[email]

Moeizame zege Orange Lions

Moeizame zege Orange Lions

09/08/2017

De Orange Lions hebben in een uitverkochte hal in Sporthallen Zuid ook hun tweede wedstrijd in winst omgezet. Albanië werd door een sterke tweede helft met 91-77 verslagen. Albanië, vooraf gezien als de zwakke broeder, genoot bij rust nog een 51-53 voorsprong.

Na de ruime zege van Oostenrijk in Tirana leefde de verwachting dat Albanië inderdaad de zwakke broeder in de poule zou zijn. De Orange Lions, die openden met Charlon Kloof, Worthy de Jong, Jessey Voorn, Thomas van der Mars en Henk Norel, leken dat ook op het veld te onderstrepen. Nederland scoorde inside en kwam er aanvankelijk ook snel uit. Zo dunkte Norel 7-3 op de borden. Het werd echter geenszins een Hollands feestje. Mike Moser, de genaturaliseerde Amerikaan, en Franko Bushati schoten de ene na de andere driepunter raak, waardoor Albanië al in de eerste periode een voorsprong wist te pakken. Ook Gerti Shima en de sterke Endrit Hysenagolli deden een duit in het zakje. Door acties van Nick Oudendag en Yannick Franke wisten de Orange Lions nog bij te blijven: 24-26 na het eerste kwart.

In het tweede kwart bracht Jito Kok wat meer agressie in de Hollandse formatie. Met zeven punten op rij bracht Kok de Orange Lions weer op voorsprong: 31-30. Niet voor lang echter, want Bushati bleek een ware plaag voor de Nederlandse verdedigers. De Albanese schutter was voor rust al goed voor 19 punten. Het was voor de Orange Lions ook nog even schrikken toen Arvin Slagter geblesseerd afhaakte en niet meer zou terugkeren. “Het leek me minder erg dan vorig jaar”, stelde teammanager Peter van Noord na afloop. “Even afwachten hoe het morgen is.”

Vlak voor rust was Albanië, tot verrassing van de veelal in oranje uitgedoste fans, uitgelopen naar een voorsprong van 47-53. Van der Mars en Norel gebruikten hun lengteoverwicht om de schade halverwege tot twee punten te beperken: 51-53.

Die 53 punten van Albanië zaten Toon van Helfteren natuurlijk niet lekker. De coach, die defense predikt, hield zijn ploeg bijna de hele pauze in de kleedkamer. Er moest verdedigend uit een ander vaatje getapt worden. Het gaf Vincent Krieger in elk geval de gelegenheid om een spelletje vrije worpen schieten met de jeugd te doen.

Wie verwacht had dat de Orange Lions er na de pauze meteen overheen zouden gaan, kwam bedrogen uit. Shima nam achter het kanon plaats en na de enige score na rust van Bushati was het toch weer 58-61. Op dat moment knalde De Jong een drietje in de buzzer van de schotklok raak. Het was de inleiding voor een 14-2 run, waaraan Leon Williams met steals en Franke met lay-ups belangrijke bijdrages leverden. Shima sloot het kwart met een drietje af voor 72-66.

In de openingsfase van het laatste kwart sloegen de Orange Lions snel een gaatje naar 79-66. Voorn droeg hier een belangrijk steentje aan bij met vijf punten op rij. Nederland waande zich al zeker van de winst, maar nog één keer herpakte Albanië zich. Met nog vier minuten te gaan, was het toch weer 79-73 en was het nog steeds een wedstrijd. Twee vrije worpen van Roeland Schaftenaar en een score van Norel gaven de Orange Lions voldoende lucht: 83-73. Het mooiste werd echter tot het laatst bewaard. Williams pakte een steal en gaf de bal mee aan De Jong die aan de zijkant Kloof mee zag komen. Bijna achteloos gooide De Jong de bal richting ring, waar Kloof al door de lucht zweefde om de bal hard af te dunken voor 89-75. Dat het uiteindelijk 91-77 was slechts voer voor de statistieken, hoewel Van Noord liever had gezien dat de twee laatste aanvallen nog scores hadden opgeleverd. Puur voor het geval Nederland en Oostenrijk nog gelijk zouden eindigen en het onderling resultaat geen beslissing op zou leveren.

Door de winst is Nederland wel weer een stapje dichter bij de volgende ronde gekomen. Sterker nog, als Oostenrijk zaterdagmiddag van Albanië wint, dan is het al zeker dat de Orange Lions doorgaan. Wel staat dan nog de eerste plaats in de poule op het spel. Dat wordt mogelijk volgende week woensdag beslist als Oostenrijk op bezoek komt in de Sporthallen Zuid. De eerste plaats biedt namelijk het voordeel dat je Litouwen, Spanje, Servië en Frankrijk in de volgende fase ontloopt.