De blessure van de 27-jarige Kloof is niet ernstig, maar niet goed genoeg hersteld om nu al mee te spelen tegen Albanië. De 1.90 meter lange spelverdeler was in drie wedstrijden gemiddeld goed voor 8.7 punten, 2.7 rebounds en 5.0 assists. Leon Williams en Maarten Bouwknecht zijn de twee andere spelverdelers in de Nederlandse selectie.

Brandwijk, die afgelopen seizoen nog voor Siena in de Verenigde Staten speelde, was vorige zomer lange tijd actief bij het Nederlands B-team. In die ploeg liet de 22-jarige forward goede dingen zien. Komend seizoen komt Brandwijk uit voor de Indiana University of Pennsylvania, een Division II school in de Pennsylvania State Athletic Conference.

De Orange Lions staan in Tirana voor een zware opgave. Hoewel de ploeg al geplaatst is voor het kwalificatietoernooi voor het WK van 2019, is er nog een kleine kans om eerste te worden in de prekwalificatiegroep. De Orange Lions moeten een verschil op het bord zien te krijgen van 49 of meer punten om eerste te worden ten koste van Oostenrijk. Bij een marge van exact 48 punten is er geen verschil in doelsaldo met Oostenrijk. In dat geval gaat het om het aantal gescoorde punten. Als de Orange Lions 86 of meer punten scoren, dan wordt Nederland alsnog groepswinnaar. Als Nederland aan 85 punten komt en er een verschil van 48 punten op het bord staat (85-37), dan wordt er geloot welke ploeg groepswinnaar wordt. Het duel in Albanië begint om 20.30 uur.