[email]

Nederland toont karakter

22/02/2019

Vlak na het ingaan van het laatste kwart keken de Orange Lions tegen een 49-64 achterstand aan. Toch bezorgden de oranjehemden Litouwen nog wat benauwde momenten in de slotfase. Met nog drie minuten te gaan was Nederland op karakter teruggekomen tot op twee punten. Vanaf de lijn bleef Litouwen overeind: 69-78.

Hoewel er bij de WK-kwalificatiewedstrijd tussen de Orange Lions en Litouwen niets meer op het spel stond, was daar binnen de lijnen weinig van te merken. Het team van Litouwen telde een aantal spelers van de tweede garnituur, maar juist die spelers grepen deze wedstrijd aan om zich nadrukkelijker in de kijker van de bondscoach te spelen.

Het team van hoofdcoach Toon van Helfteren had door afzeggingen en blessures bij vaste selectiespelers ook wat centimeters en ervaring ingeleverd. Niettemin werd de Nederlandse selectie ook aangevuld met een aantal jonge spelers. Van het U18-team dat afgelopen zomer Europees kampioen werd in de B-divisie was een viertal spelers door Van Helfteren opgeroepen. Nathan Kuta komt in dit window vanwege een blessure overigens niet in actie. Voor de wedstrijd tegen Litouwen stonden Rienk Mast, Morgan Stilma en Keye van der Vuurst de Vries wel op het roster. Maandag, als de Orange Lions in Polen spelen, bestaat de kans dat Boy van Vliet zijn debuut gaat maken.

Toen de teams uit de kleedkamer kwamen, werd de Litouwse ploeg flink aangemoedigd. De kleur groen overheerste op dat moment. De Nederlandse fans hadden toch de nodige moeite met het parkeren van hun auto, want de ruimte bij Sporthallen Zuid is nu eenmaal beperkt.

Zelden zal je als thuisspelend Nederland het gevoel hebben gehad dat er een uitwedstrijd afgewerkt werd. De Litouwse fans, ondersteund door een soort Slagerij van Kampen, lieten zich de hele wedstrijd door horen. Al waren er ook genoeg Nederlandse fans die zich niet onbetuigd lieten.

Dat Van Helfteren verjonging aanhing, bleek al in zijn startende formatie, want daarin had Rienk Mast een plaatsje gekregen. En tegen het eind van het eerste kwart maakte Keye van der Vuurst de Vries zijn opwachting. De andere Nederlandse starters waren wat meer vertrouwde namen: Charlon Kloof (die maandag niet van de partij is), Worthy de Jong, Yannick Franke en Thomas van der Mars.

Na de openingsscore van Van der Mars kwam Mast dunkend door. De Jong zorgde na een kleine drie minuten voor de laatste Nederlandse voorsprong. Daarna namen de Litouwers het heft in handen, al bleef Nederland nog goed volgen. Dat was vooral te danken aan de zes aanvallende rebounds in het eerste kwart, dat afgesloten werd bij 20-25.

In de tweede periode hadden de Orange Lions lange tijd moeite om tot scoren te komen. In zes minuten tijd kwam de Nederlandse formatie tot slechts vier punten. Litouwen, dat met scherp schoot van achter de driepuntslijn, zag de voorspong langzaam groeien. Dankzij drie bommetjes van Kloof gingen beide ploegen rusten bij een stand van 35-45.

In het derde kwart leken de Orange Lions terug in de wedstrijd te komen. Litouwen was weggelopen naar een marge van dertien punten, maar na twee driepunters van De Jong was het halverwege kwart drie zeven punten verschil: 45-52. Litouwen reageerde echter attent. Al was het Shane Hammink die het publiek op de banken kreeg met een stevige dunk in traffic. Arvin Slagter zorgde aan het eind van het derde kwart ‘slechts’ dertien punten verschil: 49-62.

De eerste score in het vierde kwart was nog voor Litouwen, maar daarna kwamen de Orange Lions opzetten. Slagter en Schaftenaar scoorden achter elkaar driepunters. Na vier minuten zorgde De Jong met een and-1 zelfs voor 60-66. Het was weer een wedstrijd. Renaldas Seibutis hield Litouwen echter overeind. Een driepunter van Slagter en een score van Van der Mars onder de ring maakten er 65-68 van. Na twee Litouwse vrije worpen antwoordde Kloof met zijn vierde driepunter: 68-70. Zou het dan toch nog gaan lukken? Zo ver kwam het echter niet. De Litouwse ploeg bleef ijzig kalm vanaf de vrije worplijn. Alle 22 vrije worpen gingen raak. Een onsportieve fout van Mohamed Kherrazi (beoordeeld door de videoarbiter) maakte een einde aan alle Nederlandse illusies: 69-78.