[email]

Schaftenaar: ‘Het wordt spannend tot het einde’

17/08/2016

Roeland Schaftenaar ziet mogelijkheden voor de Orange Lions om in de kwalificatiegroep bij de eerste twee te eindigen. “Dat is zeker mogelijk, maar het zal niet makkelijk worden. Het is ook nog geenszins zeker dat je als tweede door bent. Ik denk dat het spannend gaat worden tot het einde.”

De 28-jarige Schaftenaar kijkt terug op een seizoen met ups en downs. De Rethymno Cretan Kings begonnen niet zo goed aan het seizoen. Eigenlijk stond er een compleet nieuw team. In de eerste helft van het seizoen werden veel spelers gehaald en vertrokken er ook weer de nodige spelers. “Het was moeilijk om er een team van te maken. De tweede helft van het seizoen hebben we goed gespeeld en de play-offs gehaald. Daarin moesten we tegen Olympiakos. Dat was lastig en we hebben het dan ook niet gered.”

Als het over zijn eigen spel gaat, spreekt Schaftenaar van een stabiel seizoen. “Niet zo goed als het seizoen daarvoor, maar wel een redelijk seizoen.” Schaftenaar, die de ene wedstrijd startte en de andere wedstrijd van de bank kwam, sloot het seizoen af met gemiddeld 8.2 punten en 5.3 rebounds. Of de 2.11 meter lange forward/center komend seizoen weer in Griekenland speelt, is niet waarschijnlijk. “Ik ben nog aan het kijken”, aldus de international die 41 interlands op zijn naam heeft staan.

EuroBasket 2015 was in veel opzichten belangrijk voor de Orange Lions. “Het was goed voor het team dat we in Zagreb lieten zien dat we met iedereen mee konden spelen. Het verschil is dat teams die altijd op dit niveau spelen het op het einde van een wedstrijd wel afmaken. Wij hadden veel spelers die eigenlijk nooit onder druk en op dat niveau spelen. Wij maken het dan niet af. Dat kan een turnover zijn, gemiste vrije worpen of kleine beslissingen die niet goed uitpakken. Dat moet je leren. Dat zijn ervaringen die je moet krijgen.”

Vol voor gaan

Spelers leren ook hoe zo’n toernooi in elkaar zit. “Wij hebben in tijden niet zo’n toernooi gespeeld. We winnen de eerste wedstrijd en dan weet je dat de volgende wedstrijd super belangrijk is. We mochten immers openen tegen twee zwakke tegenstanders. Ik heb wel geleerd dat je elke wedstrijd er vol voor moet gaan en dat het kan. Men had ons al afgeschreven tegen die andere teams, maar toch hadden we in alle wedstrijden kansen. Je moet altijd tot het einde doorgaan. Je weet nooit wat er gebeurt. Griekenland liet die laatste wedstrijd nog bijna lopen. Toen we tot vier punten terugkwamen en nog twee minuten te gaan, zette de coach van Griekenland al zijn starters er weer in. Het is goed om te zien dat wij als team dan toch respect kregen.”

Schaftenaar heeft ervaren dat de Orange Lions eigenlijk elk jaar in een andere samenstelling spelen. “Elk jaar moet je je rol zien te vinden. Twee jaar geleden was ik, samen met een paar andere jongens, de aangewezen persoon om te scoren en aanvallend veel te doen. We hadden toen ook weinig spelers. Vorig jaar was dat anders. Het team was toen meer in balans en dan moet iedereen zijn rol zien te vinden. Het kan dan voorkomen dat je de ene wedstrijd beter speelt en in een andere wedstrijd nauwelijks in de wedstrijd komt.”

Bij de Orange Lions speelt Schaftenaar voornamelijk als vier. In Griekenland werd hij de laatste twee seizoenen vrijwel uitsluitend als center gebruikt. “Inside zijn er dit jaar wat minder jongens. Ik zal waarschijnlijk meer minuten gaan maken omdat tweede goede grote spelers er niet zijn. Hoe ik het team nu zie, zal ik vooral op de vier spelen.” Al sluit Schaftenaar ook niet uit dat hij nog wel eens zal wisselen van positie.

Als team

“Dit is een team waar iedereen een bijdrage moet leveren”, meent Schaftenaar. “We hebben geen jongens die er elke wedstrijd 30 punten in gaan gooien. We hebben ook geen spelers die echt Europese top zijn. We moeten het echt als team gaan doen.”

Over de tegenstanders van de Orange Lions is Schaftenaar duidelijk. “Duitsland is een goede ploeg. Zij hebben veel spelers die op een hoog niveau spelen. Dat is een pittige tegenstander. Ik hoop dat we de laatste wedstrijd van de poule thuis tegen Duitsland kunnen stunten. Denemarken staat op papier het laagst aangeschreven. Daar moeten we thuis van winnen en hopen dat we daar goed voor de dag komen. Oostenrijk zit een beetje op hetzelfde niveau als wij. We spelen onze eerste wedstrijd thuis tegen Oostenrijk. Dat is meteen een heel belangrijke wedstrijd.”