[email]

Nederland verliest twee keer met twee punten

01/12/2021

Zowel in Almere tegen IJsland als in Milaan tegen Italië heeft Oranje met twee punten verschil verloren. Dat gebeurde in het eerste weekend van de kwalificatieronde voor de wereldkampioenschappen van 2023. Nederland staat laatste in de poule van vier, waarin Rusland van Italië en IJsland won.

Tegen IJsland speelde Nederland op vrijdag 26 november voor het eerst sinds februari 2020 weer een wedstrijd op eigen bodem, al mocht er in Almere deze keer geen publiek bij. De IJslanders kwamen snel op voorsprong. Oranje kwam terug. Tot de rust ging het gelijk op. Na de pauze hielden de gasten het initiatief. Waarna ze in het vierde kwart net iets te ver wegliepen van de Nederlanders om het gat nog te dichten. Eindstand 77-79. Matt Haarms debuteerde met 7 punten en 1 rebound. Yannick Franke (17) en Charlon Kloof (16) leidden de scorers.

Drie dagen later was Italië in Milaan net te sterk: 75-73. De thuisploeg leek in het vierde kwart met elf punten voorsprong comfortabel naar de winst te gaan. Maar de Orange Lions knokten zich knap terug, vooral dankzij driepunters van Shane Hammink. Op het einde kwam Nederland nog even voor, maar kon net niet doordrukken. De Italianen ontsnapten. Shane Hammink was met 19 punten topscorer, zijn hoogste aantal als international.