[email]

Orange Lions voor derde keer naar prestigieuze strijd om Trentino Cup

20/04/2017

Het Nederlands basketballteam heeft de eervolle invitatie ontvangen om eind juli deel te nemen aan de strijd om de Trentino Cup. Het is voor de derde keer in vier jaar tijd dat de Orange Lions aan het prestigieuze vierlandentoernooi in Italië zullen deelnemen.

Nederland treft op 29 juli om 18.00 uur in Trento de nationale ploeg van Slovenië. Wint het team van hoofdcoach Toon van Helfteren dan speelt het een dag later om 20.30 uur om de toernooizege tegen de winnaar van het duel tussen Italië en Wit-Rusland. Verliest Oranje, dan speelt het op 30 juli om de derde plaats tegen de verliezer van die confrontatie.

Bert Kragtwijk, voorzitter van de Stichting NMT dat de regie voert over Oranje: ‘Voor ons andermaal het bewijs dat het project rond het Nederlands mannenteam in Europa wordt opgemerkt. Italië is een Europees topland. Het is een eer door zo’n land voor een aansprekend vierlandentoernooi te worden uitgenodigd. En dat al voor de derde keer!’

Nederland kwam op 10 juli 2014 voor het eerst in actie tijdens de Trentino Cup. De Orange Lions versloegen tijdens dat eerste optreden de nationale ploeg van België met 56-53. De twee andere wedstrijden in 2014 en de drie duels in 2015 werden alle verloren. Dit jaar kent de Trentino Cup een aangepaste toernooiformule, omdat het evenement over twee in plaats van drie wedstrijddagen wordt afgewerkt.

Treft Oranje op 30 juli Italië, dan is het historisch perspectief in het nadeel van de Oranje leeuwen. In de 22 onderlinge confrontaties met Italië werd in de complete geschiedenis van het Nederlands team één keer een overwinning uit het vuur gesleept. De balans tegen Wit-Rusland ziet er heel wat florissanter uit. Vijf ontmoetingen met de nationale ploeg van ‘Belarus’ leverden tot nog toe vier Oranje zeges op.

De wedstrijden tijdens de Trentino Cup staan voor het team van Van Helfteren volledig in het teken van de voorbereiding op de cruciale duels tegen Oostenrijk en Albanië in augustus van dit jaar. Oranje zal in een poule met de Oostenrijkers en de Albanezen minimaal tweede moeten worden om zich te plaatsen voor de eerste ronde van de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap van 2019 in China.

Hoofdcoach Toon van Helfteren kiest nadrukkelijk voor een kwalitatieve voorbereiding met tegenstanders van formaat. Nederland treft in juli uitsluitend uitdagende tegenstanders.

Eerder werd al bekend dat de nationale basketballploeg de oefencampagne in en tegen Bulgarije opent. Daarna oefent Oranje twee keer in eigen land tegen Zweden: op 15 juli om 17.30 uur in sporthal Sportlaan in Den Helder en op 16 juli om 18.00 uur in sporthal Boshoven in Weert.

Vervolgens reizen Van Helfteren en zijn spelers naar Macedonië voor een vierlandentoernooi met het gastland, Portugal en Bosnië & Herzegovina. Het exacte speelschema van dat toernooi is nog niet vastgesteld. Een weekeinde later worden de laatste oefenduels afgewerkt tijdens de Trentino Cup.

 

Het volledige programma van de Orange Lions ziet er als volgt uit:

Datum – Tijd – Locatie – Tegenstander
8 juli – (tijdstip n.n.b.) – Sofia, Bulgarije – Bulgarije
9 juli – (tijdstip n.n.b.) – Sofia, Bulgarije – Bulgarije
15 juli – 17.30 uur – Sportlaan, Den Helder – Zweden
16 juli – 18.00 uur – Boshoven, Weert – Zweden
21 juli – (tijdstip n.n.b.) – Skopje, Macedonië – Macedonië, Portugal of Bosnië & Herzegovina
22 juli – (tijdstip n.n.b.) – Skopje, Macedonië – Macedonië, Portugal of Bosnië & Herzegovina
23 juli – (tijdstip n.n.b.) – Skopje, Macedonië – Macedonië, Portugal of Bosnië & Herzegovina
29 juli – 18.00 uur – Trento, Italië – Slovenië
30 juli – 18.00 of 20.30 uur – Trento, Italië – Italië of Wit-Rusland
5 augustus – (tijdstip n.n.b) – Oostenrijk – Oostenrijk
9 augustus – (tijdstip n.n.b.) – Nederland – Albanië
16 augustus – (tijdstip n.n.b.) – Nederland – Oostenrijk
19 augustus – (tijdstip n.n.b.) – Albanië – Albanië