[email]

Tim Hilhorst: eerste Nederlander in finale van play-offs in Noorwegen

27/03/2017

De laatste jaren zwermen Nederlandse spelers steeds meer uit over Europa. De meesten komen terecht in redelijke sterke leagues, maar sommigen spelen in de kleinere basketballlanden. In Noorwegen spelen twee Nederlanders in de Noorse BLNO league: Tim Hilhorst bij Centrum Tigers en Chris Burger bij Nidaros Jets. In Noorwegen blijven ze een beetje onder de radar en zijn daardoor vrijwel onbekend bij het Nederlandse basketballpubliek.

De nu 29-jarige Tim Hilhorst studeerde aan de TU in Delft en speelde jarenlang basketball voor het aloude Punch Delft. Eind 2015 vertrok hij naar Noorwegen en ging daar als front-end developer en ontwerper werken bij het Oslose bedrijf Inspera AS.

Hij kwam in Oslo in contact met mensen van de Noorse kampioen Centrum Tigers. Snel kwam er een verbintenis tot stand voor het seizoen 2016-2017. Bij Centrum Tigers speelt een oude bekende, de Noorse international Torgrim Sommerfeldt die in het seizoen 2014-2015 uitkwam voor Aris Leeuwarden in de DBL.

Door een groot aantal blessures begon het seizoen voor de kampioen van Noorwegen nogal stroef. Maandenlang speelde het team wisselvallig. De Noorse basketballkenners gaven weinig voor de kansen van de regerend kampioen om de titel te kunnen prolongeren. In januari kwam er een kentering en wist het team na een aantal belangrijke overwinningen toch nog een play-off-ticket te bemachtigen. Een 16-11 record leverde de vijfde plaats in de BLNO op.

Tim Hilhorst speelde in januari mee met de All Star wedstrijd tussen de beste Noorse spelers en de buitenlanders in de BLNO. Hij komt tijdens de competitie circa 15 minuten per wedstrijd op het Noorse plankier in actie en is goed voor een gemiddelde van 5.9 punten en 3.6 rebounds.

In de kwartfinale van de play-offs werd inmiddels nummer vier, Froya Basket, met twee sterke zeges opzij gezet waarna in de halve finales de nummer één en de grote favoriet Kongsberg via een overwinning na verlenging in de tweede game naar huis werd gestuurd. Tim Hilhorst en zijn teamgenoten maken zich nu op voor de finalereeks tegen Gimle BKK. Vanaf komende zaterdag begint deze serie en er is dus een grote kans dat Tim Hilhorst de eerste Nederlander wordt die een Noorse basketballtitel binnenhaalt.

 

Fred Roggen bericht wekelijks over de verrichtingen van Nederlandse topspelers in buitenlandse competities. Volg Fred Roggen met al zijn nieuws over Nederlanders in den vreemde via zijn Twitteraccount of via Facebook