[email]

Overwerk bevalt Orange Lions niet

21/07/2017

Ook in de tweede wedstrijd voor de Trophy Macedonia kregen de Orange Lions te maken met een verlenging. Drie kwarten lang waren de oranjehemden de beste ploeg op het veld, maar bijna zeven minuten zonder score in het vierde kwart kwam de ploeg van Toon van Helfteren niet goed uit. Macedonië dwong, geholpen door een arbitrale misser, een verlenging af en rekende in de extra speeltijd met de Orange Lions af: 72-78.

De Orange Lions moesten het vandaag toch nog stellen zonder Nicolas de Jong. Jessey Voorn en Charlon Kloof waren ook niet inzetbaar. Arvin Slagter daarentegen was weer van de partij. Door het ontbreken van Voorn startte Van Helfteren met Leon Williams, Yannick Franke, Worthy de Jong, Thomas van der Mars en Henk Norel. Met name Van der Mars was in het eerste kwart niet te stuiten. Mede door zijn aanvallende impulsen pakten de Orange Lions na 10 minuten spelen een 20-9 voorsprong.

Twee scores op rij van Roeland Schaftenaar, gevolgd door een driepunter van broer Olaf Schaftenaar zorgden zelfs voor een gat van vijftien punten: 27-12. Aan het eind van het tweede kwart drong het gastland wel aan, maar de Orange Lions slaagden erin om de voorsprong te behouden. Door een tip-in van Van der Mars kon Nederland gaan rusten met een voordelige marge van negen punten: 39-30.

Drie minuten na de pauze was Macedonië teruggekomen tot op vijf punten (41-36), maar de Orange Lions hielden goed stand. Via een serie vrije worpen van Franke en Norel liepen de Orange Lions weer wat weg van Macedonië. Een drietje van Franke (15 punten na drie kwarten) betekende zelfs 53-39, waarna Macedonië via Staic nog voor 53-41 zorgde na drie kwarten.

De start van het vierde kwart was niet goed van de Orange Lions. Bijna zeven minuten lang werd er geen score genoteerd voor de keurtroepen van Van Helfteren. Worthy de Jong brak uiteindelijk de ban, maar Macedonië was met een 14-0 run al langszij gekomen. Door sterk werk in de aanvallende rebound kwamen de Orange Lions echter weer aan de goede kant van de score te staan. Roeland Schaftenaar en Van der Mars waren trefzeker in de bucket. Met nog 15 seconden te spelen, zorgde Roeland Schaftenaar via twee vrije worpen voor 61-58. In de laatste aanval kreeg Macedonië de helpende hand aangereikt van de arbitrage. Roeland Schaftenaar maakte met nog negen seconden een fout op Stojanovski. Dat had bestraft moeten worden met twee vrije worpen en niet drie wat nu wel gebeurde. Stojanovski faalde niet, met als gevolgd 61-61 en verlengen.

Met vier punten op rij van Stojanovski liep Macedonië langzaam weg van Nederland. Twee turnovers van Williams kwamen ook niet goed uit. Met nog een kleine twee minuten te gaan, was het 67-73. Maar van de Orange Lions ben je niet zo maar af. Via een vrije worp en een score van Van der Mars werd het op anderhalve minuut van het einde 70-73. Stojanovski scoorde vervolgens voor Macedonië, waarna Van der Mars met een tip-in doorkwam. Kostovski maakte met een driepunter vervolgens een einde aan het duel: 72-78.

Macedonië speelt morgen de finale tegen Bosnië & Herzegovina. Portugal en Nederland, allebei nog zonder winstpartij, maken onderling uit wie er op de derde plaats gaat eindigen.

Thomas van der Mars noteerde in deze wedstrijd 20 punten en 11 rebounds. Yannick Franke kwam eveneens tot een double double: 18 punten en 10 rebounds. Qua schotpercentage (46% tegen 39%) en zeker reboundend (49 om 24 stuks) deden de Orange Lions het beter dan Macedonië. De pijnplek zat ‘m in de turnovers. De Orange Lions eindigden met 28 keer balverlies, waar Macedonië slechts negen keer de bal kwijt raakte.