[email]

Oostenrijk opent met winst in Albanië

02/08/2017

Oostenrijk heeft woensdagavond het eerste duel in de pre-kwalificatiereeks voor het WK van 2019 in winst omgezet. In Tirana werd Albanië met 51-79 verslagen. Zaterdag spelen de Oostenrijkers al hun tweede groepswedstrijd. In Schwechat komen de Orange Lions op bezoek.

Oostenrijk opende met het vijftal Thomas Klepeisz, Moritz Lanegger, Marvin Ogunsipe, Rasid Mahalbasic en Jakob Pöltl. Na twee minuten had Oostenrijk via de lange mannen Mahalbasic en Pöltl al hun insidekracht laten zien, maar Albanië liet zich niet zo maar naar de slachtbank leiden. Met nog vier minuten te spelen in het eerste kwart, kwam de thuisploeg na een driepunter van de genaturaliseerde Amerikaan Mike Moser op gelijke hoogte: 9-9. Bryce Douvier counterde meteen met een driepunter en dat was de aanzet voor Oostenrijk om wat afstand te nemen. Het eerste kwart werd met een 10-16 stand afgesloten.

Mocht Albanië nog denken aan een stunt, dan was dat na de tweede serie van tien minuten wel voorbij. Opnieuw trokken Mahalbasic en Pöltl de Oostenrijkse kar. Een kwartstand van 11-24 zei eigenlijk wel genoeg. Derhalve een ruststand van 21-40.

Na de pauze deed Albanië het aanvankelijk een stuk beter. Het gastland slaagde er in om het derde kwart met 19-17 te winnen, maar de achterstand van 40-57 was nog steeds aanzienlijk.

In het laatste kwart gaf Oostenrijk nog een keer gas. Dit kwart werd met 11-22 gewonnen door de bezoekers, met als gevolg een 51-79 overwinning voor Oostenrijk.

Gerti Shima (een forward van 2.03 meter) en de in Italië spelende shooting guard Franko Bushati waren de topschutters voor Albanië met allebei 10 punten. Voor Oostenrijk kwamen Mahalbasic en Pöltl aan 22 punten. Douvier kwam met 10 punten ook nog in de dubbele cijfers, Mahalbasic werkte tegen 64,3% af, Pöltl zelfs tegen 83,3%. Oostenrijk was in de rebound dominant: 40 om 22.