[email]

Stichting Nederlands Mannen Team langer actief

22/01/2019

De stichting die de activiteiten van het Nederlands basketballteam organiseert, blijft het hele jaar 2019 actief. Het mandaat dat de stichting Nederlands Mannen Team (NMT) vijf jaar geleden van de Nederlandse Basketball Bond (NBB) kreeg, loopt in oktober af. NMT en NBB zijn overeengekomen om dit te verlengen tot 1 januari. Hierdoor organiseert het NMT in november ook de eerste kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap van 2021.

Daarnaast gebruikt het NMT dit jaar om de toekomst van het Nederlandse basketballteam na 2019 veilig te stellen. De stichting heeft altijd als uitgangspunt gesteld dat Oranje internationaal weer een rol van betekenis moet spelen. Het ultieme doel is deelname aan de Olympische Spelen van 2028. Na dit jaar moet die doelstelling overeind blijven staan, hoe de aansturing van het Nederlands team er verder ook uit komt te zien. Het bestuur is hierover in gesprek met de NBB.

Zes jaar geleden had de bond geen geld meer voor het Nederlands mannenteam. Na een aanloopfase maakten oud-internationals met de stichting NMT een doorstart. Het NMT heeft sindsdien met hulp van sponsors en een bijdrage van de NBB de activiteiten georganiseerd en Nederland teruggebracht naar de Europese subtop.

Zo kon met hulp van de eredivisieclubs Oranje in 2015 voor het eerst in 25 jaar deelnemen aan het Europees Kampioenschap. Vorig jaar streed Nederland voor het eerst in 32 jaar weer mee voor een plaats op het wereldkampioenschap. Hoewel kwalificatie niet lukte, behaalden de Orange Lions een aantal historische overwinningen. Op 22 februari is de laatste WK-thuiswedstrijd tegen Litouwen in Amsterdam.

Samen met de NBB is vorig jaar de Orange Lions Academy opgezet, een nationale jeugdopleiding voor toptalenten die de komende jaren moet zorgen voor nieuwe internationals. NMT-voorzitter Bert Kragtwijk: ,,We hebben de afgelopen jaren belangrijke stappen vooruit gezet. Het basketball zit in de lift. We moeten met de NBB en anderen zorgen dat we dat de komende jaren vasthouden en zelfs uitbouwen.’’