[email]

Next up voor de Orange Lions: Albanië

07/08/2017

De Orange Lions komen woensdag (9 augustus) voor de tweede keer in actie in de prekwalificatie voor het WK van 2019 in China. Afgelopen zaterdag waren de Orange Lions in Schwechat met 72-79 te sterk voor Oostenrijk. Woensdagavond om 20.00 uur is Albanië in de Sporthallen Zuid in Amsterdam de volgende opponent.

In dit duel moeten de Orange Lions een volgende stap zetten om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Albanië werd vooraf al gezien als een te kloppen tegenstander. Dat heeft de historie wel uitgewezen. Nederland en Albanië speelden vier keer eerder tegen elkaar. Telkens ging deze zege naar Nederland met een gemiddeld verschil van 25 punten. De Orange Lions maakten zelf gemiddeld 94 punten en kregen er 69 tegen. De laatste keer dat Nederland en Albanië tegen elkaar speelden, was op 5 september 2007 in Vlore. Oranje won dat EK-kwalificatieduel met 96-63.

Alleen op 5 mei 1972 tijdens het Pré Olympisch Toernooi in Haarlem vormde Albanië een serieuze bedreiging voor Oranje. Die wedstrijd werd door Nederland uiteindelijk met 84-81 gewonnen.

De Albanezen openden het prekwalificatietoernooi met een thuiswedstrijd tegen Oostenrijk. In Tirana kon Albanië alleen in het eerste kwart in het spoor van de Oostenrijkers blijven: 10-16. Daarna was de koek snel op en maakte Oostenrijk snel korte metten met Albanië. Via een ruststand van 21-40 werd het uiteindelijk 51-79. Vooropgegaan door Jakob Pöltl en Rasid Mahalbasic (allebei 22 punten tegen hoge schotpercentages) domineerde Oostenrijk onder de borden. De ploeg pakte 40 rebounds, terwijl Albanië niet verder kwam dan 22 rebounds.

SK Tirana is met vijf spelers hofleverancier voor de formatie van hoofdcoach Antonis Konstantinides: spelverdelers Klein Strazimiri en Majk Vaqarri, power forward Gerti Shima en de centers Endrit Hysenagolli en Abdel Gjyzeli. Belangrijkere rollen, met uitzondering van Shima, zijn echter weggelegd voor twee spelers die in Italië hun brood verdienen, namelijk shooting guard Franko Bushati (met Shima topscorer met 10 punten) en de genaturaliseerde Amerikaan Mike Moser.

De in Engeland spelende Elvisi Dusha opende tegen Oostenrijk op de guardpositie. Orlando Muca startte als shooting guard, maar werd al snel vervangen door Shima. De andere starters waren Bushati, Moser en Hysenagolli. Net als de Orange Lions speelt Albanië met drie kleine spelers en twee grote jongens. Qua efficiency deden Moser en Hysenagolli het met een rating van 8 nog het beste. Ter vergelijking: Mahalbasic had een efficiency rating van 20 en Pöltl van 19. In de wedstrijd tegen de Orange Lions kwam Pöltl uit op 28, aan oranjezijde noteerde Worthy de Jong een rating van 22, Charlon Kloof 14 en Leon Williams 10.

Cijfertjes van twee wedstrijden met elkaar vergelijken, is natuurlijk leuk om te doen, maar het zegt uiteindelijk helemaal niks. Het moet op het veld gebeuren. Bij winst kunnen de Orange Lions een enorme stap zetten naar de volgende ronde. Sterker nog, als Oostenrijk zaterdagmiddag in eigen huis van Albanië wint, dan zouden de Orange Lions zich zaterdag al plaatsen voor de volgende ronde. Voordat het echter zover is, moet er woensdag wel gewonnen worden. Dus oranje shirt aan en allemaal op naar de Sporthallen Zuid in Amsterdam.

Goed, Ziggo Sport zendt het duel rechtstreeks uit en er wordt ook een livestream verzorgd (de juiste link wordt hier op deze site geplaatst), maar er is toch niets leuker dan live bij een wedstrijd van de Orange Lions aanwezig te zijn. Kortom, Amsterdam is woensdagavond the place to be!