[email]

Slagter: ‘Elk balbezit is belangrijk’

04/08/2016

Met 97 interlands op zijn naam is Arvin Slagter de meest ervaren man van de Orange Lions. De 30-jarige shooting guard weet uit eigen ervaring dat kwalificatiereeksen heel apart zijn. Voor de ervaren aanvoerder is een schone taak weggelegd. “Ik moet mensen bewust maken van het feit dat elk balbezit en elke verdediging belangrijk is. Uit 2014 weet je dat elk punt kan tellen. Iedereen moet dit beseffen.”

Het afgelopen seizoen viel zwaar voor Slagter. Natuurlijk was de start met EuroBasket prachtig, maar dat heeft zijn sporen wel achtergelaten. “Het was de derde keer op rij dat ik de hele zomer heb doorgetrokken. Dat had fysieke consequenties. Een aantal zaken kon ik wel aan werken, maar aan pure overbelastingsklachten kun je weinig anders doen dan rust nemen. Dat was lastig, te meer daar we al vrij snel Europees gingen spelen. De twee weken rust rond de jaarwisseling hebben mij wel goed gedaan. Daar ben ik van een aantal klachten afgekomen. Het was fysiek het zwaarste seizoen uit mijn carrière.”

Fit

In een vroeg stadium had Slagter Toon van Helfteren al laten weten dat het niet zeker was of hij zich beschikbaar zou stellen voor de Orange Lions. “Naarmate het seizoen vorderde, werd ik fitter. Misschien is het een geluk bij een ongeluk dat we met SPM Shoeters wat eerder werden uitgeschakeld dan in voorgaande jaren. Daardoor kreeg ik een aantal weken extra rust, waardoor ik fit aan de start bij de Orange Lions kon verschijnen.”

Op EuroBasket 2015 kwam Slagter niet echt uit de verf. De aanvoerder (co-captain met Worthy de Jong) kan dat wel verklaren. “Onze kracht lag vorig jaar inside. Van buiten creëerden met name Charlon Kloof en Worthy de Jong veel. Ik ben iemand die meer tot zijn recht komt als de bal wat sneller van station A naar station B gaat. Als we nu op die manier gaan spelen, kan ik gevaarlijk zijn en het team op verschillende manieren helpen.”

Effectief

Het spelen op EuroBasket 2015 heeft Slagter één ding duidelijk gemaakt. “Voor mij was het een eyeopener om te zien hoe effectief basketbal gespeeld kan worden over veertig minuten. We speelden tegen teams die elk foutje op een zeer effectieve manier afstraffen. Om dat soort landen te verslaan, worden wij gedwongen op en top teambasketbal te spelen. Het was prachtig dat we meteen de eerste wedstrijd wonnen, maar EuroBasket 2015 gaf me ook een dubbel gevoel. Een aantal keren zijn we er heel dichtbij geweest, maar we hebben toen niet gedaan wat we moesten doen. Een deel van die groep is nu nog intact. Ik hoop dat het voor iedereen een belangrijke les is geweest. Op het moment dat je niet effectief bent met de kansen die je krijgt, is de kans heel groot dat je het deksel op de neus krijgt.”

Slagter heeft getracht deze wijze lessen ook mee te nemen naar de competitie. “Als je dit zelf niet ervaren hebt, is het heel moeilijk om dat aan spelers over te brengen. Wij hadden in Zagreb de kans om het af te maken, maar dat hebben we niet gedaan omdat we niet effectief genoeg waren. Het gaat uiteindelijk om details. In de Nederlandse competitie wordt niet wekelijks op dat niveau gespeeld. Als je dan kleine fouten maakt, worden die niet afgestraft. Dan is dat toch moeilijk uit te leggen. Als het altijd wordt afgestraft, moet je iets anders gaan bedenken. Er is dan geen andere keuze.”

Slagter vindt het lastig om een goede inschatting te maken van de kansen van de Orange Lions om zich te plaatsen voor EuroBasket 2017. Er staat immers toch een iets ander team. “Sam Jones is bevriend met een coach in Oostenrijk. Wellicht kan hij informeren wie er wel en niet goed zijn en wie wat kan.”

Stunten

Volgens Slagter liggen er wel degelijk kansen. Met name tegen Oostenrijk en Denemarken. “Maar we moeten waken voor onderschatting. Net als twee jaar geleden is het cruciaal om vier wedstrijden te winnen. Het zou mooi zijn om dan aan het einde hier in Leiden te stunten tegen Duitsland. De uitwedstrijden tegen Denemarken en Oostenrijk zullen de moeilijkste wedstrijden worden. Er ligt voor ons een grote taak. Ten eerste de individuele verdediging. Zorg dat je je man voor je houdt en doe daar iets goeds mee. Tactisch zijn er ook wel wat mogelijkheden om dit soort teams te bestrijden. Dat ligt deels ook in de handen van de coaches.”

Twee jaar geleden kwalificeerden de Orange Lions zich met de kleinst mogelijke marge voor EuroBasket 2015. “Dat zou nu ook weer het geval kunnen zijn. Daarom is het heel belangrijk dat iedereen beseft hoe waardevol elk balbezit en elke verdediging is. Op dit gebied kan ik, naast een stukje leiderschap, zeker wat toevoegen aan het team.”