[email]

Litouwen te sterk voor Young Lions

12/07/2016

Litouwen is voor de Young Lions een tegenstander van een heel ander kaliber dan Landslake Lions, Nederland U20 en België U23. De Young Lions hebben dat vandaag in Kedainiai ondervonden. Via een ruststand van 42-25 kreeg de zich goed verwerende Nederlandse formatie met 84-61 klop.

Litouwen is een Europese grootmacht met als speerpunt Jonas Valanciunas, de center van Toronto Raptors. In vijftien minuten speeltijd noteerde Valanciunas 16 punten en 9 rebounds. Bij de Litouwse formatie kwam ook Domantas Sabonis in actie, de zoon van Arvydas Sabonis. Hij werd toprebounder van het duel met 12 rebounds.

De Nederlandse formatie opende met Yannick Franke, Worthy de Jong, Dimeo van der Horst, Willem Brandwijk en Thomas van der Mars. En dat deden de Hollanders uitstekend. Brutaal spelend nam het team onder leiding van Worthy de Jong een kleine voorsprong. Pas in het tweede deel van het eerste kwart nam Litouwen de leiding over: 24-19.

In de tweede periode liet de thuisploeg een staaltje van stevig verdedigen zien. De Nederlandse aanval kwam er niet doorheen, met als gevolg dat Litouwen uitliep naar een 42-25 ruststand. Kort voor de rust zorgde Jito Kok voor een hoogtepunt door een prima pass van Thomas van der Mars door te dunken. Kort daarop kreeg Van der Mars een tik op zijn neus. Gelukkig was er geen sprake van een gebroken neus, maar de lange center werd na rust niet meer ingezet.

Na de pauze verweerde Nederland zich wederom uitstekend. Litouwen liep eerst uit naar 48-25, maar zag daarna de oranjehemden terugkomen. Kok dunkte vanuit een drive raak, Willem Brandwijk gooide brutaal een driepunter raak, waarna Kok in de verdediging een schot van Litouwen blockte. Na een steal tekende De Jong via ene lay-up zelfs voor 51-32. Reden voor Jonas Kazlauskas, de coach van Litouwen, om zijn mannen voor een minuut naar de kant te halen. Heel veel effect sorteerde die time-out nu ook weer niet. Twee scores van de thuisploeg werden gevolgd door twee rake vrije worpen van Kok en een lay-up van De Jong. Daardoor was de marge na drie kwarten nog steeds 19 punten: 66-47.

In het laatste kwart voerde Litouwen, dat op basis van fysieke kracht in de rebound heerste (46 om 31), het verschil op naar meer dan twintig punten. Via 75-53 na 35 minuten werd het uiteindelijk 84-61 voor de thuisploeg. In de Nederlandse spelersgroep overheerste trots. “We hebben gespeeld voor wat we waard zijn, met z’n allen”, verwoordde teammanager Peter van Noord het gevoel van de spelersgroep.

Scores: Jito Kok 14 (4 blocks), Jessey Voorn 12, Worthy de Jong 9, Willem Brandwijk 9, Bryan Alberts 4, Sergio de Randamie 4, Stefan Mladenovic 4, Thomas van der Mars 3 en Dimeo van der Horst 2 (3 steals). Yannick Franke kwam niet tot scoren. Kadeem Pantophlet en Maarten Bouwknecht werden door hoofdcoach Toon van Helfteren niet ingezet.