[email]

Oranje toont karakter en veerkracht tegen België

27/07/2013

 

De 69ste Derby der Lage Landen is in Andenne opnieuw geëindigd in een zege voor de Belgian Lions. Oranje speelde een beresterke eerste helft, maar vertrok uiteindelijk toch uit de Andenne Arena met een 64-55 nederlaag.

In de balans in onderlinge wedstrijden hebben de Belgen ‘ons’ nu gedubbeld: 46 keer was de zege voor onze Zuiderburen, 23 keer won Oranje. De laatste zege dateert van 4 september 2004, toen Nederland in Luik onder Glenn Pinas met 68-63 van België won.

Vijftigste interland

Het duel in Andenne markeerde de vijftigste interland van bondscoach Toon van Helfteren. De wedstrijd was tevens de laatste voorbereidingsconfrontatie van Oranje op de EK-kwalificatie die donderdag in Den bosch van start gaat met de wedstrijd tegen Estland.

Voor dat duel (en de wedstrijd tegen Portugal op 16 augsutus in Leiden) zijn nog kaarten beschikbaar: http://www.basketball.nl/topsport/nationaleteams/mannen/kaartverkoop

Voorzorg

Oranje speelde in Andenne een zeer sterke tweede deel van het eerste kwart. Nadat de Belgen met 5-2 de opening voor hun rekening hadden genomen, counterde Nederland via Kees Akerboom en Joshua Duinker via 7-12 naar 9-20. Des te opmerkelijker, omdat Arvin Slagter, die doorgaans een belangrijke rol in het defensieve concept speelt, uit voorzorg opnieuw aan de kant werd gehouden. Stefan Mladenovic, die een dag eerder tegen België eveneens niet in actie kwam, kreeg in Andenne wel speeltijd.

De Belgen op hun beurt lieten dit keer uitblinker Sam Van Rossum aan de kant. Hij werd samen met Maarten Rademakers vervangen door Amaury Jadin en Maxime De Zeeuw.

Luchtmacht

Van Helfteren had met name zijn luchtmacht de opdracht gegeven het fysieke spel van de Belgen met fysiek spel te beantwoorden. Dat resulteerde in een maximale voorsprong van 17-31. En een verbouwereerd België. Dat had weinig rekening gehouden met de daadkracht die Duinker en Smeulders gezamenlijk onder de borden aan de dag legden. Bovendien kwamen Akerboom en Worthy de Jong vanaf de zijkanten meermaals gevaarlijk door.

Toch hielden Thomas Dreesen en Pierre-Antoine Gillet (driepunter met bonus) vlak voor rust de schade voor de Belgen beperkt tot 28-33.

Van geen wijken weten

Inmiddels was de Belgian Lions de schrik behoorlijk om het hart geslagen, want Oranje wilde van geen wijken weten. De thuisploeg had echter nog een konijn in de hoge hoed in de vorm van hulp van de arbitrage. Het kwam in het derde kwart de Nederlandse bank op een technische fout en Robin Smeulders op een discutabele onsportieve fout te staan.

Ondanks de eenzijdige en volstrekt onvoorspelbare leiding kantelde de wedstrijd maar ten dele in het voordeel van België. Nederland had aan het eind van het derde kwart nog steeds een 46-48 voorsprong in handen. Oranje toonde karakter en veerkracht.

Partijdige leiding

De optelsom van alle factoren pakte in het laatste kwart alsnog negatief voor Oranje uit. De partijdige leiding, het teveel aan balverlies (Nederland deed de Belgen de bal 19 keer cadeau) en het lichte Belgische reboundoverwicht (33 om 29) wogen uiteindelijk zwaarder door dan het enthousiaste, standvastige en compacte spel van Oranje. Tot 50-49 hielden de mannen van Van Helfteren en Jones het bewonderenswaardig vol. Daarna brak het lijntje en liepen de Belgen uit naar een geflatteerde 64-55 zege.

Bondscoach Toon van Helfteren kan nu de balans gaan opmaken van zijn voorbereidingscampagne. Na zes wedstrijden tegen Wit-Rusland, Zwitserland en België weet Van Helfteren in ieder geval dat hij over een ploeg beschikt die hecht is en die bereid is voor elkaar te knokken. Van Helfteren heeft in ieder geval de juiste sfeer in het Nederlands team teruggebracht.

Concept

Ondanks de vele blessures houdt de bondscoach vast aan zijn concept en aan zijn spelers. Dat vertrouwen leidt zienderogen tot een steeds hechter teamverband.

Van Helfteren weet ook waar de achilleshiel van zijn team ligt: de start in de wedstrijd van Oranje kan scherper, het balverlies moet verder worden teruggedrongen, de rebound mag fysieker en met het schot van buiten mag iets zorgvuldiger worden omgesprongen. Het zijn alle vier facetten die net zo makkelijk positief kunnen omslaan.

Grote Opgave

Donderdag (20.00 uur, Maaspoort, Den Bosch) staat Nederland voor de eerste Grote Opgave. Tegen de Esten – geboren schutters – zal Van Helfteren maximale concentratie in de defensie eisen. En dat is een kwaliteit die Nederland als collectief in de afgelopen weken heeft leren ontwikkelen. Dit is een team – zo werd met name in Hasselt en Andenne onderstreept – dat bereid is voor elkaar door het vuur te gaan.

Met die mentaliteit van het Nederlands team wacht met name de basketballliefhebber een paar spannende en interessante weken. Wie het met eigen ogen wil aanschouwen, komt 1 augustus naar Den Bosch en 16 augustus naar Leiden. Een top-basketballavond is gegarandeerd!

Scores

Scores Nederland: Worthy de Jong 13, Joshua Duinker 13, Robin Smeulders 13, Kees Akerboom 9, Jeroen van der List 3, Mohamed Kherrazi 2, Craig Osaijkhwuwuomwan 2, Stefan Mladenovic 0, Leon Williams 0, Ralf de Pagter 0, Sean Cunningham 0