[email]

Scheve schaats voor Orange Lions

14/09/2018

De Orange Lions zijn de tweede groepsfase voor kwalificatie voor het WK van 2019 in China slecht begonnen. De Nederlandse formatie kreeg geen vat op het slimme aanvalsspel van Hongarije. Aan het eind stond er een 59-74 uitslag op het bord.

Om een goede uitgangspositie te bewerkstelligen om het WK te halen, is het zaak om in elk geval je thuiswedstrijden te winnen. Die doelstelling kan na vanavond de prullenbak in. Nederland zal nu minstens één uitwedstrijd moeten winnen om nog een kans te maken.

Je zou verwachten dat het Nederlands Team fanatiek van start zou gaan. Ondanks een 4-0 voorsprong na één minuut spelen, was er van enige intensiteit weinig te merken. De Hongaren, die vorig jaar op het EK de laatste zestien haalden, verblikten of verbloosden niet. Szilárd Benke, Dávid Vojvoda en György Goloman werden goed vrijgespeeld en knalden hun driepunters rustig binnen. Het leverde de Hongaren een 10-0 run op. Via twee drietjes van Worthy de Jong leken de Orange Lions aan te haken (12-15), maar na twee bommetjes op rij van János Eilingsfeld was het na tien minuten spelen 13-21 voor de bezoekers.

Yannick Franke bracht de Orange Lions nieuwe hoop. Met twee driepunters binnen één minuut naderde Nederland tot op twee punten (19-21) en een Hongaarse time-out. Die minuut rust pakte goed uit voor Hongarije. Zoltán Perl bleek vervolgens niet te stuiten. De in Spanje spelende shooting guard scoorde 10 punten in dit kwart. Met nog iets meer dan twee minuten te spelen was de marge opgelopen tot elf punten: 28-39. Met vijf punten op rij in de laatste minuut beperkte Franke de achterstand bij rust tot zeven punten: 34-41.

Hongarije kwam het beste uit de kleedkamer. Benke (driepunter) en Vojvoda zorgden voor een gat van twaalf punten. Even kreeg het Nederlands Team de geest. Via scores van Thomas van der Mars en Roeland Schaftenaar en twee vrije worpen van Nick Oudendag werd het 40-46. Dichterbij kwamen de Nederlanders niet. Perl en Vojvoda bezorgden de Hongaren weer een veilige marge: 40-54. Het is dat Shane Hammink een drive verzilverde en Charlon Kloof met een and-1 doorkwam. Daardoor was de marge na drie kwarten nog te overzien: 45-54.

In de openingsfase van het laatste kwart kwam Nederland nog een keer opzetten. Van der Mars en Kloof brachten de Orange Lions terug tot op acht punten, maar Hongarije weigerde te buigen. Darrin Govens en Vojvoda scoorden opnieuw van downtown. Ondanks nog een drietje van Franke werd het uiteindelijk 59-74 voor de Orange Lions. Feest bij de Hongaren, een fikse domper voor de Orange Lions.

Arvin Slagter was uiteraard diep teleurgesteld. “Dit was erg frustrerend. We speelden niet goed en zij maakten veel contested shots. Vanaf het eerste kwart merkten we dat zij beter waren. We hebben niet gespeeld zoals we hadden gewild.

Maandag nemen de Orange Lions het in Vilnius op tegen Litouwen. “Winnen in Litouwen is moeilijk. We gaan ons best doen om er klaar voor te zijn.”