[email]

Orange Lions ruim ten onder

Orange Lions ruim ten onder

23/02/2018

De Orange Lions hebben in hun derde WK-kwalificatiewedstrijd niet kunnen winnen van Italië. Van meet af aan liep de Nederlandse ploeg achter de feiten aan. Via een ruststand van 45-34 werd het uiteindelijk 80-62 voor de Italianen.

Zeventig jaar geleden won het Nederlands team van Italië. Het was meteen ook de enige zege uit 23 ontmoetingen met de Italianen. In de wetenschap dat Roemenië in Kroatië verrassend had gewonnen (56-58), openden de Orange Lions met Charlon Kloof, Worthy de Jong, Shane Hammink, Roeland Schaftenaar en Thomas van der Mars. Amedeo Della Valle knalde al in de eerste aanval een driepunter binnen en vertrokken waren de Italianen. Schaftenaar, die als een van de weinige Nederlanders een puike wedstrijd speelde, scoorde nog wel in de tegenaanval, maar Christian Burns was meteen weer succesvol van downtown. Van der Mars tekende inside nog voor 6-4, maar daarna volgde een 10-0 run voor de Italianen. Leon Williams brak met een vrije worp uiteindelijk de ban. Vijf punten op rij van Schaftenaar zorgden voor een opleving (19-12), maar twee bommetjes van Diego Flaccadori waren mede verantwoordelijk voor de 26-13 achterstand na het eerste kwart.

Arvin Slagter opende het tweede kwart met een driepunter, op rand van de 24 seconden. Awudu Abass strafte een technische fout van Toon van Helfteren af, waarna Della Valle ook nog eens drie vrije worpen raak schoot voor 30-16. Het verschil liep na vier minuten al op naar zestien punten (36-20). De Orange Lions leken een pak slaag te krijgen. Twee doordunks op rij van Kloof en daarna Schaftenaar gaven de Nederlanders een positief gevoel. De Italiaanse coach Sacchetti greep dan ook meteen naar een time-out om het momentum bij de Orange Lions weg te halen. Toch leek Nederland niet onder de indruk. Schaftenaar bracht het verschil met een driepunter zelfs terug tot negen punten: 36-27. Kloof kon het verschil kort daarop zelfs terugbrengen naar acht punten, maar hij miste zijn bonus vrije worpen. Nu waren deze vrije worpen toch niet aan de Orange Lions besteed: 13 uit 22 is een veel te laag percentage. Dat stak schril af tegen de 24 uit 26 van Italië. Typerend voor het zwakke Nederlandse spel was een fastbreak die door Hammink verprutst werd, waarna hij meteen tegen een onsportieve fout aan liep. De laatste score voor de Orange Lions was een inside balletje van Nick Oudendag. Doordat de Bossche center zijn bonus ook benutte, zag de ruststand er bij 45-34 nog enigszins draaglijk uit.

Wie verwacht had dat de Orange Lions moed uit het gewonnen tweede kwart (19-21) zouden putten, kwam bedrogen uit. De Italianen scherpten hun verdediging nog maar eens aan. Een enkele keer overtrad Nederland de 24 secondenregel en als er even wat ruimte was, dan was de afwerking niet goed genoeg. Pas na een kleine vijf minuten tekende Yannick Franke voor de eerste Nederlandse score na rust: 52-36. Kloof rondde vervolgens een penetratie door het midden met een dunk af, maar daarna stelde Italië weer snel orde op zaken. Ondanks een fraaie alley-oop pass van Oudendag op Jito Kok keken de Orange Lions tegen het einde van het derde kwart tegen een achterstand van bijna twintig punten aan. Zelfs een onsportieve fout van Flaccadori op Slagter hielp Nederland niet, want de Groningse international miste beide vrije worpen. Via een driepunter van Jessey Voorn en een nieuwe and-1 van Oudendag wist de vaderlandse trots de schade na drie kwarten te beperken tot 15 punten: 63-48.

Na een openingsscore van Van der Mars bleef de Nederlandse ploeg even op 13 punten hangen. De Italiaanse coach nam snel een time-out, waarna de blauwe machine weer ging lopen. Della Valle (22 punten) en Abass (13 punten) scoorde makkelijk. Na zes minuten in het laatste kwart was er opeens een verschil ontstaan van 22 punten: 74-52. De Italianen namen het daarna even te gemakkelijk op. Met als gevolg een 7-0 run van de Orange Lions via Schaftenaar (driepunter en dunk) en Kok (dunk). Opnieuw riep Sacchetti zijn manschappen bijeen. Terrence Bieshaar kwam met een rake vrije worp ook nog op het wedstrijdformulier voor, maar dat was meer voer voor de statistici. Italië deed wat het moest doen, namelijk winnen met 80-62.

De Italianen speelden snel en wisten elkaar, ondanks de afwezigheid van een paar belangrijke spelers, goed te vinden. De Nederlandse verdediging was bij tijden te tam en de helpside defense was ook niet goed verzorgd. “Het verschil zat ‘m in de driepunters en vrije worpen”, liet Van Helfteren na afloop weten. In de rebounds deden de Orange Lions het beter (44 om 37), maar daar stonden dan weer 20 turnovers tegenover, waar de Italianen de bal maar elf keer kwijt raakten.

Wil Nederland tegen Kroatië winnen, dan moeten er meer mensen serieus gaan scoren. Schaftenaar eindigde op 17 punten, Kloof kwam aan 10. Vanaf de wing was er weinig scorende dreiging. Vorig jaar bij de Trento Cup waren De Jong (13 punten) en Franke (11 punten) de topschutters. Daar was dit keer geen sprake. De Jong kwam, net als Hammink, niet op het scoreformulier voor. Slagter en Voorn kwamen aan 3 punten en Franke nog aan 5. Dat is te weinig om mee te kunnen spelen met de wat hoger aangeschreven ploegen. Op naar Zadar waar maandag Kroatië op het programma staat.