[email]

Orange Lions ten onder tegen Zweden

Orange Lions ten onder tegen Zweden

15/07/2017

De Orange Lions hebben hun eerste wedstrijd in de aanloop naar de pre-kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2019 met een nederlaag moeten bekopen. In een goed bezette hal aan de Sportlaan in Den Helder was Zweden met 63-79 te sterk voor de keurtroepen van Toon van Helfteren.

Zweden, dat op de FIBA ranking 23 plaatsen hoger staat dan Nederland, leek aanvankelijk een prooi te worden voor de Orange Lions, die met Leon Williams, Jessey Voorn, Worthy de Jong, Roeland Schaftenaar en Nicolas de Jong van start gingen. Onder de borden zorgden Henk Norel en Thomas van der Mars voor de nodige scores, terwijl de Zweedse driepunter in het openingskwart nog niet viel. Met een 10-0 run bogen de Orange Lions een 12-13 achterstand om in een 22-13 voorsprong (einde eerste kwart was 18-13).

In het tweede kwart bleef Nederland de bovenliggende partij, ook al kwamen de Zweden beter in hun spel. Vooral Marcus Eriksson was lastig te bespelen door de Nederlandse verdedigers. Niettemin sloten de Orange Lions de eerste helft af met een 40-33 voorsprong. Die marge was mede te danken aan een beter schotpercentage en beter rebounden.

Na de pauze was er een heel andere wedstrijd zichtbaar. Met een 3-15 run namen de Scandinaviƫrs een 43-48 voorsprong en moest Van Helfteren via een time-out het tij zien te keren. Dat leek even te lukken, doordat Yannick Franke en opnieuw Norel zich met de score begonnen te bemoeien. Nederland kwam terug tot 49-50, maar moest daarna toezien hoe Zweden in snel tempo weg begon te lopen.

Vooral vanaf de kop zorgden de Zweden met penetraties voor veel dreiging, wat geregeld uitmondde in een pass op Nicolas Spires. De Zweedse center kwam enkele keren goed door met zijn dunks. De Orange Lions wisten daar weinig tegenover te stellen en kwamen slechts tot 11 punten, met als gevolg een 51-61 achterstand na drie keer tien minuten.

Even leek Nederland terug te komen, mede door driepunters van Worthy de Jong, maar bij 58-63 plaatste Zweden een 0-11 run en daarmee was de wedstrijd feitelijk ten einde. De formatie van bondscoach Vedran Bosnic boekte uiteindelijk een 63-79 overwinning.

Het schotpercentage van de Nederlandse ploeg was na de pauze behoorlijk teruggevallen. Reboundend bleven de Orange Lions het wel beter doen (37 om 30), maar het vele balverlies (19 om 11) en het betere teamspel van de Zweden deden de Orange Lions de das om.

Van de laatste zeven wedstrijden heeft Nederland er nu zes verloren. Hoog tijd om daar morgen in Weert (aanvang 18.00 uur) verandering in te brengen. Dat zal dan nog moeten gebeuren zonder Charlon Kloof, die zich pas dinsdag bij de ploeg voegt.

Worthy de Jong was met 11 punten topschutter voor Nederland. Yannick Franke, Thomas van der Mars en Henk Norel eindigden met 10 punten, waarbij Franke ook nog eens 9 rebounds plukte.

Bij Zweden sloot Viktor Gaddefors met 15 punten af. De behendige en soepel dunkende guard Tobias Borg noteerde 14 punten, evenals Markus Eriksson.