[email]

Orange Lions doen goede zaken

05/08/2017

De Orange Lions hebben de lijn van de kwalificatiewedstrijden voor EuroBasket 2017 vanavond in Schwechat doorgetrokken. Opnieuw was de Nederlandse formatie in een uitwedstrijd de sterkste. Oostenrijk moest in een pre-kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2019 een nederlaag incasseren: 72-79. De Orange Lions gaan nu in de poule aan de leiding.

Zoals gebruikelijk opende hoofdcoach in een kleine formatie: Thomas van der Mar en Henk Norel werden geflankeerd door Charlon Kloof, Worthy de Jong en Jessey Voorn. Aanvankelijk namen de Orange Lions de leiding via twee snelle scores van Voorn, gevolgd door twee scores van De Jong. Oostenrijk kwam echter langszij via driepunters van Moritz Lanegger en Thomas Schreiner. Van Helfteren moest al snel een beroep doen op Nick Oudendag, aangezien Van der Mars in rap tempo tegen twee persoonlijke fouten opliep. Na zeven minuten kwam de thuisploeg eindelijk op voorsprong, met dank aan NBA-speler Jakob Pöltl. Die profiteerde van de straffe dekking van de Nederlandse formatie op Rasid Mahalbasic, die moeizaam tot scoren kwam. Het laatste wapenfeit was een nieuwe driepunter van Schreiner, die daarmee de ploeg van coach Kestutis Kemzura naar 18-15 schoot.

Nadat Lanegger met een bommetje voor 21-15 had gezorgd, moesten de Orange Lions snel aan gaan haken. De Jong met een driepunter en een lay-up na een steal van Arvin Slagter had dat prima in de gaten. Na driepunters van Slagter en Leon Williams kwamen de Orange Lions in de zesde minuut weer op voorsprong: 27-28. Nederland had op dat moment het betere van het spel, al zorgde de derde driepunter van Schreiner nog wel voor 32-33. Via een driepunter van De Jong, die in de eerste helft al 17 punten liet aantekenen, en een score van Kloof gingen de Orange Lions de rust in met een voordelige marge van zes punten: 32-38.

Oostenrijk kwam fanatiek uit de kleedkamer, want een nederlaag op eigen bodem tegen die Hollanders was niet gewenst. Na vier minuten spelen was de Nederlandse marge geslonken tot één punt: 40-41. Op dat moment nam Kloof het heft in handen. Met drie vrije worpen en een spetterende dunk zorgde de atletische spelverdeler voor een grotere Nederlandse voorsprong. Na een inside score van Van der Mars moest Kemzura in een time-out vluchten: 41-48 halverwege het derde kwart. Voorn tekende ook nog voor een highlight door een behind-the-back pass te geven op Norel, die de bal dankbaar door de ring dunkte voor 43-50. Oostenrijk probeerde nog aan te klampen, maar een verre driepunter van Slagter bezorgde de thuisploeg tegen het einde van het derde kwart een nieuwe domper: 48-55.

Als je de Orange Lions dan een verwijt kunt maken, is dat de ploeg verzuimde om in de beginfase van het vierde kwart de marge boven de tien punten te krijgen. Daar waren de nodige kansen voor, maar juist in deze fase werd balverlies geleden of een slecht schot genomen. Van 50-59 kwamen de Oostenrijkers binnen twee minuten weer op gelijke hoogte: 59-59 met nog zes minuten te gaan. Nederland leek niet echt onder de indruk. Want via Kloof en Van der Mars (op assist van Norel) pakten de Orange Lions opnieuw een voorsprong: 59-64. Toch kwamen de Oostenrijkers in de slotfase weer heel dichtbij: 66-67. Een driepunter van De Jong zorgde voor wat lucht. Elke score van Oostenrijk (vanuit het veld of vanaf de lijn) werd telkens gevolgd door een Nederlandse score: Norel, Kloof en De Jong die zijn twee vrije worpen op 14 seconden van het einde benutte voor 72-76. Oostenrijk nam een time-out, maar daar kwam niets uit. Met nog twee seconden te spelen nam Van Helfteren bij balbezit nog een time-out. Roeland Schaftenaar knalde vervolgens in de buzzer van ver nog een drietje door de ring voor 72-79.

Een mooie zege van de Orange Lions, die nu Oostenrijk in de poule passeren. Als Nederland komende woensdag ook afrekent met Albanië, dan is plaatsing voor de kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2019 wel heel dichtbij.