[email]

Uit de catacomben: werken aan de korte en lange termijn

11/02/2018

De tweede serie wedstrijden in de WK-kwalificatie staat voor de deur. Op vrijdag 23 februari speelt Nederland in Treviso tegen gastland Italië. Drie dagen later volgt de uitwedstrijd tegen Kroatië in Zadar. De selectie van twaalf spelers is inmiddels bekend.

De voorbereidingen voor de laatste twee wedstrijden in de poule zijn eveneens gestart. Op 28 juni wacht in Groningen Roemenië. Drie dagen later is de afsluiter tegen Italië, eveneens in Martini Plaza. Een plaats bij de eerste drie in de groep van vier brengt de Orange Lions in de volgende kwalificatieronde. Die begint dan in september.

Voor de komende uitwedstrijden zit de bestuurlijke voorbereiding vooral in het regelen van reis en verblijf van de spelers, inclusief enkele dagen voorbereiding in Italië.

De twee thuiswedstrijden vergen veel meer organisatie. Daarover zijn we inmiddels druk in overleg met de mensen van Donar. Zij weten als geen ander hoe je bij internationale wedstrijden voor de juiste sfeer zorgt in Martini Plaza. Natuurlijk werken we voor deze wedstrijden ook weer samen met onze gebruikelijke crew.

Ondertussen zijn we ook al aan het verkennen wat er mogelijk moet gebeuren in september.

Veel officiële kwalificatiewedstrijden, betekent veel kosten. We moeten ons uiterste best doen om het financieel allemaal rond te krijgen. Maar dat doen we graag, uiteraard gesteund door onze trouwe sponsors. Het Nederlands team heeft het basketbalpubliek in november met de zege op Kroatië een prachtige avond bezorgd. Wat ons betreft mogen de spelers dat zo vaak mogelijk herhalen.

Om zo transparant mogelijk te zijn, geven we iedereen ook inzicht in het financiële reilen en zeilen (Nederlands Mannen Team Basketball overzicht 2015-2018).

Olympische Spelen

We zijn deze winter niet alleen bezig met de korte termijn, maar ook met de langere termijn. Als doel hebben we uitgesproken dat we graag willen dat de Oranje mannen present zijn op de Olympische Spelen in 2028. We beseffen dat dit erg ambitieus is. Maar we leggen de lat graag hoog.

Als volgende stap in het halen van dit doel hebben we met de Nederlandse Basketball Bond en NOC*NSF een coach aangesteld voor de basketbaltak van het Centrum voor Topsport Ontwikkeling (CTO) in Amsterdam. We zijn verheugd dat oud-bondscoach en tweevoudig Nederlands kampioen Marco van den Berg hiervoor de komende vier jaar beschikbaar is.

Van den Berg is een ervaren coach die in Nederland en Duitsland succesvolle basketbalprogramma’s heeft opgezet en veel met jeugd heeft gewerkt. Momenteel is hij bezig aan zijn derde jaar in het Duitse Trier. In de tweede Bundesliga begon hij met een jonge selectie met lokaal talent en een herkenbare werkwijze, die resultaat opleverde.

Van den Berg start in Amsterdam met een groep jeugdspelers die tegelijk een studie volgen. De bedoeling is dat de intensieve CTO-aanpak voor meer talenten zorgt die kunnen doorstromen naar het Nederlands A-team. Zodat we de opgaande lijn kunnen doorzetten, op weg naar 2028.

Bert Kragtwijk, Voorzitter bestuur Nederlands Mannen Team