[email]

Orange Lions pakken de winst in Manchester

26/08/2016

De Orange Lions hebben de tweede zege in de oefencampagne op zak. In Manchester werd Groot-Brittannië in een wedstrijd met twee gezichten verslagen: 71-83. Halverwege gingen de Orange Lions nog riant aan de leiding: 24-56. In het tweede kwart stond Nederland de Britten maar twee punten toe en dat betekende een record tegenscore voor de Orange Lions.

Toon van Helfteren gaf het een tijdje terug al aan: met deze selectie kunnen we snel spelen. Nu was dat tot dusver nog niet helemaal tot uiting gekomen, maar vanavond in Manchester was het raak. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Het startende vijftal Jessey Voorn, Charlon Kloof, Worthy de Jong, Roeland Schaftenaar en Thomas van der Mars keek al snel tegen een achterstand aan. De eerste drie scores van de Britten waren driepunters, twee van Kieron Achara en één van voormalig NBA-speler Ben Gordon. Na drie minuten spelen stond het al 13-6 voor de thuisploeg.

De Orange Lions kwamen wel beter in hun spel, maar een and-1 van Achara betekende nog wel 16-11 na vijf minuten. Tot hier en niet verder, leken de Hollandse leeuwen te denken. Thomas Koenis manifesteerde zich even met ene score, een dunk en een assist op een driepunter van Arvin Slagter. In een mum van tijd was de achterstand omgebogen in een 16-24 voorsprong. Gareth Murray sputterde namens Groot-Brittannië nog even tegen met een driepunter, maar Yannick Franke betaalde acht seconden voor het einde van het eerste kwart met gelijke munt terug: 22-29.

Wat er in het tweede kwart gebeurde, was voor de vele basketbalvolgers eigenlijk niet te bevatten. De Orange Lions bleven snel aanvallen en waren uitermate doeltreffend. Er werd tegen 60 procent afgewerkt, zelfs de driepunters vielen tegen 50 procent. Verdedigend stond het als een huis. Alleen Fahro Alihodzic wist in de derde minuut het netje namens de Britten te vinden. De Orange Lions waren niet meer te houden. Toen de stofwolken tien minuten later waren opgetrokken, stond er een 24-56 ruststand op het scorebord. Een kwart van 27-2 in Nederlands voordeel. Twee punten tegen. Dat was nog nooit eerder gebeurd. Archivaris Jacob Bergsma wist te vertellen dat het minste aantal punten tegen in één kwart op vier stond. Dat was vorig jaar het geval in een wedstrijd tegen de Filipijnen (20 augustus) en een wedstrijd tegen Estland (22 augustus).

Het is frappant hoe snel een wedstrijd kan kantelen. Zo apart als het tweede kwart was, zo merkwaardig was het derde kwart. Dit keer zaten de Orange Lions in de hoek waar de klappen vielen. Alsof er een deksel op de ring was gemonteerd. Na een donderspeech van Joe Prunty vlogen de Britten uit de startblokken. Binnen twee minuten moest Van Helfteren naar een time-out grijpen na een 9-0 start van Groot-Brittannië. Na een score van Koenis volgde een nieuwe Britse run naar 40-58. Scoren werd in deze fase van de wedstrijd voor beide partijen moeilijker. Slagter zette met een driepunter het verschil weer boven de 20 punten (42-63), maar de Britten sloten het kwart met vijf punten op rij af voor 47-63.

Ook de openingsfase van de laatste periode was niet aan de Orange Lions besteed. Kyle Johnson tekende voor 49-63, waarna Van Helfteren na balverlies van Slagter tegen een technische fout opliep. De Britten profiteerden hier totaal niet van. Johnson miste de vrije worp, waarna Robert Gilchrist een aanvallende fout beging. Slagter pakte nog maar eens uit met een driepunter, maar Gilchrist antwoordde met vier punten op rij. Die laatste score was een fraaie dunk op een alley-oop pass van Murray. Tijd voor de volgende time-out van Van Helfteren. Koenis scoorde uit een aanvallende rebound en pakte vervolgens een steal. Franke nam dat cadeautje graag aan: 53-70 en nu een time-out voor de Britten.

Drie minuten voor tijd was het verschil voor het eerst sinds de tweede minuut van het tweede kwart onder de tien punten gekomen. Van Helfteren koos voor zijn ervaren spelers om de zege binnen te slepen. Uit een aanvallende rebound van Koenis scoorde Slagter een drietje, vlak daarna gevolgd door een driepunter van Kloof: 64-79. In de slotfase probeerden de Britten nog stop-de-klok te spelen, maar Worthy de Jong verzaakte niet vanaf de vrije worplijn. Morgen gaan beide ploegen op herhaling.

Nicolas de Jong kwam deze wedstrijd niet in actie. De Franse Nederlander is er morgen weer bij. Roeland Schaftenaar kwam na rust uit voorzorg niet meer in actie. In het derde kwart haakte Thomas van der Mars ook af. Hij moest zijn kin laten hechten.