[email]

Spektakel in vierde kwart brengt Oranje de zege

20/07/2013

Het Nederlands mannen basketballteam heeft zijn tweede oefenwedstrijd in Belgrado tegen Zwitserland na een tumultueus en spectaculair vierde kwart in winst omgezet. Achter 15 punten van Kees Akerboom en 11 van Arvin Slagter sleepte Oranje op karakter een 63-58 zege uit de strijd.

Het uitstekende optreden van Kees Akerboom viel samen met een mijlpaal in zijn interlandcarrière. De Bossche forward speelde zijn 75ste officiële interland voor Oranje.

Ongelukkige combinatie

Voor bondscoach Toon van Helfteren hebben de eerste twee oefentrips één ding op zeker aangetoond: reizen en spelen op dezelfde dag is voor het Nederlands team een ongelukkige combinatie. Was in Minsk Wit-Rusland na een slopende reis op de eerste speeldag nog te sterk, gisteren gebeurde met 78-83 hetzelfde tegen de Zwitsers. Maar net als in Minsk haalde Oranje ook in Belgrado zijn revanche op de tweede speeldag.

De overwinning moest van ver komen en legde voor bondscoach Van Helfteren wel meer bloot. Nederland had in de eerste drie kwarten teveel balverlies en kon het lengteoverwicht niet omzetten in reboundoverwicht. Bovendien liet de schotselectie met te grote regelmaat te wensen over.

Routiniers

Daar tegenover stond het defensief goede spel van Mohamed Kherrazi en Craig Osaikhwuwuomwan, maar vooral de opleving van de routiniers Kees Akerboom en Arvin Slagter. Bij een 46-40 achterstand in het vierde kwart schoot eerst Slagter een driepunter raak, meteen gevolgd door een driepunter met bonus van Kees Akerboom.

Tegen die ommekeer in de wedstrijd bleven de Zwitsers vechten. Met nog tien seconden op de klok en nog steeds een punt voorsprong voor Nederland (59-58) dwong de Oranje-defensie Zerland tot een 5 seconden overtreding. Op Sean Cunningham werd onmiddellijk een persoonlijke fout gemaakt, die de Leidse guard verzilverde in een 61-58 voorsprong. De druk die Nederland vervolgens op het innemen van de bal zette, bracht Oranje meteen weer het balbezit waaruit Joshua Duinker met een spetterdunk de wedstrijd in Nederlands voordeel kon beslissen: 63-58.

Decibellen

Daar waren met name de nodige decibellen van Toon van Helfteren en zijn tegenstrever Petar Aleksic aan vooraf gegaan. Falende arbitrage resulteerde in een bikkelharde wedstrijd. De Zwitsers zitten al veertien dagen in trainingskamp in Belgrado en de adrenaline kwam bijkans via de oren naar buiten. De heetgebakerde Servische coach van Zwitserland vond in Van Helfteren iemand die in volume niet onderdeed. Het onbeteugelde temperament leidde echter vooral tot een steeds hechter opererend Nederlands team.

Dat had via 15-6 tegen een achterstand van 27-21 bij rust aangekeken en ging het derde kwart uit met een achterstand van tien punten: 42-32. Een simpel rekensommetje leerde dan ook dat Oranje in het vierde kwart bijna net zoveel punten maakte als in de rest van de wedstrijd. En prestatie die behalve op de schutterskwaliteiten van Akerboom en Slagter vooral op conto van het collectief mocht worden bijgeschreven.

Inschatting

Van Helfteren had al voor de wedstrijd de inschatting gemaakt dat het verstandig zou zijn Worthy de Jong aan de kant te houden. De beweeglijke artiest van landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden kampte met een lichte enkelblessure en werd uit voorzorg op de bank gehouden. Een beslissing die getuigde van een vooruitziende blik gezien het soms onverantwoord harde karakter van de wedstrijd.

Hoewel Zwitserland internationaal geen naam heeft die klinkt als een klok mag de ploeg die Aleksic nu aan het bouwen is bepaald niet worden onderschat. Met veel genaturaliseerde spelers spelen de Zwitsers een solide soort basketball, dat vanuit een goed verzorgde rebound en een snelle transitie zeer effectief is. Vooral doordat aan de andere kant van het veld het schot van de Zwitsers – naar Servisch model – trefzeker en goed verzorgd is.

Huiswerk

Hoewel Oranje morgen met huiswerk terugkeert uit Belgrado heeft de ploeg andermaal aangetoond over veerkracht en teamspirit te beschikken. Vanuit die basis kan Van Helfteren gaan slijpen richting Estland, de eerste EK-kwalificatietegenstander van Oranje op 1 augustus in Den Bosch. De laatste mogelijkheid om het Oranjeconcept nog eens goed tegen het licht te houden wordt gevormd door twee oefenduels tegen België (in Hasselt en Andenne). Dan moet Nederland klaar zijn voor vier cruciale EK-kwalificatieduels.

Scores

Scores Oranje: Kees Akerboom 15, Arvin Slagter 11, Sean Cunningham 10, Joshua Duinker 9, Robin Smeulders 5, Ralf de Pagter 4, Mohamed Kherrazi 4, Craig Osaikhwuwuomwan 3, Stefan Mladenovic 2, Leon Williams 0, Jeroen van der List 0