[email]

Mladenovic: ‘Er zit muziek in deze ploeg’

11/08/2016

Op 19 juli 2013 debuteerde Stefan Mladenovic onder Toon van Helfteren in het Nederlands Team. Tot nu toe staan er pas zes interlands achter zijn naam. Een aantal dat dit weekeinde in elk geval niet zal stijgen. De 26-jarige guard is niet mee met de Orange Lions naar Georgië.

Mladenovic herinnert zich 2013 nog goed. De 1.93 meter lange spelverdeler maakte zijn debuut in Oranje in een oefenwedstrijd tegen Zwitserland. Ook tijdens de kwalificatiereeks van 2013 zat Mladenovic bij de selectie. De Orange Lions zagen gewonnen wedstrijden verloren verklaard worden doordat zowel Sean Cunningham als Mohamed Kherrazi werd opgesteld. “Dat waren twee spelers met een sterretje achter hun naam, waarvan we er maar één hadden mogen opstellen. Dat was wel jammer, want in dat jaar hadden we ons al kunnen plaatsen voor EuroBasket 2015.”

Het zou voorlopig de laatste keer zijn dat Mladenovic bij de selectie van de Orange Lions zat. In 2014 liep hij een zware knieblessure (ACL) op en lag hij er maanden uit. Met begeleiding van fysiotherapeut Krum Toshev trainde de in Belgrado geboren Mladenovic volop bij Hein Gerd Triemstra om weer fit te worden. Bij Donar speelde hij uiteindelijk op amateurbasis nog een paar maanden van het seizoen 2014/2015 mee. Zijn overstap naar Challenge Sports Rotterdam hielp hem weer een stap verder.

Fit

“Bij Donar miste ik vooral ritme”, herinnert Mladenovic zich. “Ik speelde daar gemiddeld zo’n 13 minuten. Die minuten bij Challenge Sports Rotterdam waren heel belangrijk, want daardoor kon ik weer ritme opdoen. Elk jaar dat je extra speelt in de eredivisie betekent dat je toch weer meer bagage en ervaring meeneemt. Het belangrijkste is dat ik een heel seizoen fit mee heb kunnen draaien. Nu zit ik weer bij het Nederlands Team. Dus ik kan zeker met een tevreden gevoel terugkijken op afgelopen seizoen.”

Over het hele seizoen speelde de student Commerciële Economie (hij is bezig aan zijn afstudeerscriptie) Mladenovic voor de Rotterdammers gemiddeld zo’n 24 minuten per wedstrijd. Daarin tekende hij voor 8.8 punten, 2.7 rebounds en 2.4 assists. Of hij komend seizoen in Rotterdam blijft, is nog onduidelijk. “Het is nog even afwachten. Alle clubs in Nederland wachten nog even. Als er een mooie optie komt in het buitenland, dan zal ik die zeker aangrijpen.”

Mladenovic kan zeker terugkijken op een goed verblijf bij de Young Lions. Op een toernooi in Litouwen maakten de jonge leeuwen indruk met zeges op Venezuela en Wit-Rusland. Daarnaast werd Litouwen op het tweede kwart na uitstekend partij gegeven. “We hebben daar een prima prestatie neergezet. Dat geeft me het gevoel dat er muziek in deze ploeg zit. Vooral in de huidige A-selectie zit veel potentie, maar dat geldt ook voor de B-ploeg. Het is belangrijk dat er een goede sfeer in en om het team heerst en dat iedereen bereid is om voor elkaar te vechten. Uiteindelijk gaat het om het team en niet om de individuen. Dat is het belangrijkste wapen van de Orange Lions.”

Bewijzen

Het zit er vooralsnog in dat Mladenovic tijdens de kwalificatiereeks deel uitmaakt van de wedstrijdselectie. De Orange Lions moeten namelijk kiezen tussen Nicolas de Jong en Bryan Alberts. Slechts een van de twee heren mag maar aantreden. Leiderschap en overzicht zijn kenmerkend voor het spel van Mladenovic. Ook beschikt hij over een goed schot. “Ik wil het team helpen op de manier die nodig is. Elke dag ga ik hard op de training. Ik ben ook agressief in de verdediging. Dat is wel belangrijk, maar je moet jezelf bewijzen. Daar komt het op neer.”

Duitsland is in de ogen van Mladenovic de grote favoriet in de poule van Nederland. Denemarken kent hij niet zo goed. Oostenrijk daarentegen wel. “Ik ken de meeste spelers omdat ik daar met de nationale jeugdteams tegen heb gespeeld. De helft van dat team is van mijn generatie. Ik beschouw Oostenrijk als de belangrijkste concurrent van ons.”