[email]

Orange Lions geven eerste plaats weg

Orange Lions geven eerste plaats weg

16/08/2017

De Orange Lions hebben in de slotfase een uitstekende kans op de eerste plaats in de kwalificatiepoule laten liggen. Met vier punten voorsprong en negen seconden te gaan, verzuimde Nederland om een snelle fout te maken, waarna Thomas Schreiner met drie rake vrije worpen de Sporthallen Zuid stil kreeg: 71-78.

Had het zover moeten komen dat het op de laatste aanval uit zou draaien? Niet echt, want de Orange Lions kenden een goede start. Tot twee keer toe werd het gat echter niet boven de vijf punten getild, waardoor de marge na het eerste kwart slechts drie punten in Nederlands voordeel was: 20-17.

In de tweede rondgang kreeg Oostenrijk steun van Marvin Ogunsipe en Davor Lamesic die foutjes in de Nederlandse verdediging bekwaam afstraften. De Orange Lions moesten daardoor in de achtervolging. Worthy de Jong onderkende het gevaar en bracht met een serie driepunters de spanning terug: 37-39.

In het derde kwart leken de Orange Lions weer grip op de wedstrijd te krijgen. Rasid Malhabasic en Jakob Pöltl speelden geen hoofdrollen. De Oostenrijkers kwamen slechts tot tien punten. Nederland tekende zelf voor zestien punten, waardoor de Orange Lions het laatste kwart ingingen met een 53-49 voorsprong voor de Orange Lions.

Binnen een minuut kwam Oostenrijk al weer op gelijke hoogte. En zelfs meer dan dat, want een 0-7 run betekende 53-56. Arvin Slagter zorgde met een driepunter weer voor de gelijkmaker. Thomas Klepeisz schoot Oostenrijk weer naar 61-64, maar dit keer was het Charlon Kloof (eerder uitgevallen met een blessure) die van downtown 64-64 op het bord schoot. Een four point play van Thomas Scheiner kwam voor de Orange Lions op een ongelukkig moment: 66-70 met nog een dikke twee minuten te gaan. Na één rake vrije worp van Kloof knalde Moritz Lanegger er twee binnen voor 67-72. Toch leek Nederland het te gaan redden. Kloof speelde Roeland Schaftenaar inside vrij, die met nog 20 seconden te gaan voor 69-72 zorgde.

Schreiner gaf Oostenrijk weer hoop door een volgende driepunter binnen te schieten: 69-75 met nog elf seconden te spelen. Oostenrijk stuurde meteen Slagter naar de lijn. De Nederlandse aanvoerder faalde niet: 71-75. Een fout van de Orange Lions in de laatste negen seconden, uiteraard niet op een driepunter, zou voldoende moeten zijn om het verschil binnen de marge te houden. Oostenrijk dribbelde zes seconden weg zonder dat er een fout werd gemaakt, wat volgens aanvoerder Arvin Slagter wel degelijk de bedoeling was. Uiteindelijk maakte De Jong een fout op Schreiner die voor drie ging. Vanaf de lijn schoot Schreiner, die al zijn 15 punten in het vierde kwart maakte, ijskoud drie vrije worpen raak: 71-78. Na een time-out van hoofdcoach Toon van Helfteren kwam er in de laatste drie seconden nog wel een schot van De Jong, maar dat trof geen doel.

Door deze nederlaag van de Orange Lions voert Oostenrijk nu de ranglijst aan. Qua onderling resultaat geven beide ploegen elkaar geen duimbreed toe: allebei met zeven punten verschil van elkaar gewonnen. Als Nederland zaterdag van Albanië wint, gaat het doelsaldo bepalend zijn voor de eerste plaats. Door de magere zege van vorige week op Albanië staat Oostenrijk er veel beter voor. Oostenrijk heeft +62, de Orange Lions +14. Om gelijk te komen, moet Nederland met 48 punten verschil zien te winnen. In dat geval gaat het team met de meeste aantal scores door. Om dat te bereiken, dient Nederland minstens 86 punten te maken. Wint Nederland in Albanië met 49 punten verschil, dan pakken de Orange Lions alsnog de eerste plaats terug.