[email]

Shane Hammink: “Europa is altijd een goede optie”

20/03/2017

Komende zomer komt er weer een aantal Nederlandse spelers beschikbaar vanuit het Amerikaanse college basketball, onder anderen Niels Bunschoten (Indiana State), Tom Koopman (The Citadel) en Shane Hammink (Valparaiso). Laatstgenoemde heeft een uitstekend seizoen achter de rug bij Valparaiso University.

Waar “speler van het jaar” Alec Peters allerlei records brak, awards verzamelde en volop in de belangstelling staat van NBA-scouts, daar werd Hammink vaak over het hoofd gezien. Toch leunde Valparaiso zwaar op Hammink. De senior swingman was een betrouwbare en consistente tweede optie in de aanval.

Hammink zelf was wel blij met alle aandacht voor Peters. “Hij nam veel druk bij mij weg, waardoor ik een beetje onder radar vloog,” aldus Hammink.

Hammink moest zijn minuten verdienen, nadat hij Louisiana State University voor Valparaiso verruilde. Na het uitzitten van het seizoen 2014-15 als redshirt, maakte hij vorig seizoen al snel impact met zijn spel en kwam in de startende line-up in de laatste tien wedstrijden van dat seizoen. Als junior, had Hammink een solide seizoen met Valparaiso. Hij was gemiddeld goed voor 8,9 punten en 3,1 rebounds per wedstrijd.

De veelzijdige Hammink was een vaste waarde in de line-up dit seizoen; de enige speler naast Peters die alle wedstrijden startte. Hammink noteerde een gemiddelde van 15,1 punten en 3,9 rebounds voor Valparaiso in zijn laatste seizoen. Hij werd gekozen in de Horizon All-League Second Team.

“Shane speelde rond de 30 minuten per wedstrijd, hij is onze tweede scorer, en daarnaast is hij een geweldige verdediger,” aldus coach Matt Lottich. “Hij was onze spelverdeler, iemand die openingen creëerde voor zichzelf en anderen. En meestal verdedigde hij de betere spelers van de tegenpartij. Hij is daardoor zeer waardevol voor ons geweest.”

Hammink. “Ik lees de wedstrijden steeds beter. Ik scoor meer dan vorig seizoen en ik neem meer schoten. Het is goed geweest.”

“Ik ga zeker proberen om te blijven spelen,” vertelde Hammink. “Het eerste doel is natuurlijk de NBA proberen te bereiken, maar dat is niet altijd mogelijk. Europa is altijd een goede optie.”

 

Fred Roggen bericht wekelijks over de verrichtingen van Nederlandse topspelers in buitenlandse competities. Volg Fred Roggen met al zijn nieuws over Nederlanders in den vreemde via zijn Twitteraccount of via Facebook.