[email]

Orange Lions met opgeheven hoofd tweede

31/07/2017

In een enerverende wedstrijd hebben de Orange Lions zondag de tweede plaats behaald in de Trentino Basket Cup in het Italiaanse Trento. Tot vlak voor het einde bleef Nederland meestrijden om de eindzege.

Tegen gastland Italië pakte Nederland een verrassende 7-0 voorsprong. Pas vlak voor het slot van het eerste kwart schoot NBA-speler Marco Belinelli zijn ploeg voor het eerst op voorsprong: 16-14.

Tot de rust slaagden de Italianen er maar niet in los te komen van de ploeg van Toon van Helfteren. Jito Kok kwam tweemaal door met een dikke dunk. In de rebound kreeg hij het even later aan de stok met Danilo Gallinari, de andere NBA-speler van de Italianen. Gallinari beantwoordde een zwaai van Kok met een vuistslag in het gezicht. Beide heren mochten naar de kleedkamer.

Gallinari reed door naar het ziekenhuis, waar ze een breuk in zijn rechterhand constateerden. Hij is zes weken uitgeschakeld en moet nu het EK missen.

Na rust liep de thuisploeg een paar keer weg. Maar groter dan 10 punten was het gaatje nooit. Nederland kwam dankzij Worthy de Jong en Yannick Franke nog een aantal keren langszij.

In het vierde kwart lukte het echter niet meer om er een spannend slot van te maken. Met 66-57 hielden de Italianen de trofee in eigen land.

Nederland maakt zich nu op voor de ontmoetingen in de voorronde van de WK-kwalificatie. Zaterdag wacht de uitwedstrijd in Oostenrijk. Op 9 augustus is de eerste thuiswedstrijd, tegen Albanië. In de poule met deze twee landen hebben de Orange Lions minimaal een tweede plaats nodig om door te gaan naar de kwalificatieronde.

Topscorers tegen Italië waren Worthy de Jong (13) en Yannick Franke (11). De Jong pakte zes steals. Thomas van der Mars greep acht rebounds. Aan Italiaanse zijde was Belinelli goed voor 14 punten.