[email]

Orange Lions kunnen WK vergeten

29/11/2018

De zege van Kroatië tegen Hongarije was een positieve impuls voor de Orange Lions. Winst op de Polen zou een goede dag voor de brigade van Toon van Helfteren betekenen. In de zeer goed bevolkte Maaspoort had Nederland echter weinig in te brengen tegen Polen. De roodwitten schoten voor rust 9 uit 13 driepunters en daarmee was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld.

Adam Waczynski was de eerste Pool die volledig vrij driepunters mocht afdrukken. Daarna kreeg hij steun van Aaron Cel die voor de pauze vier uit vier driepunters raak schoot. Waczynski was driemaal succesvol. Na iets meer dan twee minuten stond het al 2-11. Na de time-out van Van Helfteren had Nederland even een goede fase. Steals van Charlon Kloof en Worthy de Jong werden afgerond met dunks en een 10-11 tussenstand. Mike Taylor, de Poolse coach, greep meteen in met een time-out.

De Orange Lions bleven even volgen, maar lang duurde dat niet. Na een score van Yannick Franke sloot Cel met uiteraard een driepunter het eerste kwart af met 18-27.

In de eerste minuut van het tweede kwart tekende Franke voor pas de eerste (en voor rust enige) driepunter: 21-28. In de volgende vier minuten gooide Polen de deur al in het slot. Alleen Arvin Slagter scoorde een moeilijke bal, waar de Polen er snel dertien punten in gooiden voor 23-40. De stroef lopende aanval van de Orange Lions vond amper gaten in de Poolse defensie. Twee goede acties van Thomas van der Mars bracht de oranjehemden vier minuten voor rust terug tot een marge van dertien punten: 31-44.

Dichterbij kwamen de Orange Lions niet. De Amerikaanse Pool A.J. Slaughter, die nog nooit een seconde in de Poolse competitie heeft gespeeld, slalomde door de Nederlandse defensie om het gat weer naar zeventien punten te tillen: 31-48. Eén minuut voor rust was de marge al opgelopen tot 33-53. Nederland deed in die laatste zestig seconden nog wat terug via Kloof en een dunk van Shane Hammink voor een ruststand van 37-53.

Na de pauze was het spelbeeld nagenoeg hetzelfde. Nederland aanvallend aan het breien, Polen na drie passjes al vrij voor een open schot. Als het niet van buiten lukte, dan liet de uit China overgekomen Maciej Lampe zijn klasse zien. Nederland kwam in het derde kwart wel tot een aantal driepunters. Back-to-back driepunters van Kloof en Slagter brachten de Orange Lions na zeven minuten nog terug tot 51-64. De Poolse coach nam geen time-out en zag aan de andere kant Aaron Cel zijn vijfde bom raak schieten. Aan het eind van het derde kwart was de achterstand toch weer gegroeid tot 18 punten: 61-79.

In het vierde kwart nam het verschil grotere vormen aan. Halverwege het kwart was het na een drietje van Lampe al 65-89. Van Helfteren besloot nog maar eens een time-out te pakken. Mohamed Kherrazi (vijf aanvallende rebounds) en de actief naar het bord werkende Nick Oudendag lieten zich nog wel zien. Enige steun van buiten was er nauwelijks meer.

Met nog 3’17 te spelen, zette Van Helfteren Keye van der Vuurst de Vries in. De in België spelende zestienjarige spelmaker werd daardoor de jongste international ooit. Tot vreugde van het tot het einde meelevende publiek benutte Van der Vuurst de Vries ook nog twee vrije worpen. Rienk Mast kreeg ook nog de gelegenheid om zijn eerste cap op te halen. Het einde van het lijden van de Orange Lions kwam bij 78-105.

De driepunters werden de Nederlanders fataal. Nederland schoot 5 uit 20, Polen 16 uit 31. Dat is een verschil van 33 punten. Op vrijwel alle andere vlakken konden de Orange Lions gelijk opspelen tegen de Polen. Van Helfteren heeft nu drie dagen om het Nederlandse moraal weer op te krikken voor de uitwedstrijd in Hongarije.