[email]

Nieuw contract voor recordcoach Toon van Helfteren

30/11/2016

Het Nederlands mannen basketbalteam staat tot en met februari 2019 onder leiding van Toon van Helfteren. De Stichting Nederlands Mannen Team (NMT) heeft daarover overeenstemming bereikt met de recordcoach. Van Helfteren begint met zijn selectie in augustus 2017 aan de kwalificatie voor de WK-poulewedstrijden.

Die kwalificatie is van cruciaal belang voor het toekomstig programma van de Orange Lions. Mocht Nederland onverhoopt de plaatsing voor de WK-kwalificatieronde mislopen, dan volgt een periode zonder interlands in het kader van grote kampioenschappen. Alleen in die onverhoopte situatie gaat het NMT de stand van zaken opnieuw tegen het licht houden.

“Ik ben blij dat Toon de komende twee jaren aan de Orange Lions verbonden blijft”, zegt Bert Kragtwijk in zijn rol als voorzitter van de Stichting NMT. “We gaan de komende weken knopen doorhakken over de invulling van de rest van de staf. Daarbij kijken wij naar de lange termijn en naar de ontwikkelingen in het basketbal. Toon wordt als hoofdcoach uiteraard bij die afwegingen betrokken. Het voelt goed om samen met hem vooruit te kijken.”

De Stichting NMT heeft na de laatste EK-kwalificatiecyclus bewust de tijd genomen om een visie op de toekomst te ontwikkelen. Kragtwijk: “Het is de plicht van het NMT om de lange termijn in de gaten te houden. Als bestuur weten we na een poosje van bezinning heel goed waar we naar toe willen en wat daarvoor nodig is. Wij voelen ons daarin gesteund door de samenwerking met Toon. Wij waarderen zijn bijzondere kwaliteiten zeer.”

Toon van Helfteren is al sinds 1971 betrokken bij de interlands van het Nederlands basketbalteam. Als speler maakte hij zijn debuut tegen Frankrijk op 23 april 1971 in Parijs. Op 2 juli 1988 speelde hij in Groningen tegen Groot-Brittannië zijn laatste interland. In totaal droeg Van Helfteren als international 207 keer het oranje shirt. Met dat aantal voert hij onbedreigd de ranglijst van recordinternationals in het Nederlands mannenbasketbal aan.

Ook als hoofdcoach is Van Helfteren houder van het Nederlands record van meeste interlands. In totaal coachte hij Oranje – verdeeld over twee periodes – tot nog toe 103 keer. De combinatie van recordinternational en recordhoofdcoach is wereldwijd uniek.

Van Helfteren won 42 keer met de Orange Lions en moest in 61 interlands de zege aan de tegenstander laten.

Toon van Helfteren debuteerde als bondscoach op 6 mei 1994 in Antwerpen tijdens de Derby der Lage Landen tegen België. De eerste periode van Van Helfteren als bondscoach duurde tot en met 1997. Op 6 maart 2013 werd hij opnieuw benoemd om leiding te geven aan de Orange Lions. In 2014 plaatste Nederland zich onder de bezielende leiding van Toon van Helfteren voor het eerst in 25 jaar voor deelname aan het Europees Kampioenschap. In Zagreb maakte Nederland tijdens dat EK internationaal indruk met een consistente speelstijl, gebaseerd op een zeer solide defensie. Niet verwonderlijk: Van Helfteren werd in zijn lange loopbaan als speler twee keer (1974 en 1980) gekozen in het All Defense Team van de Nederlandse Eredivisie.

Als speler kwam Toon van Helfteren uit voor BC Paulus in Tilburg, Punch en DAS in Delft en BS Leiden. Als eredivisiecoach had hij de ploegen van Delft, Den Bosch, Werkendam, Amsterdam, Rotterdam en Leiden onder zijn hoede.

Op het palmares van Van Helfteren prijken drie landstitels (1975, 2011 en 2013), zes NBB Bekers (1974, 2001, 2002, 2006, 2010 en 2012) en twee SuperCups (2012 en 2013).

In 1986 werd hij uitgeroepen tot de Meest Waardevolle Speler van de Nederlandse Eredivisie. In 2003, 2010, 2011 en 2012 viel Van Helfteren de eer te beurt door spelers, collega-coaches en mediavertegenwoordigers te worden gehuldigd als Coach van het Jaar in de Dutch Basketball League.

Daarnaast won Van Helfteren in 1984 met Leiden de Haarlem Basketball Week en was hij vijf keer als speler en zes keer als coach actief in de All Star Game.