[email]

Orange Lions na twee verlengingen onderuit

20/07/2017

De Orange Lions hebben in Skopje verzuimd om Bosnië & Herzegovina, de nummer 53 van de FIBA Ranking, te verslaan. Zowel in de reguliere speeltijd als in de eerste verlenging had de Bosnische formatie drie punten uit één aanval nodig om de nederlaag af te wenden. In de tweede verlenging moest Nederland de tegenstander laten gaan: 102-96.

Hoofdcoach Toon van Helfteren stuurde voor de eerste wedstrijd om de Trophy Macedonia het vijftal Leon Williams, Jessey Voorn, Worthy de Jong, Thomas van der Mars en Henk Norel het veld in. Arvin Slagter (ziek) en Charlon Kloof (pas sinds dinsdag aangesloten) waren niet inzetbaar. Halverwege het eerste kwart namen de Orange Lions de leiding door een tip-in van Norel en een driepunter van Voorn. De 10-15 voorsprong werd uitgebreid naar 16-25 aan het eind van het eerste kwart.

Ook in de tweede periode kenden de Orange Lions een uitstekende start. Door scores van Maarten Bouwknecht en Yannick Franke pakte Nederland na iets meer dan drie minuten spelen een 23-36 voorsprong. Daarna stokte het Nederlandse spel en kwam Bosnië & Herzegovina snel terug in de wedstrijd. Vrije worpen van Jito Kok en Franke zorgden niettemin voor een voordelige marge bij de rust: 38-43. Franke zat op dat moment al op 12 punten, Worthy de Jong volgde met 11 punten.

In de derde periode bleven de Orange Lions constant op voorsprong. Technische fouten voor Norel (die met ene dubbele technische fout uit het veld werd gestuurd) en de Nederlandse bank werden gevolgd door een onsportieve fout van Van der Mars. Bosnië & Herzegovina profiteerde hier maar ten dele van. Zo werden de vrije worpen voor de twee technische fouten gemist. Op twee minuten van het einde van het derde kwart had Nederland zich hersteld en via scores van Worthy de Jong en Roeland Schaftenaar een 46-55 voorsprong genomen. Bij het ingaan van de laatste periode was het nog altijd 54-60. Nicolas de Jong was op dat moment al uitgevallen. Hij kwam met zijn hoofd in aanraking met het hoofd van een tegenstander, wat een bloedende wond opleverde.

Bosnië & Herzegovina nam de eerste scores van het vierde kwart voor rekening, maar een drietje van Roeland Schaftenaar en een dunk van Worthy de Jong zorgden ervoor dat de Orange Lions op voorsprong bleven: 58-65 na anderhalve minuut. Drie minuten later was het door een driepunter van Renfroe echter gelijk: 67-67. Ondanks scores van Van der Mars nam Bosnië & Herzegovina met nog drie minuten te gaan de leiding: 72-71. In de slotfase was Nederland minder succesvol vanaf de lijn, maar door een tip-in van Worthy de Jong werd het wel 74-77 met nog een halve minuut te spelen. Een driepunter van Hasandic zorgde 11 seconden voor tijd voor de gelijkmaker. Na een time-out van Van Helfteren kwam Nederland via Williams nog wel tot een schot, maar dat trof geen doel.

De eerste schermutselingen van de eerste verlenging waren voor de Bosniërs die na drie minuten met 86-82 de leiding namen. Ondanks opnieuw veel gemiste vrije worpen kwamen de Orange Lions sterk terug. Een dunk van Kok op assist van Worthy de Jong zorgde er 37 seconden voor tijd voor dat de Orange Lions weer aan de goede kant van de score zaten: 86-87. Franke onderbrak vervolgens een aanval van Bosnië & Herzegovina, dat meteen een fout maakte. Met twee rake vrije worpen bracht Franke 20 seconden voor tijd de score op 86-89. In de slotseconde maakte Worthy de Jong een fout op een driepunter van Renfroe, die zijn drie vrije worpen benutte en een tweede verlenging afdwong.

Na een openingsscore van Worthy de Jong volgde een 9-0 run voor Bosnië & Herzegovina. Met vijf punten op rij bracht Olaf Schaftenaar de Orange Lions nog in de buurt (100-96 met nog 53 seconden te gaan), maar dichterbij kwam de Nederlandse ploeg niet meer: 102-96.

De Orange Lions schoten over de hele wedstrijd 20 uit 29 vrije worpen, maar juist in de eerste verlenging lieten de Nederlandse spelers het liggen. Daar leverden elf vrije worpen slechts zes punten op. Worthy de Jong kwam tot 24 punten, Franke had er 21. Van der Mars werd toprebounder met 9 stuks.

Teammanager Peter van Noord was tevreden over de Nederlandse ploeg. “Ze hebben sterk gespeeld. We hebben veel gevraagd van een jonge, smalle ploeg.” De hoofdwond van Nicolas de Jong valt mee. Hij is er morgen mogelijk weer bij. Datzelfde geldt voor Norel. “In de tweede verlenging brak de ploeg. Dat was niet gek, want er was al veel gevraagd van de ploeg. De spelers konden met opgeheven hoofd het veld verlaten.”