[email]

Orange Lions onderuit na verlenging

02/12/2018

De Orange Lions hebben een ander gezicht laten zien dan afgelopen donderdag in de thuiswedstrijd tegen Polen. Er was veel meer inzet en een achterstand van elf punten in het vierde kwart werd nog weggepoetst. In de verlenging kon Nederland niet doordrukken en pakte Hongarije de winst met 91-86.

De Orange Lions lieten zondagmiddag zien dat de ploeg niet van plan was om in Hongarije met de billen bloot te gaan. De start was veelbelovend. Thomas van der Mars scoorde zes van de eerste negen punten voor Oranje, waaronder één keer via een prima hi-low met Mohamed Kherrazi. Nadat Worthy de Jong er een drietje in knalde, gaf het scorebord halverwege het eerste kwart een 8-12 voorsprong voor de Orange Lions te zien. Kherrazi deed zich verdedigend ook gelden door een dunkpoging van Roscoe Allen te blocken. Via Yannick Franke en Nick Oudendag (één rake vrije worp) werd zelfs een maximale voorsprong van vijf punten bereikt: 10-15. Het intense eerste kwart werd bij 12-15 afgesloten.

Dan hebben de Hongaren altijd nog David Vojvoda. De scherpschutter heeft maar een centimetertje nodig om zijn dodelijke driepunters los te laten. Zo ook vanmiddag. Meteen in het tweede kwart zette hij beide ploegen weer op gelijke hoogte. De Orange Lions lieten zich niet van hun stuk brengen. Jito Kok (reverse dunk) en Van der Mars (dunk na een eigen steal) zorgden voor 15-19, maar daarna kwamen de Hongaren dichterbij. Vojvoda schoot de thuisploeg met uiteraard een drietje naar 20-19. In deze hectische wedstrijd maakten de Orange Lions wel de fout door een aantal keren een overtreding te maken op een driepuntschutter. Met name Szilard Benke was daar het slachtoffer van.

Tegen het eind van het tweede kwart trokken de Hongaren de verdediging wat strakker aan. Dat leidde tot een paar turnovers van de Orange Lions. In plaats van een gelijke stand bij rust of wellicht een minimale voorsprong, profiteerden de Hongaren. Vojvoda (zijn derde van vijf driepunters) en Janos Eilingsfeld bezorgden de thuisploeg een 34-29 voorsprong bij rust.

De Orange Lions kwamen sterk uit de kleedkamers. Van der Mars, Kherrazi (tip-in) en Franke (and-1) zorgden dat de oranjehemden mee bleven doen. Nadat Shane Hammink een steal met een dunk had afgerond, was daar na drie minuten weer een voordelige marge voor de Orange Lions: 39-40. Niet voor lang. Uit een aanvallende rebound kwam de bal bij Vojvoda en die bedacht zich geen moment: 42-40. Toch bleef de ploeg van hoofdcoach Toon van Hefteren in de wedstrijd hangen. Daar kon een 4-point play van Benke niets aan veranderen.

Tegen het eind van het derde kwart dreigden de Hongaren toch weg te lopen: 54-47. Nederland liet wel veel vrije worpen liggen. Waar de thuisploeg dodelijk was vanaf de lijn, miste Oranje ook in deze fase te veel vrije worpen. Niettemin keek Nederland na het tiende punt in dit kwart van Hammink slechts tegen een achterstand van drie punten aan: 56-53.

De Hongaren waren vast van plan om hun slag aan het begin van het vierde kwart te slaan. Via driepunters van Benke en Eilingsfeld liepen de Hongaren al wat weg van Nederland, helemaal na een nieuw 4-point play van Benke. Met nog zeven minuten te gaan, keken de Orange Lions tegen een achterstand van elf punten aan: 68-57.

Toch bleven de oranjehemden voor een beter resultaat vechten. Het werd basketbal op karakter. Met nog een kleine vier minuten leek het er niet op of er nog wat extra tijd aan zat te komen. Franke werd bij een driepuntspoging door Darrin Govens geblockt die een lay-up erin liep en Kherrazi miste twee vrije worpen. Met nog twee minuten te gaan, maakte Nederland opnieuw een fout op een driepuntschutter. Govens benutte twee vrije worpen voor 73-66. Nog geen halve minuut later was Arvin Slagter succesvol van buiten de driepuntscirkel. Nadat de Hongaren in één aanval twee keer de aanvallende rebound pakten, zorgde Benke voort 75-69 met nog 46 seconden te gaan. Time-out Nederland.

Binnen drie seconden scoorde Van der Mars. Na twee rake vrije worpen kwam Van der Mars nog een keer tot scoren uit een aanvallende rebound. Twee vrije worpen van Kloof brachten de Orange Lions met 17 seconden te gaan, terug tot twee punten: 77-75. Vojvoda werd vervolgens op de lijn gezet en wist alleen zijn eerste vrije worp te benutten. De Orange Lions hadden nog vijftien seconden de tijd voor de gelijkmakende driepunter. De Hongaren maakten geen persoonlijke fout en zagen Franke even over het hoofd. De topscorer van de middag knalde een driepunter binnen voor 78-78. Hongarije nam nog een time-out, maar in de resterende vier seconden raakten ze de bal nog kwijt. Overtime dus!

Voor het eerst sinds de beginfase van het derde kwart kwam Nederland via twee rake vrije worpen van Van der Mars weer op voorsprong: 78-80. Hongarije sloot vervolgens wel de verdediging en wist een voorsprong van vier punten te pakken: 85-81. Met een driepunter bracht Kloof de Orange Lions 42 seconden voor tijd terug tot 87-86. Allen faalde vervolgens niet van de lijn. De laatste aanval van Nederland leverde balverlies van Franke op, waarna Benke de Hongaarse winst bezegelde: 91-86.

Daarmee viel definitief het doek voor de Nederlandse ploeg. Twee zeges in het volgende window zijn niet meer voldoende om nog de derde plaats te pakken. Hoe dan ook, deze wedstrijd smaakte voor de Oranjegezinde kijker een stuk lekkerder dan de wedstrijd van afgelopen donderdag.

Toon van Helfteren was echter wel teleurgesteld. “Dit is de tweede nederlaag na verlenging in uitwedstrijden. Hongarije had te veel aanvallende rebounds. Dat deed ons pijn. Ons percentage vrije worpen deed ons ook pijn. Dus ja, teleurgesteld.”