[email]

Nauwelijks wijzigingen in succesvolle Oranjeselectie

04/09/2018

Hoofdcoach Toon van Helfteren van het Nederlands basketballteam kiest voor de WK-kwalificatiewedstrijd op 14 september in Almere tegen Hongarije voor nagenoeg dezelfde spelers als bij de laatste twee wedstrijden. Vergeleken met de gewonnen thuisduels van juni en juli ontbreekt Willem Brandwijk in de selectie van 13 spelers. Bryan Alberts is weer fit en keert terug. Terence Bieshaar maakt eveneens zijn rentree.

De ontmoeting tegen Hongarije is de eerste van zes wedstrijden van de laatste kwalificatieronde. Drie dagen later volgt een uitwedstrijd in Litouwen. ,,Met de huidige groep zijn we in de vorige kwalificatieronde zeer succesvol geweest. Vooral in eigen huis. Dan is het logisch om door te gaan met deze selectie’’, aldus Van Helfteren.

Het is voor het eerst in ruim dertig jaar dat Nederland tot de laatste kwalificatieronde voor een wereldkampioenschap is doorgedrongen. ,,Op zich is dat hartstikke mooi, maar het halen van deze ronde is niet ons einddoel. We willen graag naar het WK. Daar is onze aandacht op gericht. Met deze groep hebben we laten zien van Europese toplanden te kunnen winnen, dus we maken zeker kans.’’

Om China te halen, moet Nederland in een poule van zes landen bij de eerste drie eindigen. Naast Nederland, Hongarije en Litouwen bestaat de groep uit Polen, Italië en Kroatië. De resultaten uit de vorige ronde – drie keer winst, drie keer verlies – blijven staan. Italië en Kroatië zaten toen ook bij Nederland in de poule. Oranje speelt niet nog eens tegen hen. Tegen elk van de andere drie landen is er een uit- en thuiswedstrijd. De wedstrijden zijn in september, november en februari.

Voor de wedstrijd tegen Hongarije valt de komende week nog één speler af.

De dertien geselecteerde spelers:

Charlon Kloof (PG, 28 jaar, 1.91 meter, 43 interlands) – Universidad Catolica de Murcia Spanje
Leon Williams (PG, 27, 1.88, 68) – Tau Castello Spanje
Bryan Alberts (G, 23, 1.96, 6) – Long Beach State

Worthy de Jong (SG, 30, 1.94, 90) – ZZ Leiden
Arvin Slagter (SG, 32, 1.90, 126) – Donar Groningen

Shane Hammink (SG, 24, 1.96, 12) – Donar Groningen
Yannick Franke (G/SF, 22, 1.95, 46)
Stefan Wessels (PF, 34, 2.03, 55) – New Heroes Basketball Den Bosch

Jito Kok (PF, 24, 2.07, 17) – Dutch Windmills Dordrecht
Thomas van der Mars (PF, 27, 2.06, 35) – Crelan Okapi Aalstar België
Roeland Schaftenaar (PF, 30, 2.09, 69) – Ionikos Nikaias Griekenland
Terrence Bieshaar (C, 20, 2.08, 1) – CB Prat Juventud Spanje
Nick Oudendag (C, 31, 2.08, 39) – New Heroes Basketball Den Bosch

 

Hoofdcoach: Toon van Helfteren

Assistent-coach: Sander van der Holst