[email]

Oranje zet eerste stappen op weg naar Zagreb met coach, sponsor en donaties

22/02/2015

 

Het Nederlandse basketballteam heeft in de Maaspoort in Den Bosch tijdens het jaarlijkse All*Star Gala de tip-off gegeven op weg naar het Europees Kampioenschap in september in de Kroatische stad Zagreb. Onder het motto ‘Door internationals, voor internationals’ staat Oranje deze zomer definitief onder aanvoering van bondscoach Toon van Helfteren en heeft in Paul Meijering Stainless Steel een belangrijke sponsor voor de komende drie jaren gevonden. Ook oud-international en voormalig NBA-speler Rik Smits steunt de campagne van het Nederlands team financieel.

 

Toon van Helfteren bondscoach

Afgelopen zomer dwong Toon van Helfteren met het Nederlands team voor het eerst in 25 jaar kwalificatie af voor het Europees kampioenschap. De Stichting Nederlands Mannen Team (NMT) – die in samenwerking met de Nederlandse Basketball Bond (NBB) en de Federatie Eredivisie Basketballclubs de volledige organisatie rond Oranje regelt – toonde zich dan ook zeer ingenomen met de overeenstemming die afgelopen week met Van Helfteren werd bereikt over de positie van bondscoach.

Komende zomer kan Toon van Helfteren (69 duels) record-bondscoach Ruud Harrewijn (84 duels) passeren op de ranglijst van meeste wedstrijden als bondscoach. Van Helfteren is als speler met 207 interlands ook al record-international van de NBB. De combinatie van record-international en record-bondscoach zal een unieke mijlpaal opleveren in de Nederlandse sportwereld.

 

Paul Meijering Stainless Steel belangrijke sponsor

Een belangrijke financiële basis onder de continuïteit van Oranje wordt gelegd door Paul Meijering Stainless Steel. Het bedrijf treedt de komende drie jaren op als sponsor van Oranje.

Paul Meijering Stainless Steel is een snelgroeiend bedrijf uit Zaltbommel, dat uit voorraad en op maat 11.000 verschillende, roestvrijstalen producten levert aan de toegepaste metaalindustrie, off-shore industrie, handelsbedrijven en de (petro)chemische en voedingsmiddelen industrie. Wereldwijd is het bedrijf in 45 landen actief.

Paul Meijering Stainless Teel is bovendien geen onbekende in het basketball. De Zaltbommelse ondernemer is al langere tijd partner van SPM Shoeters Den Bosch in de Dutch Basketball League.

Voorzitter Bert Kragtwijk van de Stichting NMT toonde zich tijdens het All*Star Gala de koning te rijk met de basis voor de campagne van Oranje. Kragtwijk: ‘Wij hebben hoog ingezet om een kwalitatief programma te kunnen garanderen. We willen bovendien met Oranje minimaal vijf jaar vooruit kijken. Die hoge ambitie begint nu werkelijkheid te worden. Paul Meijering Stainless Steel levert een bijdrage waar we dolgelukkig mee zijn. Dat hij zich voor drie jaar aan Oranje verbindt, tekent bovendien het vertrouwen.’

 

Rik Smits doneert 25.000 dollar

Rik Smits maakte in Den Bosch een hartverwarmend royaal gebaar. De voormalig international en speler van de Indiana Pacers in de NBA liet zijn moeder een cheque van 25.000 dollar overhandigen en kondigde als icoon van het Nederlands Basketball zijn steun voor de nieuwste ontwikkelingen aan.

Kragtwijk: ‘Voor ons echt een kippenvelmoment. Helemaal omdat onze slogan ‘Door internationals, voor internationals’ is.’

Smits was de eerste die positief reageerde op een oproep van de stichting NMT aan iconische spelers om de plannen te steunen. Ook gekende oud-internationals als Kees Akerboom, Ton Boot, Mart Smeets, Jan Loorbach, Frank Kales, Mike Nahar en Geert Hammink staan inmiddels vierkant achter Oranje. De stichting NMT is nog in gesprek over een rol in de plannen met voormalig NBA-spelers Francisco Elson en Dan Gadzuric. Elson is de enige Nederlander met een NBA-kampioensring.

Kragtwijk liet in Den Bosch weten dat de begroting van de Oranje-campagne niet alleen door Paul Meijering Stainless Steel en Rik Smits wordt gedragen. Kragtwijk: ‘Wij hebben meer donaties gekregen. Maar deze donateurs hechten geen belang aan ruchtbaarheid rond hun giften. Het gaat echt om substantiële bedragen, schitterende gebaren. Wat er de afgelopen maanden aan positivisme rond Oranje is losgekomen, is bijna met geen pen te beschrijven.’

Tijdens een presentatie bij het All*Star Gala deed Kragtwijk een beroep op een grote verzameling oud-internationals. Kragtwijk: ‘Want we zijn er nog niet. We zullen nog meer geld uit de markt moeten halen, om het echt professioneel aan te kunnen pakken. Hoe breder wij het draagvlak voor Oranje kunnen maken, hoe liever wij het hebben. Het uiteindelijke doel van ons plan met het Nederlands team is het hele Nederlandse basketball te laten profiteren en naar een hoger niveau te tillen. Wij staan met de armen wijd open voor iedereen die daaraan mee wil helpen.’

 

EuroBasket 2015

Wenkend perspectief voor Oranje op korte termijn is het Europees kampioenschap. Dankzij een 68-55 zege op Montenegro plaatsten Toon van Helfteren en zijn spelers zich op 27 augustus 2014 in de Leidse Vijf Meihal tegen alle verwachtingen in voor EuroBasket 2015. Het is komend najaar voor het eerst in 25 jaar dat Oranje weer deelnemer aan een EK zal zijn.

Nederland speelt zijn EK-wedstrijden vanaf 5 september in de Kroatische stad Zagreb, uitgerekend de plaats waar Oranje 25 jaar geleden voor het laatst tijdens een EK in actie kwam. De tegenstanders van het Nederlands team zijn Georgië, Macedonië, Slowakije, Kroatië en Griekenland.

De eerste ronde van EuroBasket 2015 wordt, naast Zagreb, afgewerkt in Berlijn, Montpellier en Riga. De finalewedstrijden worden gespeeld in Lille. De finale van EuroBasket 2015 is voorzien op 20 september.

Volgens planning start Oranje begin juli met de voorbereidingen op EuroBasket 2015. In het schema van oefenwedstrijden acteert het Nederlands team op een aantal sterk bezette internationale toernooien, in Italië, IJsland en Griekenland. Bondscoach Toon van Helfteren: ‘Alleen al aan de tegenstanders in het oefenprogramma kun je zien: wij tellen weer mee.’