[email]

Oranje loot Bulgarije, Israël en Montenegro

23/02/2014

Het Nederlands basketballteam van de bondscoaches Toon van Helfteren en Sam Jones zal het deze zomer opnemen tegen Bulgarije, Israël en Montenegro om kwalificatie voor het Europees Kampioenschap van 2015 af te dwingen. De Nederlandse mannen moet als eerste eindigen in poule B of zich onder de zes beste nummers twee scharen om zich rechtstreeks te plaatsen voor het EK. Oranje zal zijn eerste thuiswedstrijd in augustus spelen in Martiniplaza in Groningen. Het exacte speelprogramma moet nog definitief worden vastgesteld.

Plaats 25

Oranje stond in Barcelona bij de loting op plaats 25 van de plaatsingslijst. In totaal strijden komende zomer 26 ploegen om 13 beschikbare plaatsen voor het EK.

Aan het Europees kampioenschap, dat in 2015 in de Oekraïne wordt georganiseerd (met Kiev als finalestad), doen in totaal 24 landen mee. Oekraïne, Frankrijk, Spanje, Kroatië, Slowakije, Servië en Litouwen zijn al zeker van deelname. FIBA Europe heeft wild cards gegeven aan Griekenland, Turkije en Finland. Vorig jaar zomer plaatste Estland zich via de eerste kwalificatieronde.

De 26 landen die deze zomer de strijd aanbinden, werden in Barcelona verdeeld over zeven poules: vijf poules van vier teams en twee poules van drie. De winnaars van die zeven poules plaatsen zich rechtstreeks voor het EK. Voor de zes beste nummers twee ligt er ook een EK-ticket klaar.

Rekenwerk

Daar komt dan wel het nodige rekenwerk aan te pas. In de eindrangschikking van de vijf groepen van vier zullen eerst de resultaten tegen de nummers vier in de groepen worden geschrapt. Op die manier ontstaan er zeven eindrangschikkingen met drie teams in elke poule. Pas dan wordt berekend welke zes teams zich de beste nummers twee mogen noemen.

Voor Oranje liggen er kansen bij de EK-kwalificatie. Tegen de drie tegenstanders gecombineerd speelde Nederland in de historie 77 keer: 30 keer werd gewonnen, 37 keer verloren.

Positieve balans

Tegen Bulgarije heeft Oranje een positieve balans met 15 keer winst en 14 keer verlies. In eigen huis slaat de balans helemaal in Nederlands voordeel door met 6 keer winst en 3 keer verlies. Uit werd in 5 wedstrijden echter nog nooit van de Bulgaren gewonnen. Op neutraal terrein staat Nederland op 9-6.

Montenegro mag worden aangemerkt als de sterkste ploeg in de poule. Nederland trof Montenegro in 2008 en 2009 twee keer tijdens een EK-kwalificatiecyclus. Beide ontmoetingen werden door Oranje verloren. Toch was Nederland in 2008 in Almere met 63-70 dichtbij een stunt.

Sterk basketballland

Ook Israël is een sterk basketballland, maar Nederland heeft recentelijk meerdere keren aangetoond een antwoord te hebben op het spel van de Israëli. Het laatste oefenduel tussen beide landen leverde in 2011 een klinkende 80-70 zege op voor Oranje. De balans over alle ontmoetingen slaat met 15-21 door in Israëlisch voordeel.

Het Nederlands mannen basketballteam deed in 1989 voor het laatst mee aan een EK-eindronde.

 

Volledige loting

De volledige loting voor de EK-kwalificatie ziet er als volgt uit.

Poule A
1. IJsland
2. Groot-Brittannië
3. Bosnië & Herzegovina

Poule B
1. Bulgarije
2. Israël
3. Montenegro
4. Nederland

Poule C
1. Oostenrijk
2. Polen
3. Duitsland
4. Luxemburg

Poule D
1. Wit-Rusland
2. Macedonië
3. België
4. Denemarken

Poule E
1. Portugal
2. Georgië
3. Tsjechië
4. Hongarije

Poule F
1. Slowakije
2. Zweden
3. Letland
4. Roemenië

Poule G
1. Zwitserland
2. Rusland
3. Italië