[email]

Play-offs in Europa met Nederlandse inbreng en nieuws uit de NCAA

24/04/2017

In een aantal landen zijn de play-offs van start gegaan met Nederlandse inbreng, zoals in Estland waar Thomas van der Mars en Jito Kok met hun team Avis Rapla titelaspiraties hebben. Maar ook in Griekenland waar Roeland Schaftenaar met Rethymno Aegean probeert de kwartfinales te bereiken.

* In Estland hadden Thomas van der Mars en Jito Kok met Avis Rapla weinig problemen in de kwartfinales van de play-offs met BC Valga. Dit team werd met 92-71, 99-70 en 94-85 op vrij eenvoudige wijze opzij gezet. In de halve finales wacht Tartu Ulikool, in Nederland wel bekend omdat ze Donar uit de FIBA Champions League knikkerden. Een vraagteken in die halve finales is Jito Kok: hij viel in de laatste kwartfinalewedstrijd uit met rugproblemen.

Over Thomas van der Mars ging het gerucht dat hij zou hebben getekend bij het Libanese Sagette (het Den Bosch van Libanon). Ook de site van Eurobasket publiceerde dit nieuws. Een Libanese basketballkennis van mij – Rabih El-Khoury – ging op onderzoek uit maar kon nergens een bevestiging van dit nieuws vinden…

* Roeland Schaftenaar beëindigde de Griekse A1-league met Rethymno Aegean op de zeer verdienstelijke zesde plaats en verzekerde zich daarmee van een plaats in de play-offs. Om de kwartfinales te bereiken – daar wacht powerhouse AEK Athene – moet er eerst met Kolossos Hotels worden afgerekend. Op dit moment is de stand 1-1, nadat Rethymno – met een uitstekende Schaftenaar – in eigen huis Kolossos  na verlenging met 84-71 versloeg. Afgelopen zondag was de tweede wedstrijd. Hierin liet Rethymno het in de laatste minuten liggen, waardoor Kolossos de stand gelijk trok na een 78-73 overwinning.

* Willem Brandwijk gaat na zijn release bij Siena College zijn twee laatste collegejaren uitkomen voor de Indiana University of Pennsylvania (IUP): een vrij sterke Divisie II-school.

* David Nzekwesi – de jongere broer van Emmanuel Nzekwesi van Oral Roberts University – wordt overladen met ‘offers’. Onder andere Oral Roberts, Lamar, Rice. Texas-Arlington, Texas State, Sam Houston State, Stephen F. Austin, New Hampshire, Abilene Christian willen hem allemaal graag inlijven. De junior speler van Byron Nelson High school heeft nog niets besloten, maar de kans is groot dat hij – ondanks alle ‘offers’ – zijn senior jaar op Byron Nelson High school gewoon gaat afmaken.

* Mark Laros heeft na twee jaar voor de junior college van Mineral Aerea te zijn uitgekomen een mooie opstap gemaakt naar de NCAA divisie I-school van Southeast Missouri.

* De NBB heeft de 16-jarige Morgan Stilma van Unicaja Malaga uitgenodigd voor het Nederlandse U-18 team. Daarnaast werd ook de 13-jarige Adrian Das uitgenodigd voor het Nederlandse U-14 team. Deze uit Pamplona afkomstige speler speelt voor Navarra Villostada, waar hij uitkomt in zowel het U-14 als het U-16 team. Hij werd eerder al benaderd voor de jeugdopleiding van Estudiantes Madrid.

 

Fred Roggen bericht wekelijks over de verrichtingen van Nederlandse topspelers in buitenlandse competities. Volg Fred Roggen met al zijn nieuws over Nederlanders in den vreemde via zijn Twitteraccount of via Facebook