[email]

Oranje stunt met overwinning in Portugal

08/08/2013

De nationale mannenploeg heeft woensdagavond een grote stap gezet in de richting van een mogelijk vervolg in de kwalificatiestrijd voor EuroBasket 2015. In Sines werd met 57-59 van Portugal gewonnen.

Het is wellicht nog iets te optimistisch om te stellen dat Oranje met één been in de halve finales staat, maar je mag toch wel spreken van drie tenen… Uiteraard is de ploeg pas op de helft van de poulewedstrijden, maar de winst in de treurige industriestad Sines geeft Oranje natuurlijk wel een voorsprong in de strijd om die felbegeerde eerste plaats.

Opheldering

Volgens de site van de FIBA zou het vervolg een dubbele halve finale zijn tegen de winnaar van groep D (Hongarije, Wit-Rusland of Slowakije) met Nederland dan eerst thuis in Groningen. Er gaat echter ook een verhaal dat er van de vier winnaars een nieuwe ranglijst wordt opgesteld op basis van punten en doelsaldi en dat dan een playoff-systeem (1-4 en 2-3) wordt toegepast met een eventuele derde wedstrijd bij 1 en 2. Wellicht dat iemand daar opheldering over kan geven. Voorlopig is dat nog niet aan de orde. De ploeg van Toon van Helfteren en Sam Jones vliegt woensdag naar Amsterdam om daar direct op het vliegtuig naar Tallinn in Estland te stappen. Daar is zaterdag Oranje’s derde wedstrijd.

Tien driepunters

Nederland begon prima aan de wedstrijd. Weliswaar lag er al na zes seconden een Portugese driepunter in, maar daarna was het eigenlijk steeds Oranje dat de klok sloeg. De driepunter is een gevaarlijk wapen van de Portugezen, had coach Toon van Helfteren gezien op de beelden van de wedstrijd tussen Estland en Portugal van afgelopen zondag. Tien driepunters vielen er toen en dus was het zaak om vooral daar verdedigend op te letten.

Dat lukte maar ten dele, want Portugal had er bij de rust toch alweer vijf in liggen. Maar dat was niet genoeg, want Nederland leidde halverwege met 26-33, omdat er goed werd gespeeld in de aanval, maar vooral omdat er prima werd verdedigd. De wisselende vormen van verdediging, die Van Helfteren graag toepast, zorgden voor verwarring bij Portugal, dat het ene moment werd geconfronteerd met een zone-press inclusief een double-team op hun verdedigingshelft en het andere moment opeens een zone tegenover zich zag.

Robin Smeulders

Er moesten daardoor soms slechte schoten worden genomen en dat was precies wat Oranje wilde. Door sterk te rebounden (15 om 3 onder het eigen bord) kreeg Portugal vrijwel geen tweede kansen. Het was vooral Robin Smeulders, die bergen werk verzette. Verdedigend was dat ook al zo tegen Estland in Den Bosch, maar nu steeg de In Duitsland uit Nederlandse ouders geboren lange man ook aanvallend tot grote hoogte en maakte in de eerste helft liefst veertien punten.

De voorsprong bij de rust was natuurlijk lekker, maar nog niet echt geruststellend. Nederland opende de tweede helft met driepunters van nota bene Robin Smeulders en Joshua Duinker, maar kon desondanks de Portugezen nog niet van zich afschudden. De thuisploeg, die voor het laatste had voorgestaan bij 5-4, bleef in de buurt en sloot zelfs aan op 42-42. Maar Oranje reageerde onmiddellijk met een score van Duinker, eentje van Worthy de Jong en twee rake vrije worpen van Jeroen van der List. En dus was er weer een gaatje, dat werd meegenomen naar het einde van het derde kwart: 44-48.

Nagelbijter

Een 5-0 start van Nederland (driepunter Van der List en score Kees Akerboom) zorgde echter in het begin van het vierde kwart voor een serieus gat: 44-53. Portugal scoorde in dat vierde deel pas na ruim drie-en-een-halve minuut, maar Oranje was nog niet in veilige haven. Het gevaar van de driepunter bleef en toen Miranda er weer eens eentje ingooide was het plotseling 52-55 en was dus de nagelbijter een feit. Portugees balverlies leidde – na een time-out van Nederland – tot een dunk van Robin Smeulders op aangeven van Sean Cunningham, die lang aan de kant had gezeten met drie fouten, maar goed werd vervangen door Leon Williams.

Maar het bekende zenuwenwerk in de laatste fase van een close game was begonnen. Time outs, losse veters, zweet op de vloer met honderd lijnen (boetes boeien Portugal kennelijk niet, want van gelijke kleding was bij de jury ook al geen sprake) en intimidatie. Het hoort er in zo’n fase allemaal bij. Portugal kwam op 57-58 na een score met bonus en even moest worden gevreesd dat de wedstrijd alsnog zou kantelen.

Voorspelbare snelle fout

Toen Nederland op 17.6 seconden de bal aan de zijkant kreeg, volgde de voorspelbare snelle fout. Op Kees Akerboom, één van de beste vrije worpnemers bij Oranje. Maar hij miste de eerste en dus kreeg de thuisploeg bij 57-59 de kans op minimaal een verlenging. Portugal knoeide echter in de bucket van Nederland en kwam niet meer tot een behoorlijk schot. De bal ging over de achterlijn en Nederland kreeg de bal met minder dan vier seconden te spelen. Dat was natuurlijk kat-in-het bakkie.