[email]

Orange Lions redden het net niet

26/02/2018

De Orange Lions kwamen een slechte start te boven en wisten aan het begin van het vierde kwart een voorsprong van drie punten te nemen (59-62). Kroatië liet zich niet nogmaals verrassen en pakte mede door 13 driepunters de 82-78 zege.

De Orange Lions zouden zich bij een zege in Kroatië al kunnen plaatsen voor de volgende ronde van de WK-kwalificaties. In de openingsminuten leek die boodschap bij de Nederlandse ploeg, waar Arvin Slagter de startende plek van Shane Hammink had ingenomen, wel te zijn aangekomen. Charlon Kloof zette de ploeg in Zadar op een 0-2 voorsprong. Daarna begon de Kroatische driepunter te lopen. In tegenstelling tot de wedstrijd tegen Roemenië vielen de bommen bij bosjes. Zeljko Sakic (twee keer op rij) en Filip Kruslin zorgden al meteen voor een 11-4 tussenstand na vijf minuten spelen. Daar bleef het niet bij, want Hrvoje Peric en Luka Babic haalden ook nog maar eens de trekker over. Met nog twee minuten te spelen was het 22-7 en leken de Orange Lions aan een kansloze missie bezig. Vier punten op rij van Nick Oudendag en nog een score van Kloof bepaalden de stand na tien minuten op 25-13.

De Orange Lions begonnen het tweede kwart goed. Hammink tekende voor een and-1 en vervolgens rondde Slagter een break af voor 25-18. Ivica Skelin, de bondscoach van Kroatië nam meteen een time-out om de Nederlandse run te stoppen. Ondanks een driepunter van Roeland Schaftenaar dwongen de Kroaten hoofdcoach Toon van Helfteren halverwege het tweede kwart tot een time-out bij de stand 34-21. Toch wisten de Orange Lions zich weer te herpakken in de laatste fase voor de pauze. Kloof betaalde een driepunter van Babic met gelijke munt terug, waarna de sterk spelende Thomas van der Mars voor 40-31 zorgde. Yannick Franke tekende een halve minuut voor rust nog voor een driepunter, maar vanaf de lijn zorgde Kruslin voor de 44-34 ruststand.

Het derde kwart was zonder meer het beste kwart van de twee uitwedstrijden van het tweede window. Nadat Karlo Uljarevic met – uiteraard – een driepunter voor 51-38 had gezorgd, stroopten de mannen van Van Helfteren hun mouwen op. Verdedigend kwamen de Kroaten er even niet aan te pas, met als gevolg dat de Orange Lions een 1-10 run wisten te plaatsen. Van der Mars was onder de borden een plaag voor de verdediging van de Kroaten. Opnieuw moest Skelin naar een time-out grijpen. Daaruit kwam Kruslin met het antwoord: 55-48 via een driepunter. Hammink revancheerde zich voor zijn slechte wedstrijd in Italië en via zijn driepunter werd het twee minuten voor het einde van het derde kwart gelijk: 55-55. Sakic kwam met het antwoord voor de Kroaten door vier vrije worpen te benutten. Slagter knalde tussendoor een drietje binnen en liep zelfs net voor de buzzer een lay-up binnen, waardoor de Orange Lions aan het laatste kwart begonnen met een 59-60 voorsprong.

Met een lepe doorstapbal tekende Oudendag aan het begin van het laatste kwart voor een 59-62 voorsprong. Daarna kwamen de Kroaten, ietwat geholpen door de arbitrage, snel terug. Sakic knalde vanaf de kop een driepunter tegen de Nederlandse zone binnen. Na vrije worpen van Kruslin en een dunk van Peric was het nu de beurt aan Van Helfteren om bij een stand van 66-62 een time-out te nemen. De opdracht was inside naar Van der Mars te gaan en dat werd uitstekend uitgevoerd. De Orange Lions kwamen toch weer dichterbij, vooral ook omdat de Kroaten een paar vrije worpen misten. Drie rake vrije worpen van Franke zorgden voor een 70-69 stand met nog een kleine vijf minuten te spelen.

Sakic en Uljarevic waren echter weer dodelijk van achter de driepuntslijn, waardoor Van Helfteren bij een stand van 76-69 opnieuw naar de time-out moest gaan. De Orange Lions waren even de weg kwijt. Er werd teveel gedribbeld, te weinig bewogen en iets teveel voor eigen succes gegaan. Met nog 34 seconden te gaan was de stand 82-72. Daarmee was de marge van de thuiswedstrijd (plus 7) teniet gedaan. Kloof knalde vervolgens een miraculeuze driepunter van zo ongeveer de zijlijn binnen en kreeg nog een fout mee. Zijn vrije worp ging mis, maar Van der Mars verzilverde de aanvallende rebound voor 82-77. Nadat Sakic nog twee vrije worpen miste, tekende Franke met één rake vrije worp voor de 82-78 eindstand.

De Orange Lions zijn er dus niet in geslaagd om zich vanavond al te plaatsen voor de volgende ronde, maar er is nog niets verloren. Kroatië is nu op één overwinning gekomen net als de Orange Lions, maar Nederland heeft het onderling resultaat in bezit (plus 3). De wedstrijd van 28 juni tegen Roemenië, dat vanavond met 50-101 verloor van Italië, wordt nu enorm belangrijk. De Orange Lions moeten dat duel sowieso winnen, bij voorkeur met een verschil van acht punten of meer. Dan heeft de ploeg in elk geval ook tegen Roemenië een positief resultaat en is de kans op plaatsing voor de volgende ronde weer een stuk groter, al is het ook nog even afwachten met welk team Kroatië de laatste twee wedstrijden gaat spelen. Kortom, er is nog niets aan de hand. Nederland heeft het nog steeds in eigen hand.