[email]

Orange Lions terug op aarde

26/11/2017

Na de overwinning op Kroatië hadden de Orange Lions zichzelf een goede dienst kunnen bewijzen met sterk spel en winst in Roemenië. Dat zat er vrijwel de hele wedstrijd niet in. Via een ruststand van 34-27 pakte Roemenië de eerste punten: 75-68.

Vlad Moldoveanu opende de score met een driepunter, het handelsmerk van deze makkelijk scorende speler. Yannick Franke diende hem echter op gepaste wijze van repliek, waarna Worthy de Jong (die overigens matig aan het duel begon) met een dunk en een linkshandige lay-up voor 3-7 tekende. Franke en Charlon Kloof zorgden er halverwege het eerste kwart voor dat de Orange Lions met 3-11 aan de leiding gingen.

Hoofdcoach Toon van Helfteren wisselde al vroeg door. Dat kwam het spel van zijn ploeg echter niet ten goede. Leon Williams leverde de bal twee keer in tegen de Roemeense zonepress. Via Nandor Kuti en de genaturaliseerde Amerikaan Giordan Watson perste Roemenië er een 11-2 run uit. Na een moeilijke score van Williams bepaalde Watson, die in de slotseconden volledig vrij een lay-up mocht binnenlopen, de stand na tien minuten op 16-15. Opvallend was dat de Orange Lions al acht keer balverlies hadden geleden.

Die trend zette zich ook in het tweede kwart voort. Nu speelde Roemenië ook geen best basketbal, met als gevolg dat de Orange Lions via Shane Hammink en Thomas van der Mars halverwege het tweede kwart een 18-22 voorsprong genoten. Watson en Franke begonnen al te bakkeleien en dat kwam beide heren op ene technische fout te staan. Met nog 2’29 te gaan, tekende Kloof wel voor het hoogtepunt van de eerste helft. Met een fake vanaf de driepuntslijn raakte hij zijn verdediger kwijt om daarna de bucket in de dribbelen en hard te dunken voor 24-25. In de laatste anderhalve minuut raakte Nederland echter het spoor bijster. Emanuel Cate en Bogdan Nicolescu waren attent en zorgden voor een 34-27 ruststand. Debet aan de achterstand waren de 14 turnovers van de Orange Lions. Net als in de thuiswedstrijd tegen Kroatië kwamen de lange mannen amper in het stuk voor. Alleen Van der Mars wist een keer te scoren. Nu was dit echter meer te wijten aan het slordige spel van de Nederlanders. Zo waren Henk Norel en Roeland Schaftenaar nog geen één keer in stelling gebracht. Beide spelers kwamen in iets meer dan tien minuten speeltijd in de eerste helft niet tot een schotpoging.

Na de pauze waren het de Roemenen die meteen de eerste vier punten voor hun rekening namen. De Orange Lions kwamen er niet doorheen. Norel miste een paar ballen onder het bord, waarna Rolland Török met vijf punten in korte tijd het gat naar dertien punten tilde: 46-33. Van Helfteren kon niet anders dan zijn mensen naar de kant halen. Lange tijd bleef het verschil rond de dertien punten schommelen, totdat Nick Oudendag binnen de lijnen kwam om wat fysiek geweld in de strijd te gooien. Na een bommetje van Hammink versierde en benutte Oudendag vier vrije worpen. Daarmee werd het derde kwart afgesloten bij 54-46.

Oudendag begon de vierde periode waarmee hij het derde kwart geëindigd was, namelijk met scoren. Dit keer niet vanaf de vrije worplijn, maar via een prima uitgespeelde aanval. Even leek Nederland de aansluiting te vinden, maar binnen een halve minuut antwoordde het slim spelende Roemenië met driepunters van Julian Orbeanu en Moldoveanu: 60-48. Na twee steals op rij van pitbull Andrie Mandache leek het zelfs op een dikke nederlaag uit te lopen. Halverwege het vierde kwart was de marge opgelopen naar 18 punten verschil: 68-50. Binnen twee minuten gebruikte Van Helfteren twee time-outs om zijn ploeg weer op de rails te krijgen.

Dat lukte enigszins. Niet genoeg meer om de wedstrijd te winnen, maar wel om een stukje damage control uit te voeren. Norel (and-1) en Roeland Schaftenaar scoorden inside. Langzaam werd de marge kleiner. Met nog zeven seconden te gaan, zorgde De Jong voor 73-65. Nicolescu dunkte vervolgens nog binnen drie seconden, maar het laatste woord was aan De Jong die pas de derde Nederlandse driepunten raak schoot. Daardoor werd de eindstand 75-68. En dat is precies het verschil waarmee de Orange Lions twee dagen eerder van Kroatië hadden gewonnen. Dat zou zo maar eens belangrijk kunnen worden aan het eind van de rit.

De Orange Lions hadden wel een enorm reboundoverwicht in deze wedstrijd: 46 om 27, waarvan 18 aanvallende rebounds. Een laag schotpercentage (40%), slechts 3 uit 15 driepunters helpen natuurlijk niet echt, maar waar het feitelijk misging waren de 21 keer balverlies die de Orange Lions leden. En dat is veel te veel. Het zweven na de winst op Kroatië is verdwenen, de Orange Lions staan weer met beide benen op de grond.

Kroatië overigens ging in eigen huis met 64-80 onderuit tegen Italië.